Objavljeno u Nacionalu br. 706, 2009-05-26

Autor: Orhidea Gaura

PUNK nije mrtav

Stari punkeri postali hrvatske zvijezde

ALBUM 'IDU BUGARI' zagrebačkog benda Kawasaki 3P, koji čini osam glazbenih veterana, zadnja tri tjedna otkako je objavljen apsolutni je hit i najprodavaniji album u Hrvatskoj, što pokazuje da za uspjeh nikad nije kasno

OTKAČENI DO KRAJA
Kawasaki 3P danas čine pjevač Tomislav Vukelić Tomfa, Igor Pavlica (truba), Toni
Babarović Babke (gitara), Mario Boroščak (bas), Stjepan Jureković Štef (bubanj), Demirel
Pašalić (vokal i truba) te Davor Viduka (gitara) i Stipe Mađor (truba) koji nisu na fotografijiOTKAČENI DO KRAJA Kawasaki 3P danas čine pjevač Tomislav Vukelić Tomfa, Igor Pavlica (truba), Toni Babarović Babke (gitara), Mario Boroščak (bas), Stjepan Jureković Štef (bubanj), Demirel Pašalić (vokal i truba) te Davor Viduka (gitara) i Stipe Mađor (truba) koji nisu na fotografiji“Mislili smo sami izdati album, ali umrla je baka jednog od nas koja je imala love. Bilo je jako teško. Dugo smo čekali izdavača, a i Dancing Bear se u početku bojao uložiti novac u nas. No sad kad su čuli da je naš album najprodavaniji, drugi izdavači su umrli od zavisti”, zaključak je to “okruglog stola” koji smo uz nekoliko točenih piva i jedan sok od ribiza organizirali s dečkima iz benda Kawasaki 3P. Njihov je novi album “Idu Bugari”, predstavljen ovog ponedjeljka, postao apsolutni hit i već je tri tjedna najprodavaniji album u Hrvatskoj.


Histerija koja je zavladala oko njih rezultirala je i izvanrednim pozivom za njihov nastup na T-mobile In Music festivalu, kao i na Hartera festival. Grupa koja se okupila 1993. kao demo bend, širu javnost iznenadila je nastupom na Dori 2003. s pjesmom “Antonija”, koja je uz “Kak si? - Pa tak” njihova najpoznatija pjesma. Ondje su ostali zapamćeni i po tome da su sa svog hotelskog balkona pivskim bocama gađali sve koji su ulazili u hotel, što je nekima bilo simpatično, ali ne i Maji Šuput koja je dohvatila jednu pivsku bocu i gađala njih. U razgovoru za Nacional otkrili su svoju veliku tajnu, da “Antonija” nije žena koja je slomila srce nekom od njih nego bi pjesmu zapravo trebalo pjevati ovako: “Anton i ja, ljubavi moja jedi, na!” jer je to pjesma o tome kako bi Anton trebao smršaviti i vratiti se na staru kilažu, što bi trebao sugerirati stih “Antonija vrati se da bude k’o nekada”.

Iako nekima njihove pjesme nisu ni smiješne ni zabavne, a ponajmanje nešto što bi se trebalo zvati umjetnost ili glazba, njih to ne tangira jer pjevaju prije svega za svoj gušt i nastoje dobro zabaviti sebe i one koji ih slušaju. Stoga onima koji su mislili da je njihov prvi album bio “loš vic”, poput kritičara lista Vijenac Gorana Jovetića, kao i onima koji proglašavaju tekstove njihovih pjesama infantilnima, poručuju da je album “Idu Bugari” nepretenciozan, zabavan i jednostavan, što je mnogo teže nego filozofirati. Gitarist Davor Viduka, koji je prije svirao u Kojotima i Majkama, kaže da Kawasaki nije bend koji ostavlja neke važne životne poruke: “Tu funkciju ćemo radije prepustiti Gibonniju ili Baretu. Nikad nismo voljeli takvu ambicioznost i pretencioznost. Puno je teže napraviti dobru i jednostavnu pjesmu poput na primjer Ramonesa, koji su i naši uzori. Mislim da je Kawasaki s drugim albumom na tragu toga, da ne moramo govoriti tko je dobar, tko je loš i što treba raditi. To prepuštamo drugima.”

OD DEMO BENDA DO TVORACA HIT ALBUMA Kawaski 3P krenuo je 1993. kao demo bend,
prvi album izdali su 2003. kada su i nastupili na Dori gdje su bili prava atrakcija, a iako neki kritičari tekstove njihovih pjesama smatraju infantilnima te na prvi album gledaju kao na
'loš vic', oni ne prestaju oduševljavati publiku.OD DEMO BENDA DO TVORACA HIT ALBUMA Kawaski 3P krenuo je 1993. kao demo bend, prvi album izdali su 2003. kada su i nastupili na Dori gdje su bili prava atrakcija, a iako neki kritičari tekstove njihovih pjesama smatraju infantilnima te na prvi album gledaju kao na 'loš vic', oni ne prestaju oduševljavati publiku.Dečke iz grupe Kawasaki 3P uhvatili smo u 23 sata u “matičnom” kafiću Sunshine In na zagrebačkom Vrbiku, pokraj garaže u kojoj vježbaju. Bila je to njihova generalna proba uoči predstavljanja albuma “Idu Bugari”. Činjenica da je njihov album već tri tjedna najprodavaniji iznenadila je i njih same. U prvim tjednima prodaje nadmašili su čak i nedostižnog Marka Perkovića Thompsona, a kao jedini razlog zbog kojeg će njegov album u konačnici možda ipak ostati prodavaniji od njihova navode tu nesreću da Thompsonovi obožavatelji vjerojatno ne znaju pržiti CD-e.

“Nismo očekivali takvu prodaju posebno zato što je naša publika obrazovana i mlada i mislimo da više prže CD-e nego što ih kupuju. Tako da taj podatak o prodaji zaista iznenađuje i mislimo da je brojka onih koji sad imaju naš album, kad se uračunaju i oni koji su ga spržili, barem 20 puta veća. Mislim da je to zbog toga jer nam je uspjelo tu energiju koju inače imamo na nastupima uživo prenijeti i na studijski album. Ali Kawasaki je bend koji prije svega treba doživjeti uživo jer je to spoj energije, zabave i adrenalina. Iako smo znali imati i loših koncerata jer smo mijenjali postavu, sad jako dobro zvučimo jer imamo sjajne muzičare u bendu”, rekao je Davor Viduka. Iznenađenje za njihove obožavatelje bilo je i gostovanje opernog pjevača Tomislava Mužeka u pjesmi “Riba”, a pjevačica Đana Šegon, gošća s prošlog albuma, ovaj put kao back vokal gostuje u pjesmi “Anđelko” koja govori o ljubavi dvojice muškaraca.

Za razliku od njihova “idola” Thompsona, ni jedan njihov koncert još nije bio zabranjen, iako jedna od pjesama s novog albuma nosi naziv “Mupov-ska” i svojevrsna je rugalica policiji. Iako Kawasaki 3P možda nikad neće nastupiti na stadionu ili u zagrebačkoj Areni, teško da će ih itko ikada nadmašiti brojem lokacija na kojima su održali promociju. Sve je počelo u dućanu izdavačke kuće Dancing Bear u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, gdje je njihov album prodavan po promotivnoj cijeni. No tamo su dečki došli s drugim ciljem. “Ovdje ima super albuma, a alarm će biti isključen tako da ćemo krasti CD-e”, šalili su se uz pijuckanje rakije i preslušavanje njihovih pjesama u akustičnoj varijanti. Tada su po bend i novinare došla dva kombija s dva gola šofera koji su ih prebacili u kino Mosor. Ondje je bilo hrane i pića, bend je odsvirao nekoliko novih pjesama i premijerno je prikazan spot za stvar “Puta Madre”, dok je završni koncert održan u KSET-u.

KAWASAKI 3P poznati su
po energičnim nastupima,
što su uspjeli prenijeti i na
novi albumKAWASAKI 3P poznati su po energičnim nastupima, što su uspjeli prenijeti i na novi albumTajne svog dobrog zvuka objašnjavaju riječima: “Mi smo bend od osam članova, a zvučimo kao kvartet. Ne postoji ni jedan kvartet na svijetu koji zvuči bolje od nas. Kad su u pitanju honorari, držimo se samoupravnog socijalizma. Nema šefa, svi smo isti. Ne želimo nikoga isticati jer ipak smo mi osmorka i radit ćemo i ubuduće kao jedan dosta loš stroj.” Iako im je s novim albumom krenulo “kao ludo”, živjeti od nečega što se naziva punk ska reggae glazba nije baš tako profitabilno pa se neki bave i drugim egzotičnim poslovima. “Ne smijete znati koji su to poslovi, to bi onda svi htjeli znati”, protestira pjevač Tomislav Vukelić Tomfa. “Ja radim sve i svašta, ali ništa ozbiljno. Zato i jesam u Kawasakiju. Kako bih mogao nešto drugo raditi? Od toga se može živjeti ako si skroman. Ja sam podstanar, vozim bicikl, imam i auto, ali ga vozi moja žena. Međutim, ako imaš osam ljudi u bendu, i cijena ti je veća. Nije problem živjeti od muzike ako znaš koliko vrijediš.” Bubnjar Stjepan Jureković Štef bavi se slobodnim penjanjem, ali radi i na portalu Kulturpunkt. Stipe Madžor svira trubu i u Hladnom pivu, a inače radi kao urednik domaćih izdanja u Menartu. Basist Mario Boroščak došao je iz grupe Pips, Chips & Videoclips, a radi u tvrtki Rizol media koja se bavi produkcijom.

Trubač i vokal Demirel Pašalić po zanimanju je fotograf i autor je omota njihova novog albuma. No nekad je radio i kao glavni kuhar u nekim restoranima. Davor Viduka proizvodi kupinovo vino. “Vlasnik sam obrta i proizvodim kupinovo vino i od toga živim, ali ne mogu reći da mi je muzika samo hobi jer sviram već 20 godina. Svirao sam u nekim od najznačajnijih rock bendova i nekad sam živio od toga, ali više ne želim jer je u ovoj državi dosta nezahvalno živjeti od toga. No sviram s kim hoću i kad hoću, radim pjesme za koga hoću i to sve radim iz gušta, a novac mi nije primaran moment. Nitko od nas ne živi od toga iako smo u zadnje vrijeme počeli dosta dobro zarađivati”, kaže Davor Viduka. Jedino Igor Pavlica, koji je trubu svirao još u Haustoru, živi od muzike, a osim s Kawasakijem, svira i s Jinxima, Darkom Rundekom i Cargo orkestrom.

Gitarist Toni Babarović Babke je znanstvenik i radi na Institutu “Ivo Pilar”. Stoga su termin jednog koncerta morali prilagoditi zbog njegova odlaska na kongres u Firencu gdje je imao izlaganje na temu zadovoljstva i kvalitete života. On pak živi po principu - znanost danju, punk noću, a kolege s posla ne samo da blagonaklono gledaju na njegov “dvostruki život”, nego pokatkad žale što nisu na njegovu mjestu. Glazba za njega nikad nije bila posao i smatra da nije dobro da glazbenik ovisi isključivo o prihodima od glazbe jer je tada prisiljen i ulaziti u estetske kompromise. Kao psiholog posebno se bavi problematikom zapošljavanja pa će se dečki sigurno, ako nešto krene po zlu s glazbom, uvijek moći njemu obratiti za savjet. Iako je od njihova zadnjeg albuma prošlo čak šest godina, Demirel Pašalić kaže da bi sljedeći album mogli objaviti ipak malo prije, za dvije, tri godine. “Ali da smo nepopravljivi lijenčine, to je istina. Mi sad imamo 10 koncerata i to nam je tako teško, užasno velik problem. Nama je već i dolazak na probu ogroman problem”, priznao je, na što je Tomfa uskočio s pitanjem: “Je l' sad 2009.?” “Mi smo se tek sad našli, znate koliko K3P ima godina? 15, 16. Mi smo tek sad krenuli u srednju školu.

Tek sad imamo svoj zvuk, skupila se ekipa, a za treći album napravit ćemo i jedan korak više. Ili dva”, kažu dečki. Iako smatraju da će ih nastup na Tmobile In Music festivalu katapultirati, više im odgovaraju manje pozornice. Iako su izvan svih obrazaca, Red Carpeta, estrade i celebrity svijeta, zakon im je - Joško Čagalj Jole. “Najveći punker u Hrvatskoj je Jole. On je rekao: ‘Ja sam dvorska luda, zabavljač. Ti me plati, ja sviram, sve ostalo je drama i furka.’ Nas znaju svi, ali nas nitko neće tetošiti. I mi sviramo na svadbama. Zadnji put smo svirali frendu na svadbi u Jabuci, a pjevali su i Bare i Plava trava zaborava. Sve za džaba jer to je za nas tulum”, zaključio je Tomfa.

Vezane vijesti

Kawasaki 3P slavi 18. rođendan

Kawasaki 3P slavi 18. rođendan

Uvjerljivo jedan od najpopularnijih, najatraktivnijih i najzabavnijih bendova, kako u metropoli, tako i ostatku lijepe naše, osmeročlani… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika