Objavljeno u Nacionalu br. 706, 2009-05-26

Autor: Robert Bajruši

POLITIČKI paktovi

Bandićev trijumf nad Milanovićem

ZORAN MILANOVIĆ I MILAN BANDIĆ sklopili su pakt o zajedničkom vladanju u Zagrebu, čime su spriječeni daljnji sukobi i podjele u SDP-u

BITKA ZA KONTROLU
ZAGREBA I SDP-a
Milan Bandić sa svojim bliskim suradnikom Duškom Ljuštinom i partijskim šefom Zoranom Milanovićem. Dok iz središnjice SDP-a stižu uvjeravanja da će ubuduće obuzdavati Bandićevu samovolju, Bandić daje naslutiti da priželjkuje Milanovićevo mjestoBITKA ZA KONTROLU ZAGREBA I SDP-a Milan Bandić sa svojim bliskim suradnikom Duškom Ljuštinom i partijskim šefom Zoranom Milanovićem. Dok iz središnjice SDP-a stižu uvjeravanja da će ubuduće obuzdavati Bandićevu samovolju, Bandić daje naslutiti da priželjkuje Milanovićevo mjestoMilan Bandić i Zoran Milanović uspjeli su prošlog tjedna sklopiti pakt o zajedničkom vladanju u Gradu Zagrebu. Usprkos značajnim međusobnim razlikama između njih i njihovih timova u glavnom gradu, prevladalo je uvjerenje kako će nastavak vlasti u Zagrebu, postati temelj upjeha na idućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Osim toga, neformalni dogovor Milanović-Bandić, sprečava podjele i sukobe koji su prijetili Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske.


Pakt dvojice utjecajnih SDP-ovaca, zapravo predstavlja trijumf Milana Bandića, i nastavak njegove devet godina duge vladavine Zagrebom, naravno, osim ako se 31. svibnja ne desi iznenađenje, i u drugom krugu ne pobijedi Josip Kregar. No sudeći po uvjerljivoj prednosti koju je Bandić ostvario u prvom dijelu lokalnih izbora, realnim se čine prognoze kako će u konačnom sučeljavanju osvojiti 60, a Kregar približno 40 posto. Osim suparnika na izborima za gradonačelnika, Milan Bandić je pobijedio i u internom sukobu sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom SDP-a. Milanovićeve namjere bile su prilično transparentne - kada nije uspio eliminirati Bandića iz gradonačelničke utrke, i inaugurirati nekog drugog kandidata SDP-a. Bandić je djelomično reterirao i pustio da Milanović samostalno kreira stranačku izbornu listu, a onda uz pomoć odane ekipe koju okuplja u zagrebačkom SDP-u, ostvario uvjerljiv trijumf i dobio puno više glasova od vlastite stranke.

Neupitno je da su za Milana Bandića glasali i građani koji u pravilu ne podržavaju SDP, ali to je dodatni argument koji mu ide u prilog. Dok stranka pod Milanovićem u Zagrebu i na razini države osvaja otprilike jednu trećinu glasova, gradonačelnik poznat po brojnim aferama ima podršku skoro polovice stanovnika koji su izišli na izbore. Stoga i ne iznenađuje samouvjerenost koju ovih dana šire njegovi suradnici, dok iz centrale SDP-a sada stižu uvjeravanja kako njihov cilj nikada i nije bio sukob s Bandićem. Objektivno gledano na taj način priznaju kako je Milan Bandić i dalje nedodirljiv, i kada ga nisu eliminirali, bili su prisiljeni ponuditi suradnju:

"Ovo nije podjela teritorija jer ne radimo na takav način, ali jest gentlemanski dogovor o tome kako ćemo upravljati Zagrebom. Moramo posložiti još neke stvari i vidjeti s kojim lijevim strankama ćemo koalirati u Gradskoj skupštini, a zatim odrediti i načine buduće suradnje. Skupština i njezini vijećnici imaju ogromne ingerencije, i SDP će u narednom razdoblju razmotriti modalitete suradnje s gradonačelnikom. U svakom slučaju, više neće biti nikakve samovolje u vođenju Zagreba, ali niti sukoba koje priželjkuju naši protivnici", potvrdila je u ponedjeljak za Nacional osoba iz vrha socijaldemokratske partije.

U vlas istu ocjenu u proteklih nekoliko dana, davali su i drugi bliski suradnici Zorana Milanovića i Milana Bandića. Time su potvrdili svojevrsnu prekretnicu u odnosu između ove dvojice političara, koji su još u izbornoj noći 17. svibnja, iako pripadaju istoj opciji, bili veliki rivali. Jer koliko god je Bandić već godinama snažni lider zagrebačkog ogranka, toliko je neupitan Milanovićev položaj unutar stranke, a šefa SDP-a uglavnom podržavaju i okružuju oponenti gradonačelnika Grada Zagreba. Međusobni sukob je eskalirao u travnju, kada je u istraživanju agencije Puls, izgledalo da Josip Kregar može pobijediti Milana Bandića. Tih je dana malo nedostajalo da se Milanović odluči za novog gradonačelničkjog kandidata, ali unutar Predsjedništva SDP-a, prevladalo je stajalište da Bndić ipak treba dobiti priliku. Zauzvrat je zagrebački gradonačelnik bio prisiljen prihvatiti da Milanović postane nositelj stranačke liste, kao i da na njoj skoro u cijelsti postavi svoje kadrove. Na taj način, Zoran Milanović je želio osigurati kontrolu u idućem skupštinskom sazivu, ali i pokazati da će osvojiti više glasova od Bandića.

Rezultat je poznat, i u gradskoj skupštini sada doista sjede socijaldemokrati koji ne pripadaju Bandićevom krugu, no Milanovićeva je lista osvojila 15 posto manje od gradonačelnikove. U posljednjim razgovorima i jedna i druga strana pokušavaju naći opravdanja za ovakav razvoj događaja: Bandićevci tvrde kako ih je Milanović posve ignorirao i zato velik dio stranačkih kadrova s terena nije želio glasati za SDP-ovu listu, Milanovićevci su uvjereni kako su oni dobili glasove socijaldemokratskih birača, dok je za gradonačelnika glasalo i nekoliko desetaka tisuća onih koji su podržali liste HDZ-a, Ljube Ćesića-Rojsa i ostalih desničara.

Činjenica je da su prepucavanja između centrale na Iblerovom trgu i zagrebačkog SDP-a trajala vrlo kratko. Već sredinom tjedna dio članova Gradskog poglavarstva i dugogodišnjih suradnika Milana Bandića, potvrdili su za Nacional kako nikako ne žele sukobe sa Zoranom Milanovićem, no trijumf se osjeća iz svake njihove rečenice. Ide se tako daleko da se počela širiti i teza kako bi Milan Bandić osvojio predsjedničke izbore, budući je u ostalim dijelovima Hrvatske popularniji nego u Zagrebu, međutim, za sada je gradonačelnik koncentriran samo na glavni grad.

Iako su u razgovoru u više navrata kritizirali Milanovićev elitistički način vođenja predizborne kampanje, što prema bandićevcima podrazumijeva izbjegavanje odlazaka na tržnice, procesije i javna okupljališta, bilo je potpuno očito kako sada i njima odgovara paktiranje s vrhom stranke. Razlog je jednostavan, iako zakon predviđa raspisivanje javnih natječaja, u stvarnosti direktno izabrani gradonačelnik potpuno autonomno bira svoje suradnike i pročelnike, i pritom ne treba potvrdu skupštine. To znači da će Milan Bandić, uglavnom zadržati lojalne suradnike, samo će neki od njih biti raspoređeni na druga radna mesta u gradonačelnikovoj ekipi.ŽELJKO KERUM na pozornici pjeva s Mišom Kovačem - energični splitski poduzetnik favorit je splitskih izbora za gradonačelnikaŽELJKO KERUM na pozornici pjeva s Mišom Kovačem - energični splitski poduzetnik favorit je splitskih izbora za gradonačelnika

Čak niti eksponirani Bandićevi protivnici ne kritiziraju ovakav scenarij. Njihova zamisao je da, zahvaljujući broju vijećnika, gradonačelnika drže pod kontrolom, i paze da ne upadne u nove afere. Ubuduće će gradski vijećnici odlučivati o svim poslovima koji su skuplji od milijun kuna, a to znači da će biti manje mogućnosti za korupciju. No SDP-u za natpolovičnu većinu nedostaju tri vijećnika, i zato su započele konzultacije s HNS-om i listom Tatjane Holjevac. Milanović je decidirano odbacio pokušaj Radimira Čačića da preuzme funkciju predsjednika Skupštine Grada Zagreba, budući bi to, po svemu sudeći, izazvalo svakodnevne sukobe s gradonačelnikom Bandićem. Tatjana Holjevac bi sa zadovoljstvom odradila još jedan mandat na ovom položaju, ali u SDP-u razmišljaju o vlastitim kadrovima. Socijaldemokrati imaju sedam puta veći broj vijećnika, i zato će za predsjednika skupštine vjerojatno predložiti Borisa Šprema. Iako je politički protivnik Milana Bandića, u SDP-u drže da je riječ o profesionalcu koji bi kvalitetno odradio posao, a o tome svjedoče i njegovi dosadašnji rezultati kao šefa Hrvatskog autokluba i predstojnika Ureda predsjednika Stipe Mesića. "Šprem je dovoljno iskusan da zna kako mora prevladati animozitet koji osjeća za Bandića, i vjerujem kako neće praviti probleme, dakako, ako ga predloži Zoran Milanović", smatra sugovornik Nacionala.

Kako bi izbjegao novi potencijalni sukob s Bandićem, Milanović je odlučio ne baviti se niti koncertom Marka Perkovića-Thompsona na Trgu bana Jelačića, koji će biti održan prije drugog izbornog kruga. Prošle godine, predsjednik SDP-a je eksplicitno osudio dovođenje Thomspona na glavni gradsku trg, baš kao i ustaške poruke koje su se čule na koncertu, ali ovoga puta kritika će bti znatno blaža. A da bi pokazao koliko je otvoren prema svima, Bandić je osigurao da se istovremeno održi i koncert Majki i Urbana, rockera koji po porukama, ali i publici koja ih sluša, predstavljaju potpunu suprotnost desničarskim fanovima Marka Perkovića-Thompsona.

Sve to ne znači kako su potpuno isključene iskrice na relaciji Milanović-Bandić. Prvu krizu izazvao je zagrebački gradonačelnik, koji je u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu, na pitanje želi li postati predsjednik SDP-a, dao odgovor koji u centrali socijaldemokratske partije nije dobro primljen. Bandić je doslovno rekao: "Bog se moli po redu. Polako. Treba prespavati pa onda vidjeti planove".

Zoran Milanović je odlučio ne reagirati, međutim sasvim sigurno je Bandićev istup ocijenio kao provokaciju, tim više jer ga je uvjerljivo pobijedio na konvenciji koja je održana prije dvije godine, a iduća SDP-ova konvencija treba se održati tek 2012. godine. Bandićev istup, međutim, govori o kudikamo većoj dozi samouvjerenosti jer još prije dvadesetak dana ne bi mu palo na pamet ovako provocirati Milanovića. Sada kada je zabilježio odličan rezultat, može si dozvoliti i držanje otvorenom varijante prema kojoj je spreman jurišati na položaj koji drži Zoran Milanović. Pitanje je kakvi bi mu bili izgledi, ali Bandić zna - a to su pokazali i ovi izbori - kako je bez njega SDP u Zagrebu sporedna politička stranka. Kada bi odlučio napustiti socijaldemokrate, Milan Bandić bi vrlo vjerojatno mogao ostati gradonačelnik, a u SDP-u si takav razvoj događaja ne mogu dopustiti, posebno ne u vremenima kada počinju pripreme za predsjedničku kampanju.

Osim toga, prošlotjedni nastup Ive Sanadera, koji nije odbacio Nacionalovo otkriće kako se premijer namerava kandidirati na predstojećim predsjednički izborima, dobio je odjek i unutar vodeće opozicijske stranke. U ovom broju Nacionala, gradonačelnik Koprivnice i član Predsjeništva SDP-a Zvonimir Mršić iznosi mišljenje kako bi optimalno rješenje za socijaldemokrate bila predsjednička kandidatura Zorana Milanovića. Mršić je jedan od najutjecajnijih članova SDP-a, a kredibilitet mu osigurava niz pobjeda protiv HDZ-a, i njegovo stajalište dijele mnogi. Gotovo na isti način nedavno je istupio i Ivan Jakovčić, koji je najavio da će IDS podržati Radimira Čačića, a ne Ivu Josipovića. U nastavku, Jakovčić se korigirao i pojasnio da će Čačić biti njihov izbor jedino ako se ne kandidira Zoran Milanović, koji je u ovom trenutku neosporni predvodnik lijevog centra, i osoba koja može dobiti najveću podršku birača.

Mršić i Jakovčić su izgovorili nešto što u kuloarima priznaje većina SDP-ovih zastupnika, a to je da Ivo Josipović ima male izglede u bilo kojem scenariju, a u slučaju Sanaderove kandidature - minimalne. Pritom nitko ne osporava njegov dosadašnji politički angažman i djelovanje, ali problem je taj što je Josipović, jednostavno, nezanimljiv kandidat. Iako je još prije nekoliko mjeseci objavio da želi poistati predsjednik Republike, interes za njega trajao je svega par dana. U međuvremenu, unatoč živoj aktivnosti na političkoj sceni, medije tek povremeno zanimaju njegovi stavovi, a primjerice, na ovim lokalnim izborima nitko nije zabilježio gdje je i kada glasao, niti što misli o rezultatima. Realnog predsjedničkog kandidata novinari i javnost bi danima salijetali, dok Josipovića uglavnom ignoriraju.

Tatjana HoljevacTatjana Holjevac"On, jednostavno, nije sposoban podići na noge publiku u manjoj dvorani, a kamoli uvjeriti pola države da ga podrži. Bude li Ivo Josipović naš kandidat, sigurno gubimo, i to ne samo od Sanadera nego i manje atraktivnih suparnika. Također, ako je on naš kandidat, tko ima pravo zatražiti od Čačića da odustane od utrke, no kandidira li se Milanović, tada imamo čvrst argument tražiti od ostatka lijevog centra, da poodrži predsjednika SDP-a", vjeruje dio visokih dužnosnika.

Uspjeh na lokalnim izborima reaktualizirao je i mogućnost predsjedničke kandidature Zlatka Komadine, primorsko-goranskog župana. Komadina je već osam godina na čelu najjače SDP-ove oprganizacije u Hrvatskoj, slovi kao ljevičar, a kao svog potencijalnog nasljednika, prošle godine ga je naveo i Stipe Mesić. Prije nekoliko dana u Zagrebu su se sastali Milanović i Komadina, i izgleda kako se župan iz Rijeke još uvijek nije odlučio. Zapravo, Komadina želi ući u predsjedničku utrku, ali za sada ispituje podršku unutar stranke, i ako ju dobije, ući će u utrku.

U tom slučaju, Milanović do kraja lipnja namerava pozvati Ivu Josipovića, Zlatka Komadinu i možda Ljubu Jurčića, i najprije u razgovoru s njima, donijeti odluku koga će predložiti Glavnom odboru kao kandidata SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske. Za sada je njegov favorit i dalje Josipović, no u idućim tjednima nisu isključene niti značajnije promjene.

Na kraju krajeva, u ovom trenutku, doista bi jedino Zoran Milanović, da se kandidira, dobio konsenzualnu podršku. Tko god drugi bude izabran, neće imati takvo zaleđe jer Josipovića će izabrati samo zbog Milanovića, Komadina računa na potporu zbog dugogodišnjeg uspješnog angažmana u ime stranke, a Jurčić vjeruje da bi u sadašnjoj gospdarskoj krizi, građani birali stručnjaka njegovog profila.

Za razliku od njih, Milanović je već dva puta na izborima osvojio više od trideset posto glasova, a i u anketama se redovno nalazi u vrhu popularnosti. Ali on želi postati premijer, a ne predsjednik, i zato odbija pozive da se kandidira. Makar je predsjednik SDP-a uvjeren kako će Sanader biti poražen ako se kandidra na predsjedničkim izborima, to je vrlo riskantna prognoza. Jer za Sanadera i HDZ redovito glasa više od trećine birača, i da bi ga se pobijedilo, opozicija će morati istaknuti svog najjačeg čovjeka.

SANADER SPONZORIRA KERUMA

Još rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Splitu nisu bili ni konačni, a Sanader je već naložio vodstvu splitskog HDZ: „Podržite Keruma u drugom krugu i počnite razgovore o koaliciji u Gradskom vijeću!“ Budući da je HDZ doživio veliki izborni poraz u Splitu, da je HDZ-ov kandidat Ivan Kuret ispao iz utrke za gradonačelnika te da su osvojena samo 4 vjećnička mjesta - počeli su pregovori prošle srijede HDZa i Keruma, preko kojega Sanader namjerava vladati rodnim gradom. „Kerum će u drugom krugu sigurno dobiti Ostojića, a bez Sanadera Kerum je samo lokalni klaun“, kaže jedan visoki dužnosnik vladajuće stranke.

Ivo Sanader takav dogovor, po kojem će vladati Splitom iz sjene, nije mogao postići s Rankom Ostojićem i SDP-om. I to ne zbog ideoloških ili svjetonazorskih razlika između njega i Ostojića, nego zato što je Sanader procijenio da je Ostojić nepouzdan čovjek, manipulator, prevrtljiv igrač i karijerist spreman na sve. Naravno, naizgled, Split će voditi Željko Kerum, dok će predsjednica Gradskog vijeća biti Željana Kalaš iz HDZ-a, a zamjenik gradonačelnika bit će Jure Šundov, izvršni direktor tvrtke „Kerum“ i prvi rođak Željka Keruma. Njihova prva protokolarna obveza bit će polaganje vijenaca na Gradsku vijećnicu i groblje Lovrinac povodom blagdana Dana antifašističke borbe.

Od njega je bolji SDP-ov kandidat za župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Veljan Radojković. On je ušao u drugi krug s HDZ-ovim kandidatom Antom Sanaderom, a po broju glasova nadmoćno bi u Splitu pobjedio i Keruma i Ostojića. Veljan Radojković je s 34.746 glasova osvojenih samo u Splitu bolji od Željka Keruma za 4500 glasova, a od Ranka Ostojića čak za 8.647 glasova. Radojkovićeva lista za Skupštinu županije dobila je u Splitu 23.000 glasova, a SDP-ova lista Marina Jurjevića 17.479 glasova. Svima je jasno da je SDP pogriješio u izboru kandidata za gradonačelnika Splita i da bi se Radojković daleko bolje nosio sa Kerumom. (Ž.R.)

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika