20.05.2009. / 13:08

Autor: Martina Čizmić

Građevinari ruše Vidoševićev ponos i poručuju: 'Kupujmo tursko'

Proizvođači betona počeli su cement kupovati u Turskoj: Dalmacijacementu predbacuju slabu kvalitetu te ističu kako su podnijeli tužbu Državnom odvjetništvu optužujući tu tvrtku da proizvodi cement od ilegalno izvađenih agregata

Vodeći hrvatski građevinari: Željko Žderić i Jure RadićVodeći hrvatski građevinari: Željko Žderić i Jure RadićS početkom gospodarske i financijske krize većina je zemalja u svijetu krenula sa protekcionističkim akcijama, ne bi li tako potaknula vlastite potrošače da kupuju domaće proizvode i tako zadrže radna mjesta. Tako je i Hrvatska ponovno pokrenula akciju 'kupujmo hrvatsko'. No, čini se da hrvatski proizvođači betona moraju odbaciti domoljublje kako bi preživjeli.

Business.hr piše kako veliki proizvođači betona, među kojima je i Konstruktor Inženjering, razmišljaju o kupovini brodova kojima će iz Turske dovoziti jeftiniji cement. Naime, u Dalmacijacementu, najvećem proizvođaču cementa u Dalmaciji, odbili su dodatno smanjiti cijene cementa zbog krize, pa su se proizvođači betona organizirali i odlučili sami nabavljati cement.

Prema informacijama do kojih je došao Business.hr, prvi je broj kupljen i već je dovezao prvu pošiljku od 6000 tona cementa u Split. Time pokušavaju prisiliti Dalmacijacement na spuštanje cijene koja je trenutno 700 kuna po toni cementa.

"Na takav način žele vršiti nerazumni pritisak na domaće proizvođače cementa koji su ionako već znatno pogođeni situacijom u građevinarstvu i nelikvidnim tržištem, te izravno ugrožavaju položaj hrvatskih tvrtki uvozeći strane proizvode lošije kvalitete, a istovremeno ostavljaju velik dug domaćim proizvođačima cementa", ističu u Upravi Cemexa, vlasnika Dalmacijacementa.

Trpimir Renić, predsjednik Uprave DalmacijacementaTrpimir Renić, predsjednik Uprave DalmacijacementaProizvođači betona Dalmacijacementu predbacuju i slabu kvalitetu cementa te ističu kako su čak podnijeli tužbu Državnom odvjetništvu optužujući proizvođača iz Kaštela da proizvodi cement s ilegalno izvađenim agregatima. No, u Dalmacijacementu to opovrgavaju i ističu da je inspekcija obišla cementaru i nije našla nikakve nepravilnosti u radu.

Čini se da je za sad 'cementni rat' ograničen samo na područje Dalmacije, jer drugi proizvođači cementa u Hrvatskoj nisu primijetili smanjenje potražnje. U Nexeu i Holcimu su istaknuli kako su cijene cementa za kupce uvijek previsoke, dok su za proizvođače preniske. No, smatraju kako bi taj problem trebalo riješiti dogovorom, kako poslovanje obiju strana ne bi došlo u pitanje zbog njihove nepopustljivosti.

Vezane vijesti

Holcim unatoč gubitku zadržao poziciju na tržištu

Holcim unatoč gubitku zadržao poziciju na tržištu

U 2011. Holcim u Hrvatskoj je u segmentima betona i agregata ostvario značajno bolji rezultat u odnosu na 2010. U segmentu cementa, iako je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika