22.05.2009. / 11:20

Autor: Marko Biočina

Droidi ponovno napadaju: Suzanina eksploatacija ljudskog stradanja

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor jučerašnjom je izjavom u Saboru, da su hrvatski branitelji na Ovčari ubijani jer su bili pripadnici njene partije, ponovno ukazala na činjenicu kako su HDZ-ovi droidi spremani braniti stranačke interese i po cijenu osobne sramote

Jedna od posebnosti hrvatske političke scene svakako je to što mrtvi često figuriraju kao važniji faktor od živih. Dapače, osim što i nakon smrti donose glasove, mrtvi u Hrvatskoj često i faktički glasuju na izborima, pa se i političke stranke već godinama prema njima ponašaju bolje nego prema živima. Tako se u predizbornim kampanjama više razgovara o potrebama onih koji su poginuli 1945. nego o problemima onih koji su rođeni 2005., jer, u konačnici, uvijek je lakše prepravljati povijest nego planirati budućnost, kao što je i puno efektnije kopati masovne grobnice, nego temelje novih tvornica, škola, vrtića ili bolnica.

Taj trend podjednako potpiruju sve političke stranke, ali postoje pojedinci kojima je bavljenje prošlim vremenima postao temeljni politički credo, pa čak i svojevrsni modus vivendi, bez obzira što se često ispoljava u obliku nepatvorenog primitivizma.

Reprezentativni primjerak takvog političara je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Taj je status dodatno učvrstila kada je jučer u Saboru doslovno izjavila kako je povijesna činjenica da su hrvatski branitelji na Ovčari ubijani jer su bili pripadnici HDZ-a.

Takva tvrdnja, suštinski jeftina manipulacija ljudskom tragedijom, možda bi bila zabilježena kao tek jedna u nizu bizarnosti kojima su građani gotovo svakodnevno izvrgnuti od svojih izabranih predstavnika, kad ne bi dolazila od osobe koja je svoju cjelokupnu karijeru izgradila eksploatirajući ljudska stradanja. U tom kontekstu Jadranku Kosor vjerojatno bi se najbolje moglo okarakterizirati kao svojevrsnog političkog parazita, koji snagu za opstanak na sceni već godinama crpi iz užasa ranih devedesetih.

Naime, današnja potpredsjednica Vlade široj je javnosti postala poznata početkom rata kad je kao radio reporterka izvještavala s fronta i radila reportaže o prognanicima. Te reportaže, koje su njezini politički protivnici pomalo nepravedno kasnije okarakterizirali kao "plakanje u eter", zapravo su postale temelj njezina budućeg političkog djelovanja. Upravo zbog njih ušla je u HDZ, napredovala u stranci, da bi u konačnici bila čak počašćena i predsjedničkom nominacijom, iako na unaprijed izgubljenim izborima.

Brižno je gradila imidž dame, inzistirajući na već famoznoj sijedoj kosi i dosadnim jednobojnim kostimima, samo da bi periodički, izjavama poput jučerašnje, javnost podsjetila kako se ispod njezine uglađene vanjštine skriva poslušni HDZ-ov droid spreman braniti stranačke interese i po cijenu osobne sramote.

Taj stupanj submisivnosti vjerojatno je jedan od glavnih razloga zašto je Jadranka Kosor tako dugo opstala na političkoj sceni, no prije ili kasnije to više neće biti dovoljno. Javnost će od političara tražiti jasne poteze, ideje i strategije, a ne puko blebetanje o prošlim vremenima. Naime, Hrvatska je danas u krizi, ne samo ekonomskoj, a da bi iz nje izašla potrebni su joj ljudi s vizijom, sposobni osmisliti i stvoriti nove vrijednosti, ali i ponajviše ujediniti i mobilizirati građane oko tog cilja.

Rijetki od aktualnih političara uklapaju se u taj opis, ponajmanje Jadranka Kosor. Njezin politički izričaj upravo je suprotan - ona nikad nije stvarala, već samo dijelila ono što su drugi stvorili. Pritom je produbljivala nepotrebne povijesne sukobe u hrvatskom društvu, kao što je učinila jučer dijeleći poginule hrvatske branitelje po stranačkom ključu.

Odgovorni političari si takve stvari nikad ne bi smjeli dopustiti, no u slučaju Jadranke Kosor ovakav ispad samo je simbolična metamorfoza - nekad je na vukovarskim grobljima plakala, a danas na istom mjestu dijeli HDZ-ove članske iskaznice.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
5/2/08

mrvabrada, 23.05.09. 16:23

Ovaj članak je samo mali uvod za knjigu koju bi trebalo napisati o glupostima koje melje Suzana. Ta sijeda i dosadna žena bez ikakvog znanja i sposobnosti uplela se u politiku samo zbog toga da sebi osigura materijalnu egzstenciju. Njena briga o braniteljima i stradalnicima domovinskog rata je prenemaganje i dodvoravanje Smradaneru! ! jer ako sada ostane bez posla, nema te čerge gdje bi je uzeli barem za timarenje konja. Kob..a SUZI


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika