27.05.2009. / 23:20

Autor: Martina Čizmić, Ivica Medo

Video: Barcelona na tronu Europe, Manchesteru očitana lekcija

Pratite s nama najvažnije događaje i tijek utakmice finala Lige prvaka

Samuel Eto'o slavi prvi gol (Reuters)Samuel Eto'o slavi prvi gol (Reuters)U finalnom susretu nogometne Lige prvaka Barcelona je na rimskom Olimpicu pobijedila Manchester United 2:0 i po treći put u svojoj povijesti osvojila europsku krunu.

Pogotke za Barcu postigli su Samuel Eto'o (10) i Lionel Messi (70). Barca je tako na najljepši način zaključila sezonu u kojoj je osim europskog trona osvojila i španjolsko prvenstvo i nacionalni kup. Premda je kroz povijest osvojila čak 65 trofeja, nikada u jednoj sezoni nije slavila u Europi, Primeri i Kupu Kralja.

U sudaru dvaju nogometnih svjetova, dva stila igre i poimanja nogometa Barca je posve zasluženo stigla do trećeg europskog naslova u dosadašnjih šest finala.

Barca svoju igru temelji na fantastičnoj tehnici i brojnim dodavanjima, dok ManU poput većine otočkih momčadi inzistira na duelu, snazi i jakom ritmu. Ovoga puta i to posve zasluženo, pobijedila je Barcina razigranost i lepršava igra. Katalonci su u potpunosti i u svim segmentima igre nadigrali suparnika koji večeras nije imao niti jednog raspoloženog igralča.

Premda je nastupila bez trojice iznimno važnih igrača iz zadnje linije Barcina obrana nije načinila niti jednu pogrešku. Dani Alves i Eric Abidal nisu imali pravo nastupa zbog kartona, dok je Rafael Marquez otpao zbog ozljede. Barcinom strategu velike probleme su predstavljale i ozljede Thierrya Henrya i Andresa Inieste, no obojica su bila u sastavu od prve minute. ManU je ušao u susret bez suspendiranog Darrena Fletchera, ali se oporavio Rio Ferdinand.

Za razliku od Chelsea koji se u polufinalu Lige prvaka protiv Barcelone opredijelio za zatvorenu i defanzivnu igru, Manchester je otvorio utakmicu posve drugačije. Silovitom ritmom stisnuo je Katalonce i u prvih deset minuta "Crveni vragovi" su bili bolji. Imali su dvije poluprilike i čak pet udaraca prema Valdesovim vratima. Visokim pritiskom na suparničku zadnju liniju posve su zbunili španjolski sastav. Međutim, Barca je u prvom pravom napadu došla do vodstva. Iniesta je sjajno povukao loptu, gurnuo je do Eto'oa koji je majstorski prošao Vidića i svladao van der Sara. Taj je pogodak posve okrenuo utakmicu. Englezi su nestali s terena, dok je Barca pohvatala sve konce i zagospodarila terenom. Do konca prvog dijela ManU nije niti jednom ozbiljnije zaprijetio, dok je španjolski prvak imao nekoliko poluprilika.

Na početku drugog dijela Ferguson je uveo u igru Teveza, no početne minute su pripale Barceloni koja je sve dvojbe oko pitanja pobjednika mogla razriješiti na startu drugog poluvremena. Prvo je Henry "provozao" Ferdinanda i izbio sam ispred van der Sara, no Nizozemac je sjajno obranio, a samo dvije minute kasnije Xavi je uzdrmao vratnicu iz slobodnog udarca sa 18 metara.

Pola sata prije kraja utakmica Ferguson je bacio sve karte na napad uvevši u igru Berbatova, no umjesto izjednačenja vidjeli smo drugi gol Barce. Puyol je sjajno prekinuo Manchesterov napad, dodao loptu Xaviu koji je sjajno ubacio u kazneni prostor gdje je najmanji igrač na trenu Leo Messi udarcem glavom svladao nizozemskog vratara. Bio je to konačni udar nakon kojeg se ManU više nije oporavio i naslov prvak Europe posve zasluženo je pripao Barceloni. (Hina)

Utakmica iz minute u minutu:

93'
I službeno je. Barcelona je osvojila Ligu prvaka!

92'
Vidić je dobio posljednji žuti karton večeras zbog prekršaja na Messi.

91'
Pedro Rodrigez mijenja Iniestu, po mnogima najboljeg igrača utakmice.

88'
Igraju se posljednje minute. Očito je da će Barcelona osvojiti Ligu prvaka, no tChristiano Ronaldo nije štedio suze (Reuters)Christiano Ronaldo nije štedio suze (Reuters)reba odigrati utakmicu do kraja. Treći sudac pokazuje tri minute nadoknade.

87'
Ni drugi korner nije prošao nešto bolje. Berbatov ju je prihvatio glavom, no prejaki udarac ju šalje preko Barceloninog gola.

85'
Lopta koju je Scholes uputio prema Rooneyu, ipak nije našla svoju metu i Puyol ju izbacuje u korner.

84'
Puyol pokušava 'ukrasti' malo vremena i pretvara se da je ozlijeđen, no izvrsni švicarski sudac zna što je gluma.

83'
Još jedna izvrsna prilika za Barcu, no Puloyov udarac spasio je van der Sar.

79'
Još jedan žuti karton za Manchester. Samo 4 minute nakon što je ušao u igru, Scholles je opomenut zbog naguravanja sa Busquetsom.

77'
Očito je Manchesterovoj zvijezdi prekipilo, pa se posvadio sa Xavijem na terenu.

76'
Ronaldo je dohvatio ramenom Puyola i zaradio žuti karton.Lionel Messi glavom je pogodio za 2:0Lionel Messi glavom je pogodio za 2:0

75'
Treća zamjena kod Manchestera. Izlazi Giggs, a ulazi Scholes.

74'
Xavijev centaršut dohvatio je Puyol i odbio ga ravno u ruke van der Sara.

72'
Manchester je imao priliku smanjiti Barcelonino vodstvo. Gigs je pucao prema golu, ali se lopta odbila od jednog od igrača do Ronalda, koji nema dovoljno snage da ju uputi iza Valdesa.

71'
Henry izlazi, a mijenja ga Seyou Keita.

70'
GOOOOLLLL BARCELONA!!! 2:0 Evra je iskoristio svoju šansu i dodao Xaviju koji je pronašao ne čuvanog Messija. Argentinac je primio loptu i progurao ju iza van der Sarovih leđa.

69'
Malo uzbuđenja. Manchester izvodi korner koji Barcini braniči lagano odbijaju i kreću u polu-kontru preko Messija, no Rooney mu oduzima loptu.

67'
Berbatov je zamijenio Parka, a Ronaldo je prešao na lijevu straNU. Manchester je sada promijenio formaciju i prešao na 4-2-4.

66'
Henry je prošao cijelu Manchesterovu obrambenu liniju da bi na kraju pred van der Sarom uputio slabašan udarac kojeg Manchesterov vratar bez problema hvata.

63'
Giggs ispucava korner koji je ipak malo previsok za Vidića.

62'
Manchesterovi igrači otkrili su prazan prostor na desnoj strani, no Pique je uspio zatvoriti Rooneya prije nego što je predao loptu Ronaldu.

61'
Za one koji žele znati više - Manchester je jedini klub koji je osvojio Europski kup i Ligu prvaka u istoj godini i to čak tri puta - 1968., 1999. i 2008. Može li to ponoviti i četvrti put?

60'
Ronaldo pokušava progurati loptu u šesnaestercu do Rooneya, ali je tamo ipak prevelika gužva.

58'
Nakon nekoliko nespretnih minuta Manchester se vraća u igru.

57'Park Ji-Sung (Reuters)Park Ji-Sung (Reuters)
Ronaldo puca sa desne strane prema Toureu koji je u potpunosti promašio loptu i može ju samo nemoćno promatrati kako skakuće van terena.

56'
Do sada se Barcelona pokazala boljom momčadi. Preokrenuli su postotak posjeda lopte u svoju koriste (52,6%), a imaju i 3 kornera.

53'
Xavi izvodi slobodan udarac, zakrivljuje loptu pored živog zida, a ona udara ravno u gornju gredu.
Manchester je pod ozbiljnim pritiskom.

52'
Vidić ruši Iniesta samo metar od ruba šesnaesterca.

49'
Izvrsna prilika. Iniesta je poslao Henrya daleko naprijed na lijevoj strani, u prostor koji je ostavio O'Shea. Henry prolazi Ferdinanda i trči na drugu stranu, no udarac mu skida legendarni van der Sar.

48'
Henryev ubačaj u šesnaesterac nije imao nikakvog utjecaja na igru.

47'
Krenulo je i drugo poluvrijeme. Tevez je zamijenio pasivnog Andersona. Rooney je prešao na desnu stranu, Park na lijevu, a Giggs je sada u sredini sa Carrickom. Tevez i Ronaldo su na samom vrhu napada.

***

Dojam nakon prvih 45 minuta. Manchester je krenuo bolje, jače, agresivnije, no Barcelona je znala iskoristiti danu joj priliku. Rani gol osigurao im je psihološku prednost koja će im zasigurno pomoći i u drugom dijelu. Pozitivno je što su obje momčadi veoma otvorene, nema čuvanja rezultata, što obećava dobru igru i u drugom poluvremenu.

***

45'
POLUVREME. Barca vodi 1:0 pogotkom Eto'oa u 10' minuti.

44'
Vjerojatno posljednja akcija u prvom dijelu. Messi je krenuo šprintom po lijevoj strani i dobro namučio van der Sara. Mogla je biti izvrsna prilika no nije bilo nikoga na drugoj vratnici.

42'
Čini se da su Rooney i Giggs zamijenili uloge nakon što je Valdes napustio svoj položaj kako bi došao do duge lopte prije Rooneya.

39'
Sergio Busquets jeftino predaje loptu Manchesteru. Iako je imao četiri svoja igrača naprijed.

38'
Ronaldo pokušava proći Tourea, ali Barcelonin branič mu ipak uspjeva oduzeti loptu. Manchesterovi navijači jednostavno ne mogu vjerovati da švicarski sudac nije dosudio slobodan udarac.

34'
Silvio Berlusconi i kralj Juan Carlos (Reuters)Silvio Berlusconi i kralj Juan Carlos (Reuters)Utakmicu iz svečane lože promatraju španjolski kralj Juan Carlos i talijanski premijer Silvio Berlusconi

31'
U prvih pola sata vidjeli smo izuzetno aktivnu igru obiju momčadi. Čak je 11 udaraca upućeno prema golu. Od toga 8 je uputio Manchester.

29'
Za one koji žele znati više - Barcelona je postigla najveći broj golova u Ligi prvaka, čak 31.
S druge strane Manchester drži rekord od 25 utakmica bez poraza u Ligi prvaka. No, taj je rekord sada po dupitnikom.

27'
Još jedan slobodni udarac nakon što je Vidić srušio Messija.

26'
Xavi puca preko gola iako se činilo da bi Van der Saar to mogao skinuti.

25'
Anderson radi prekršaj na Iniesti na 25 metara od gola Manchestera.

23'
Još jedna dobra akcija Manchestera. Giggs ispucava loptu iz kornera, no Ronaldo je prekratak da bi glavom ugrozio Valdesa

20'
Christiano Ronaldo (Reuters)Christiano Ronaldo (Reuters)Ronaldo već četvrti put puca prema vratima Barcelone. Manchester je dobrano pritisinuo Katalonce. No, ni sa 25 metara nije dovoljno precizan. Rooney ga pita zašto mu nije dodao.

18'
Messi je ispalio projektil sa 25 metara i za dlaku promašio gornji kut van der Sarova gola.

16'
Giggs je ispucao slobodni udarac prema golu Barcelone, ali je lopta prošla preko gola.

14'

Prvi žuti karton na utakmici. Pique se tijelom sudario sa Ronaldom. Izgledalo je gadno, tako da je Pique još dobro prošao. Mogao je biti i crveni.

10'

Igrači Manchestera su u šoku. Nemanji Vidiću još uvijek nije jasno kako ga je Eto'o prošao.

9'

GOOOLLL BARCELONE! Katalonci su iskoristili svoju prvu pravu šansu. Iniesta je prošao Andersona i pronašao Eto'o a koji je potkopao loptu i poslao ju u gol. Van der Sar nije mogao ništa učiniti.

8'

Nervozan start katalonske momčadi omogućio je Ronaldu još jedan udarac na gol. Pucao je sa 35 metara, a lopta je prošla sa lijeve strane Barcina gola.

5'

Barcelona je od samog početka krenula sa presingom nad Manchesterom.

2'

Bilo je dovoljno samo dvije minute pa da se pojavi prva ozbiljna prilika na utakmici. Nakon što je C. Ronaldo srušen na 30-ak metara od gola, pružila se prva prilika za Manchester. Ronaldo puca, ali Barcin vratar Victor Valdes odbija loptu, koju od igrača Manchestera udaljava branič Pique. Kakav početak!

Barcelona – Manchester United 2:0

Stadion: Olimpico u Rim

Gledatelja: 80.000

Strijelci: Samuel Eto'o 10, Lionel Messi 70

Žuti kartoni: Piquet 16/Ronaldo 78, Scholes 80

Glavni sudac: Massimo Busacca (ŠVI)

Pomoćni suci: Matthias Arnet (ŠVI), Francesco Buragina (ŠVI)

Četvrti sudac: Claudio Circhetta (ŠVI)

Delegat Uefe: Jim Stjerne Hansen (DAN)

Barcelona: Valdes (7.5) –Silvinho 7, Pique 7.5, Yaya Toure 7, Puyol 7.5 – Henry 7 (Keita 72), Iniesta 7.5 (Rodriguez 90), Busquets 7, Xavi 8 – Etoo 7.5, Messi 8

Trener: Pepe Guardiola

Manchester United: Van der Sar 6.5 – Evra 6, Vidić 6, Ferdinand 6, Oshea 6 – Park 5.5 (Berbatov 66 - 5), Carick 6, Anderson 5 (Tevez 45 – 5.5), Rooney 6 – Giggs 6 (Scholes 75), Ronaldo 6.5

Trener: Alex Ferguson

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika