Objavljeno u Nacionalu br. 706, 2009-05-26

Autor: Sandra Županić

TOP STIPENDIJA za Top studente

Zadnji rok za Top stipendiju istječe 29. svibnja

FORUM o studentskom standardu, na kojem je predstavljena Top stipendija, održan je na Sveučilištu u Puli

PROMOCIJA U PULI Nina Šmigmator, voditeljica Top stipendije, Mladen Dušman, predstavnik Županije, Aleksandar Tomino, predsjednik Studentskog zbora, Nada Poropat, Top studentica, Robert Matijašić, v. d. rektora, Marija Vukoja, Top studentica, Nevio Prenc, predstavnik Grada Pule, Đeni Dekleva Radaković,
prorektorica i Danijela Dorani, novinarka
Hrvatskog radija i
moderatorica forumaPROMOCIJA U PULI Nina Šmigmator, voditeljica Top stipendije, Mladen Dušman, predstavnik Županije, Aleksandar Tomino, predsjednik Studentskog zbora, Nada Poropat, Top studentica, Robert Matijašić, v. d. rektora, Marija Vukoja, Top studentica, Nevio Prenc, predstavnik Grada Pule, Đeni Dekleva Radaković, prorektorica i Danijela Dorani, novinarka Hrvatskog radija i moderatorica forumaRok za prijavu u ovogodišnjoj akciji Top stipendija za top studente ističe 29. svibnja. Pozivamo studente svih hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola da se prijave u što većem broju.

Prošlog je tjedna na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u zgradi bivšeg Filozofskog fakulteta, održano posljednje ovogodišnje predstavljanje akcije Top stipendija. Uz osnivača, tjednik Nacional, partneri osme po redu akcije Top stipendija su renomirane hrvatske tvrtke Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club, Hrvatska poštanska banka, Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba, koje su osigurale dosad najveći stipendijski fond koji iznosi 1,52 milijuna kuna. Također, ove će godine biti dodijeljeno 38 stipendija, a to je četiri više nego prošle godine. Treba napomenuti da je ova stipendija najveća u Hrvatskoj te svaki dobitnik dobiva iznos od 4000 kuna mjesečno u roku od deset mjeseci ili ukupno 40.000 kuna.


Predstavljanje akcije Top stipendija ove se godine odvijalo kao forum pod nazivom "Stipendije i studenti" kojem je tema studentski standard u kojem sudjeluju studenti, predstavnici fakulteta te gradskih i županijskih vlasti.

Domaćin pulskog predstavljanja Robert Matijašić, vršitelj dužnosti rektora Sveučilišta Jurja Dobrile, pohvalio je akciju Top stipendija: "Ovo je kvalitetna akcija kojoj je cilj pomoći mladim ljudima u učenju i životu. Do sada su samo dvije studentice s našeg sveučilišta bile dobitnice Top stipendije, ali nadam se da će se ovo sveučilište razvijati te da će rasti broj studenata, a time i dobitnika ove stipendije."

Top stipendiju su došli podržati župan Istarske županije Ivan Jakovčić i gradonačelnik Pule Boris Miletić koji su vrlo ponosni na odličan razvoj Sveučilišta Jurja Dobrile. "Danas se prisjećam svog prijatelja Ive Pukanića i s kolikim je on entuzijazmom govorio o projektu Top stipendija. Mislim da se radi o odličnoj stvari, a dokaz tome je što je ovo osma godina ove akcije. Županija svake godine izdvaja 2,7 milijuna kuna za stipendiranje studenata te još daje 2 milijuna pulskom sveučilištu. Znam da to nije puno novaca, ali za nas jest. Osnivanje sveučilišta u Puli najvažniji je projekt mog prošlog mandata. U Puli ne postoji studentski dom ni menza, ali županija će se uključiti kako god bude mogla da se oni što prije naprave", rekao je Jakovčić.

Upravo jer je pokojni Ivo Pukaniću bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta, ove će godine najbolji student, po izboru redakcije Nacionala, prvi put dobiti stipendiju koja u njegovu čast nosi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić".

S kakvim se problemima susreću studenti u Puli dobro zna gradonačelnik Miletić koji je i sam završio Fakultet ekonomije i turizma u Puli te je trenutačno na postdiplomskom studiju. Miletić je istaknuo kako je njegov grad uvijek bio potpora studentima te da će tako i ostati: "U svoje vrijeme ja nisam mogao dobiti stipendiju jer sam studirao i živio u Puli, ali mi smo to promijenili jer svi odlični studenti trebaju dobiti stipendiju gdje god da žive. Projekt Top stipendije je hvalevrijedan jer je u stipendiranje studenata uspio uključiti i gospodarstvenike. Mi studente smatramo partnerima grada te smo ispunili većinu njihovih zahtjeva. Jedini san su nam još studentska menza i dom."

Župan i gradonačelnik su istaknuli da razmatraju mogućnost da njihove jedinice zajednički pokrenu program kreditiranja studenata poput onog koji se koristi u brojnim europskim zemljama.Robert Matijašić, v.d. rektora, pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Ivan Jakovčić s Top
studenticama Nadom Poropat i Marijom VukojomRobert Matijašić, v.d. rektora, pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Ivan Jakovčić s Top studenticama Nadom Poropat i Marijom Vukojom

Troškovi studiranja u Puli iznose oko 3000 kuna mjesečno, ali gradske vlasti stalno rade na podizanju studentskog standarda, rekao je predsjednik studentskog zbora pulskog sveučilišta Peter Aleksanadar Tomino. Također, tvrdi da je Pula jedan od skupljih gradova za studiranje jer nema studentskog doma ni menze te je potrebno izgraditi kampus jer sveučilište raste iz godine u godinu.

U raspravi su sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Grada Pule Nevio Prenc i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Istarske županije Mladen Dušman.

Svi sudionici smatraju da sveučilište, predstavnici Grada i županije zajedničkim snagama trebaju raditi na tome da se što više gospodarstvenika uključi u stipendiranje studenata.

Da je Pula skup grad za studiranje misli i Đeni Dekleva Radaković, prorektorica za nastavu pulskog sveučilišta i članica Stipendijskog vijeća Top stipendije. "Naravno da studenti žele što bolje uvjete studiranja i za to se moraju boriti. Sretna sam što postoji akcija Top stipendija jer ona zahtjeva od mladih da se bore za izvrsnost. Važno je imati cilj i šansu u životu. Sudjelovala sam u odabiru dobitnika Top stipendije i moram reći da je jako teško odabrati najbolje. Zato se svaki zahtjev detaljno čita, a pažnja se obraća na svaki aspekt ličnosti. Ostala sam ugodno iznenađena koliko izvanrednih studenata ima. Pozivam studente da se u što većem broju prijave za Top stipendiju. Sveučilište mora animirati gospodarstvenike da se uključe u stipendiranje organiziranjem velikih projekata koji bi pokazali što sve studenti znaju."

Top stipendija za top studente osnovalo je vodstvo tjednika Nacional 2002. godine kako bi nagradili rad i uspjeh najboljih studente sa svih hrvatskih sveučilišta. Tijekom proteklih sedam godina putem Top stipendija stipendirano je 179 studenata iz cijele Hrvatske s više od 40 različitih fakulteta, visokih škola i veleučilišta. Do danas je u Top stipendije uloženo čak 7,16 milijuna kuna te tako ova akcija već niz godina potvrđuje društvenu važnost.

Osim nagrade "Top stipendija Ivo Pukanić", novitet ovogodišnje stipendije su i novi, jasniji kriteriji za vrednovanje prijava svih studenata bez obzira na različitost studija koje pohađaju, a kojima će se služiti Stipendijsko vijeće prilikom odabira sto finalista. Svečano proglašenje dobitnika ove će se godine održati 8. srpnja u hotelu The Westin u Zagrebu.

Sve informacije o ovogodišnjoj akciji Top stipendija mogu se pronaći na internetskoj stranici www.topstipendija.net.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika