26.05.2009. / 17:27

Autor: Hina

Konačno: Znanstvenici otkrili gen odgovoran za gubitak kose

Japanski znanstvenici identificirali su gen koji bi mogao biti odgovoran za cikličko opadanje dlake u miševa te vjeruju da bi to otkriće moglo objasniti i gubitak kose u ljudi

Ovakva će frizura uskoro biti samo stvar izboraOvakva će frizura uskoro biti samo stvar izboraU izvješću objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su opisali kako su proizveli liniju miševa koji su imali manjak gena Sox21.

"Miševi su počeli gubiti dlaku 11. dan poslije dolaska na svijet, isprva na glavi s time da je proces napredovao prema području repa i leđa", napisali su.

"Između 20. i 25. dana, miševi su konačno izgubili svu dlaku na tijelu, pa čak i brkove. Zanimljivo je da im je nekoliko dana poslije počela nicati nova dlaka, no i ona je počela ispadati".

Ciklička alopecija (gubitak kose) nastavila se više od dvije godine i u tom razdoblju u tih mutiranih miševa proširile su se lojne žlijezde koje luče sebum oko njihove dlačne folikule i zadebljao je sloj kožnih stanica.

Znanstvenici su proučili uzorke ljudske kože i pronašli dokaze istoga gena.

"Potvrdili smo Sox21 također i u korijenu dlake ... Ti rezultati pokazuju da bi gen Sox21 mogao biti odgovoran za gubitak kose u ljudi", zaključili su autori.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika