Objavljeno u Nacionalu br. 706, 2009-05-26

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Uspon i pad ‘Zvečke’

‘Zvečka’ je bila zanimljivo mjesto sa zanimljivim ljudima, ali ti likovi u dokumentarcu HTV-a danas djeluju kao da im je višenje u ‘Zvečki’ bila najvažnija i najkorisnija stvar u životu. Ničeg mladenačkog i fascinantnog, samo pomalo žalosnog

RAZVOD PO LATINU

Latinica, HTV1, ponedjeljak, 20.10

Zrinka PavlićZrinka PavlićI tako nam se nakon poduljeg bolovanja začinjenog satiričnom razonodom po Facebooku Denis Latin prije koji tjedan vratio na male ekrane. Odmah se uhvatio u koštac s gorućim temama i kontroverznim sugovornicima, kao što je Žuži Jelinek sa svojom "žena ne može bez muškarca" spikom usred emisije o razvodu braka i njegovim posljedicama. Ne poričem da razvod braka i njegove posljedice jesu društveno relevantna tema koju se može kvalitetno obraditi u - zašto ne - čak i "Latinici", ali kada se kao jedan od eksperata i vrijednih sudionika u raspravi u studio dovede ženu čije su vrijednosti i stavovi zaglavili u purgerskim krojačkim krugovima iz 1948., onda takvu emisiju ni uz najbolju volju ne mogu shvatiti ozbiljnije nego "Oprah Show". Što je također televizijski vrijedna i, nemojmo se zavaravati, strahovito gledana forma, no Latinu i udarnom terminu ponedjeljkom u 20 sati stoji otprilike ko piletu sise.

Ocjena: tako-tako (3)

KAO GLAZBA IZ LIFTA

Priča o Zvečki, HTV2, subota, 22.15

Nisam dio generacije koja se okupljala pred "Zvečkom", iako se sjećam da sam negdje u trinaestoj s mamom i tatom prošla kraj gužve u Masarykovoj ulici te načula roditeljski razgovor o tome da su to "oni tipovi iz Poleta", "pankeri" i "niškoristi kvaziumjetnici". Naravno da sam se odmah poželjela otrgnuti od roditeljskih skuta i pobjeći k tim "niškoristi tipovima", ali isto tako naravno - nisam. Pa je "Zvečka" za mene postala i ostala samo legenda o "najboljim vremenima" koja sam za dlaku propustila i neizbježan dio mladenačkih fantazija moje generacije. No dokumentarna emisija o "Zvečki" koju je Tonko Jović posložio i prikazao na Drugom programu u subotu, jednako kao i nedavno oživljena i vrlo nespretna nostalgija za "Poletom", imala je na mene vrlo razočaravajući efekt. Otprilike isti kao da u liftu kao pozadinsku glazbu začujem neki Azrin hit u pažljivo harmoniziranoj i gudačima ukrašenoj izvedbi zbora i simfonijskog orkestra HRT-a. Ili kao da neku pjesmu Ramonesa čujem kao midi melodiju zvona na nečijem mobitelu. Drugim riječima, "Zvečka" je možda nekada bila zanimljivo mjesto na kojem su se okupljali zanimljivi ljudi, ali priča o "Zvečki" danas na HTV-u dosadnija je od TV-kalendara i ni približno tako poučna. A u svjedočenju svih "onih likova", koji danas uglavnom djeluju kao da im je višenje u "Zvečki" zapravo bila najvažnija i najkorisnija stvar koju su napravili u životu, nema više ni traga ničeg ni mladenačkog ni fascinantnog. Samo pomalo žalosnog.

Ocjena: bez veze (0)

NE ČUJEM DOBRO!

Hrvatska traži zvijezdu, RTL, petak, 20.00

Rado bih vam rekla što mislim o kvaliteti i zdravstvenom stanju pjevača, dosjetkama žirija i ispadanju navodno najbolje natjecateljice iz ovog tinejdžerskog pjevačkog talent showa, ali zbilja ne mogu. Naime, iako sam žrtvovala petak navečer i pažljivo ga odgledala, ni uz poveći trud i napinjanje ušiju ništa upotrebljivo za bilo kakav komentar nisam čula. Producenti ili tko li je već zadužen za organizaciju showa u studiju odlučili su se prikloniti onom dijelu tinejdžerskog ukusa kojem iz pristojnosti neću prišiti nikakav epitet, ali ga krasi konstantna potreba za urlanjem i besmislenim skandiranjem. Debelo premašivši nogometne navijače, njihove decibele i moć koncentracije, bodrilački klanovi pojedinih natjecatelja u HTZ-u sada već djeluju kao publika na turniru ultimate fighta ili u nekoj perverznoj, stimulirajućim drogama obilno začinjenoj verziji "Turbo limach showa". Samo još nedostaje Siniša Cmrk da nekog zvekne, čisto onako, radi atmosfere.

Ocjena: neslušljivo (1)

INFERIORNO BIĆE

Pobijedi Šolu, RTL, nedjelja, 20.00

Opet sam se zbog usputnog i neopreznog prčkanja po daljinskom dovela u stanje uznapredovalog gastritisa. U nedjelju sam navečer, naime, na taj način nabasala na par minuta cirkusa s pobjeđivanjem Šole te u tih par nasumično izdvojenih par minuta - dva voditeljičina bisera zbog kojih bi RTL-ovci do kraja sezone trebali po svijetu hodati s modnim dodatkom škarnicla na glavi. Rješavaju Šola i protivnik testove iz autoškole (što je već samo po sebi maštovito ko da su im dali ispunjavati formular za putovnicu), Šolin protivnik nikako da skupi dovoljno negativnih bodova da bi ga intelektualac pobijedio, a voditeljica ko iz topa ispali: "Vlado, sigurno bi ti ovaj zadatak bio lakši da protiv tebe igra neka žena, jel' da"? Vladek se, dakako, odmah zubima uhvati za dobačenu slamku i potvrdi da bi mu NARAVNO bilo PUNO lakše da protiv njega igra inferiorno biće, a voditeljica koja je svojom primjedbom upravo sama sebe svrstala u tu kategoriju uz razdragani smiješak dobaci: "Dobro, nećemo se sada baviti time, IĆEMO dalje". Sparna svibanjska večer na to zaiskri od vrckavog intelekta dostojnog pećine u Krapini, a inferiorno biće pred ekranom pod hitno se uhvati daljinskog i prikrati si muke prebacivanjem na bilo koji drugi kanal, makar i onaj koji upravo prikazuje TV-prodaju.

Ocjena: hrkljuš! (-100)

VODIČ KROZ TRST

Euromagazin, HTV1, subota, 15.45

Izvrstan prilog o Trstu nekad i danas! Ispresijecan kadrovima dokumentarnog filma "Vodič kroz Trst", u kojem je Ivo Škrabalo svojedobno prikazao jedinstven socijalno-trgovački fenomen iznikao iz ekonomskog čudaštva nekadašnje SFRJ i prizorima recesijom teško pogođene elegantne talijanske luke, veoma me ugodno iznenadio i zadržao pred ekranom iako nisam mislila da hoće. Na trenutak sam se, naime, zbog najave pobojala da će se cijela reportaža svesti na naslađivanje nad trgovačkim padom gradom koji je svojedobno debelo zarađivao na našoj nevolji, takvim primitivnim sentimentima ipak nije bilo ni traga. Naprosto smo dobili zanimljiv i nepretenciozan, temeljit i možda tek pomalo nostalgičan prikaz Trsta nekad i danas. Morat ću malo češće obratiti pozornost na "Euromagazin".

Ocjena: izvrstan (5)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika