03.06.2009. / 12:27

Autor: Boris Bilas

Njemački mediji: Marxov 'Kapital' najbolje opisuje 2009.

Danas u Njemačkoj postoji sve ono o čemu je Marx sanjao: država ima učešće u kompanijama, pa čak i u nekim bankama. Državni utjecaj sve je veći na sredstva za proizvodnju u Opelu, Porscheu i Schaeflleru, možda će i trgovački lanac Karstadt dijelom biti u državnom vlasništvu

Karl MarxKarl MarxProteklih nekoliko dana gotovo svi svjetski mediji pratili su pregovore oko sudbine tvornice automobila Opel. Nakon dugih pregovora Opel je spašen, a nekoliko desetaka tisuća radnika je barem nakratko odahnulo. No, ekonomska kriza i dalje trese Njemačku, a država ima sve veći utjecaj u donedavno privatnim kompanijama. Upravo na ovu činjenicu osvrnuli su se u današnjem broju Bilda, a prenosi Deutsche Welle.

"Da je Karl Marx znao kako će izgledati Savezna Republika Njemačka, ne bi imao potrebe pisati "Kapital". Naime, 2009. u Njemačkoj postoji sve ono o čemu je Marx sanjao: država ima učešće u kompanijama (željeznica i Volkswagen), pa čak i u nekim bankama (Hypo Real Estate). Državni utjecaj sve je veći na sredstva za proizvodnju u Opelu, Porscheu i Schaeflleru, možda će i trgovački lanac Karstadt dijelom biti u državnom vlasništvu. Njemačka vlada ove će godine izdvojiti 300 milijardi eura za intervencije u privredi - najviše u njemačkoj povijesti. Sve se to dogodilo, a da - kako je Marx predvidio - nije došlo do masovnog siromaštva, niti su mjere iznuđene prosvjedima i pobunom. Tržišna privreda tvorca njemačkog privrednog čuda Ludwiga Erharda tiho je sahranjena, a pod velikom koalicijom desilo se ono što je smatrano nemogućim: sve je više socijalizma. To je naknadna pobjeda bivše Njemačke Demokratske Republike nad CDU-om", piše Bild u svom današnjem izdanju.

O utjecaju države na poslovanje privatnih tvrtki piše i Stuttgarter Nachrichten

"Opel je bio dobar primjer. U međuvremenu tisuće tvrtki zatražilo je državnu pomoć, a najveći doprinos koji bi političari pritom mogli dati očuvanju radnih mjesta je jačanje kupovne moći smanjivanjem poreza. Međutim, upravo država nagrađuje neuspješna poduzeća razbacujući se poreznim prihodima i time automatski kažnjava dalekovidne menadžere koji uspješno vode svoje tvrtke u vremenima ekonomske krize - navodi Stuttgarter Nachrichten.

Očito je kako se ne nazire kraj ekonomske krize u Njemačkoj i kako je upliv državnog novca u privatni kapital sve veći. Pitanje je samo da li je i Njemačka državna blagajna vreća bez dna i koliko će još imati finacijske moći za intervencije u privatni sektor.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika