27.05.2009. / 09:18

Autor: Martina Čizmić

Slovensko-američka trampa: Vladin avion i pilatusi za novog transportera

Službeno ni jedna ni druga strana nisu željele ništa reći, ali je poznato da Amerikanci ne bi nudili nešto da to ozbiljno ne misle

C-130 HerculesC-130 HerculesDolaskom gospodarske krize u Sloveniju, premijer Borut Pahor zaključio je da vladi jednostavno više ne treba službeni zrakoplov. Točnije, on je jednostavno postao preskup za malu državu.

Zbog toga su ga prvo pokušali dati na dražbu i prodati, no kako je veoma malo ljudi bilo zainteresirano, a nitko nije želio platiti traženu cijenu, od toga se odustalo.

Kako piše slovenski Dnevnik, prema neslužbenim informacijama taj bi se problemčić uskoro mogao riješiti. Naime, Amerikanci su navodno još sredinom travnja Sloveniji ponudili trampu. Oni će uzeti slovenskog Falcona i deset vojnih zrakoplova pilatus PC-9, a Slovenci će dobiti novi transportni zrakoplov C-130 Hercules.

Ponuda je veoma zanimljiva jer bi se na taj način Slovenci riješili 11 zrakoplova koji im i tako ne trebaju, a dobili bi jedan koji im je prijeko potreban. Već su ranije bivši ministar obrane Karl Erjavec i sada aktualna ministrica Ljubica Jelušič upozoravali da je Sloveniji potreban transporter za veće udaljenosti. Dovoljno je istaknuti da su za povratak vojnika iz Afganistana morali unajmiti zrakoplov za 110 tisuća eura.

Dnevnik dodaje kako Sloveniji pilatusi i tako ne trebaju jer im zračni prostor štite talijanski lovci u sklopu NATO-a.

S druge strane, Hercules je najčešći i najpoznatiji transportni zrakoplov u svijetu. Može prevesti 20 tisuća kilograma tereta odnosno 92 putnika.

Kako američka ponuda podrazumjeva razmjenu bez dodatne doplate, pretpostavlja se da su oni vrijednost 10 pilatusa i Falcona procijenili na otprilike 40 milijuna dolara koliko trenutno stoji jedan Hercules.

Službeno ni jedna ni druga strana nisu željele ništa reći, ali je poznato da Amerikanci ne bi nudili nešto da to ozbiljno ne misle.

Vezane vijesti

Kako im je uspjelo: Britanska obrana izgubila opremu vrijednu 7 milijardi

Kako im je uspjelo: Britanska obrana izgubila opremu vrijednu 7 milijardi eura

Britansko ministarstvo obrane priznalo je da je izgubilo vojnu opremu vrijednu oko 7 milijardi eura, objavilo je u utorak istražno parlamentarno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika