22.05.2009. / 20:40

Autor: Dean Sinovčić

Cannes 10. dan: Tarantinov glumac napao Hrvatsku zbog uloge u Drugom svjetskom ratu!

Eli Roth, glumac i redatelj filmova strave, ciji su djed i baka poljski Židovi, optužio je brojne europske zemlje, pa i Hrvatsku, zbog genocida nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata

Eli Roth održao je politički govorEli Roth održao je politički govorMožete reći što hoćete ali Quentin Tarantino je najveća faca festivala u Cannesu, u što sam se uvjerio u petak ujutro kada sam ga intervjuirao, zajedno sa brojnim glumcima iz filma »Neslavni gadovi». I dalje priča tako brzo da vam se čini da ima motornu pilu u ustima, i dalje se vidi da živi u svom svijetu, daleko od stvarnosti, ali ipak je za izjavu dana bio zadužen Eli Roth, Tarantinov prijatelj, glumac iz filma «Neslavni gadovi» i redatelj filmova strave «Hostel» i «Hostel 2».

Nije se «iskazao» u razgovoru za Nacional već u razgovoru za jedan poljski dnevni list, a kolegica koja ga je intervjuirala odmah mi je prenijela što je rekao. Prvo joj je Roth rekao da je posljednje tri noći spavao sve skupa šest sati što opravdava njegov grogirani nastup. Kada je shvatio da je novinarka iz poljske podsjetio je da su njegovi baka i djed Židovi iz Poljske te je, u kontekstu filma, odmah napao Poljsku zbog koncentracijskih logora u kojima su ubijali Židove tijekom Drugog svjetskog rata.

Zatim je napao većinu zemalja zbog ponašanja u Drugom svjetskom ratu spram Židova, tvrdeći da se samo Danska ponijela onako kako je i trebala. Zajapureni Eli Roth zatim je počeo nabrajati zemlje koje su zatvarale i ubijale Židove tijekom rata a na toj listi našla se i Hrvatska. S obzirom na galamdžijski nastup Rotha poljska kolegica pokušala se izvući ironičnom izjavom «znači li to da bi se koncentracijski logori trebali nazvati poljskim a ne nacističkim» na što je Roth izjavio da se slaže s njom.

Sigurni smo u jedno, a to je da Eli Roth nije spavao prošlu noć jer je bio na humanitarnoj večeri amFAR-a, fondacije za borbu protiv AIDS-a. Ove godine održana je 16. po redu večera u Cannesu i ostat će upamćena po mnogočemu. Po prvi je puta održana u Antibesu, u hotelu Du Cap, dok je do ovih godina održavana u rezidenciji koja se nalazi na brdu iznad Cannesa.

Eli Roth i Brad Pitt u sceni iz Tarantinovog filma Inglorious BastardsEli Roth i Brad Pitt u sceni iz Tarantinovog filma Inglorious BastardsPo prvi je puta na njoj gostovao bivši američku predsjednik Bill Clinton, što je uzrokovalo neviđene mjere osiguranja. Osim toga, 15 godina za redom, na aukciji koja se održava tijekom večere skupljeno je bilo više novaca no prethodne godine. Prošle godine tako je postavljen rekord te je skupljeno više od 10 milijuna dolara. Međutim, recesija je vidljiva i među bogatašima, pa je ove godine sakupljeno manje novaca, ali za sada nije objavljen točan podatak o novcu koji je prikupljen za borbu protiv AIDS-a.

Na večeri se pojavio svatko bitan iz svijeta filma, mode, glazbe i biznisa, od Paris Hilton i 50 Centa pa do Sharon Stone koja je i ove godine bila voditeljica večeri. Poznate osobe davale su nešto svoje na aukciju pa je tako, primjerice, srpska tenisačica Jelena Janković dala na aukciju teniski meč s njom, svoj tenisku reket i dvije VIP ulaznice za njezin meč prvog kola u Roland Garossu slijedećeg tjedna. Sve to na aukciji je kupio srpski investitor iz Monte Carla za 45 tisuća dolara koji se ujedno predstavio i kao veliki obožavatelj Jelene Janković, jedne od najboljih svjetskih tenisačica.

Pri kraju festivala, u petak uvečer, u klubu Baoli bit će održan tradicionalni Dolce & Gabbana party koji zaista vrijedi posjetiti. Potraga za ulaznicama za party je gotovo filmska, a prije sat vremena saznao sam da se ulaznice prodaju za dvije tisuće eura. Pa vi recite da noćni život u Cannesu ne košta!

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika