20.05.2009. / 01:09

Autor: Dean Sinovčić

Cannes 7. dan: "Ja nisam čovjek, ja sam Eric Cantona"

Film Kena Loacha "Looking for Eric" oduševio je sve u Cannesu, a jednu od glavnih uloga u filmu ima nekadašnji proslavljeni nogometaš Eric Cantona

Eric Cantona i Dean Sinovčić na intervuu u Cannesu u hotelu MartinezEric Cantona i Dean Sinovčić na intervuu u Cannesu u hotelu MartinezEric Cantona bio je prije 12 godina jedan od najboljih i najnepredljivijih nogometaša na svijetu. Bio je kapetan francuske reprezentacije, kapetan Manchester Uniteda, ali njegovi nekontrolirani ispadi na terenu i izvan njega koštali su ga financijskih kazni i suspenzija. Kada je na vrhuncu karijere, sa 30 godina, napustio nogomet, počeo se baviti glumom a u Cannesu se u utrci za Zlatnu palmu našao britanski film «Looking for Eric» redatelja Kena Loacha u kojem Cantona ima jednu od glavnih uloga. Publika je bila oduševljena, kako filmom tako i Ericom Cantonom, ocjene kritičara su odlične, a svi prepričavaju scenu kojoj Cantona kaže «ja nisam čovjek, ja sam Cantona». Stoga sam jedva dočekao utorak ujutro da ga intervjuiram iako sam znao da je Cantona prema novinarima vrlo prgav. Sjećam se da sam ga susreo na konferenciji za novinare prije tri godine u Cannesu kada je, zajedno s Monicom Bellucci, najavljivao početak snimanja filma «Le deuxième souffle» i kada se također bezobrazno ponašao prema novinarima tvrdeći «ne gnjavite me pitanjima oko nogometa» i tako dalje. Međutim, godine očigledno čine svoje i danas 43-godišnji Cantona u utorak je bio najpristojniji čovjek na svijetu koji je pazio da ne povrijedi niti jednog novinara, nisu mu smetala pitanja oko nogometa, čak ni pitanja oko njegove 11 godina mlađe supruge, glumice Rachide Brakni za koju je rekao da ga uči glumi.
Za razliku od opuštenog Cantone imali smo priliku vidjeti i usiljene Amerikance. Jim Carrey, Robin Wright-Penn i Colin Firth zvijezde su filma "A Christmas Carol"Jim Carrey, Robin Wright-Penn i Colin Firth zvijezde su filma "A Christmas Carol"Naime, kompanija Walt Disney, jedna od najvećih na svijetu, odlučila je tijekom festivala promovirati svoj božićni film «A Christmas Carol», nastao prema knjizi Charlesa Dickensa, redatelja Roberta Zemeckisa sa Jimom Carreyem i Colinom Firthom u glavnim ulogama. Nije neobično što velike američke kompanije već u svibnju promoviraju filmove koji u kina stižu za šest mjeseci, događalo se to i prije, a ovog puta za potrebe promocije Croissetta je bila dijelom zatvorena, ispred hotela Carlton napravljen je snježni ugođaj, a unutar hotela, za nas novinare, u roku od tri dana napravljeno je 3D kino samo kako bi nam prikazali osam minuta filma. Zvijezde filma, Jim Carrey sa djevojkom Jenny McCarthy, Colim Firth, Robin Wright-Penn te Zemeckis sa suprugom dovezli su se u kočiji pred hotel Carlton. Nakon što su nam prikazane dvije scene iz filma započela je konferencija za novinare na američki način, onakav kakav ne volim. Prvo nam je objašnjeno da će se filmovi od studenog, kada film «A Christmas Carol» kreće u kina, gledati drugim očima jer će taj film promijeniti povijest filma. Ma nemoj. A onda su krenula pitanja pri čemu su američki novinari prednjačili u ulizivanju. Svako njihovo pitanje imalo je petominutni uvod gdje su hvalili film na sva zvona, barem prema onih osam minuta koje smo vidjeli, a onda bi pitali nešto krajnje banalno. Jedan od rijetkih novinara koji je postavio pametno pitanje rekao je «Samo malo, u studenom kreće u kina još jedan mega projekt, film 'Avatar' redatelja Jamesa Camerona, kako se mislite nositi s tom konurencijom?». Nisu odgovorili ništa suvislo. Jim Carrey trudio se biti zabavan, imitirao je Elvisa Presleya, tako da nije to izgledalo uopće loše, samo su trebali zabraniti američkim novinarima da postavljaju blesava pitanja.Redatelj Dalibor Matanić i Leona Paraminski, glumica njegovog kratkog filma "Tulum"Redatelj Dalibor Matanić i Leona Paraminski, glumica njegovog kratkog filma "Tulum"
Utorak je bio i dan za promociju hrvatskih filmova, te su viđena dva filma, kratki filmovi Dalibora Matanića «Tulum» i Gorana Odvorčića «Ciao mama» pa je tom prilikom Hrvatski audiovizualni centar organizirao koktel u baru «Il Teatro». Bilo je zabavno gledati Gorana Odvorčića koji je na svaki način izbjegavao medije, čak je zbog medijske nelagode razmišljao ne doći na koktel, ali su ga nekako nagovorili da dođe. A baš je simpa dečko.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika