27.05.2009. / 11:22

Autor: Ozren Podnar

Žene vole: macho za seks, dobrice za brak

Ukusi za muškarce mijenjaju se ovisno o hormonima koje prevladavaju u određenom trenutku, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u škotskom Stirlingu. Znanstvenici su okupili 490 spolno zrelih žena raznih uzrasta i u dva navrata im pokazali fotografije muških tijela, s time da je između dvaju pokusa napravljena stanka od 10-14 dana

Strast ne mora značiti ljubavStrast ne mora značiti ljubavMišićavost, naglašena ramena i prsa, usko simetrično lice, obilna dlakavost i bar malo izražena bahatost...mislite li da vam je dobro poznat tip muškarca kakvog vole heteroseksualne žene, možda ste u krivu.

Ovisi, zapravo za koju namjenu žena želi muškarca. Želi li kratku vezu u kojoj će seks igrati prvorazrednu ulogu, onda je opis s početka točan. Takvi se tipovi sviđaju ženama kad su napaljene na seks, a to je ponajviše u fazi ovulacije. Takvi muškarci, kod kojih je muški spolni hormon testosteron najjače izražen, iznadprosječno su potentni i tjelesno razvijeni te žena u njima prepoznaje kvalitetan genetski materijal za moguće dijete.

No, u drugim fazama svog fiziološkog ciklusa, žene se okreću drugom tipu muškaraca: nježnijem, mirnijem, predvidljivijem, makar bio punašan!

Trikom razotkriven ukus

Ukusi za muškarce mijenjaju se ovisno o hormonima koje prevladavaju u određenom trenutku, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u škotskom Stirlingu. Znanstvenici su okupili 490 spolno zrelih žena raznih uzrasta i u dva navrata im pokazali fotografije muških tijela, s time da je između dvaju pokusa napravljena stanka od 10-14 dana.

Svakoj su ženi predočene dvije muške fotografije, po jedna u različitoj fazi njenog menstrualnog ciklusa. Ispitanice to nisu znale, no zapravo se radilo o fotografiji jednog te istog muškarca, samo što je jednom njegov lik bio dotjeran tako da izgleda muževnije, a u drugi puta da se doima manje muževno.

Iako im nije rečeno koji je cilj istraživanja, ženama je postavljeno nagradno pitanje: koji ih muškarac u tom trenutku više privlači za kratku vezu, a koji za duži i ozbiljan odnos, po mogućnosti brak.

Ispostavilo se da, dok su u fazi ovulacije, 15% više žena žudi za macho tipom nego u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. đer, među ženama koje su na početku istraživanja izjavile da im je trenutno životni cilj doživjeti kratku erotsku pustolovinu, muževnija varijanta tijela dobila je čak 20% više glasova.

Kad su se nalazile izvan faze ovulacije, ženama se više dopadao lik koji je izgledao manje muževno, a jednak su ukus imale i žene koje su priznale da se žele "skrasiti" u dugoj vezi.

"Kad je žena u raljama nagona, stalo joj je do seksualnog zadovoljstva i za to ciljaju na momke koji izgledaju kao da su im baš to u stanju pružiti", komentirao je talijanski psiholog i seksolog Alessandro Damiani.

"No, kad im spolni nagon popusti, radije bi se vezale za seksualno skromnije, ali pouzdanije pojedince. Žene, što svjesno, što ne, prepoznaju seksualno napredne mužjake kao slabiji materijal za brak, jer bračni život i očinstvo podrazumijevaju vjernost i odricanje, koje testosteronskim tipovima teško padaju."

Oni to žele s više njih

Žene u prosjeku rjeđe od pripadnika grubljeg spola teže za kratkotrajnim vezama, a kad u njih i stupaju, čine to jer su pogrešno procijenile muške namjere, pokazalo je paralelno istraživanje obavljeno na Sveučilištu u engleskom Durhamu.

Ispitivanje preko 1700 muškaraca i žena, koji su se upustili u "seks za jednu noć", otkrilo je prilično velike razlike između doživljaja jednih i drugih. Četiri petine muškaraca izjavilo je da ih je takvo iskustvo ispunilo ponosom i zanosm, dok je zadovoljno tim činom bilo samo 54% žena. Znatno je više žena nego muškaraca priznalo da su zažalile zbog jednokratnog seksa i da su njihova očekivanja bila iznevjerena.

Na liniji s različitim poimanjem usputnog seksa bila je i želja za prepričavanjem takve epizode: mnogo je više muškaraca nego žena povjerilo znancima što im se dogodilo. Muški su se, dakle, time hvalili, a žene pretežno tajile.

Razlike su, smatraju stručnjaci, utemeljene u biološko-evolucijskim ulogama dvaju spolova. Muškarci su u stanju oploditi veći broj partnerica pa teže seksualnim odnosima s brojnim ženama, čak i kad se svjesno klone očinstva.

Žena pak može u jednom razdoblju nositi plod samo jednog muškarca, a nakon poroda joj predstoji težak posao brige oko djeteta. Njoj je stoga u interesu pažljivo izabrati pojedinca koji će biti voljan pomagati joj u tim naporima.

"Muškarci i dalje doživljavaju osvajanje većeg broja 'žrtava' bitnim za svoje duševno blagostanje, dok žene cijene kvalitetu više nego brojnost partnera."
Kad one žude za seksom?

"Iako je u modernom društvu oplodnja cilj malog broja seksualnih kontakata, ona je i dalje kriterij prema kojemu ocjenjujemo vrijednost i smisao pojedinog seksualnog odnosa", tumači dr. Damiani.

Vrijeme u mjesecu kad su žene najizloženije iskušenju brzog seksa je između 10. i 18. dana menstrualnog ciklusa. Povećana žudnja za seksom spopada ih u tih osam dana i tada na svoje dolaze lovci na brze "skalpove".

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika