08.06.2009. / 16:09

Autor: Marko Biočina

Montenegro & Co: Radićev ugovor s vragom uz Božju pomoć

Hrvatski građevinci će u Crnoj Gori probiti 48 tunela i izgraditi 107 mostova i vijadukata, a to istovremeno znači da će se 48 tunela i 107 mostova i vijadukata manje izgraditi u Hrvatskoj. Što bi narod rekao - dok nekom ne smrkne, drugom ne svane

Činjenica da neka hrvatska kompanija u jeku globalne ekonomske recesije može sklopiti ugovor vrijedan par milijardi eura mogao bi preobratiti značajan broj hrvatskih agnostika, o kojima se u svojem posljednjem blogu raspisao kolega Boris Beck. Jer, pojam "božanska intervencija" vjerojatno je i najlogičnije objašnjenje vijesti da će hrvatski građevinski konzorcij IGH-Konstruktor-Tehnika sutra potpisati ugovor o gradnji 2,77 milijardi eura vrijedne autoceste kroz Crnu Goru.

Dojam o upletenosti nadnaravnih sila još je i veći ako se zna da je glavni čovjek hrvatskog konzorcija upravo Jure Radić, osvjedočeni vjernik i nerealizirani teolog, ali i čovjek čija tvrtka IGH posljednjih mjeseci grca u dugovima, a svojim radnicima plaće isplaćuje u ratama. U tom kontekstu ima malo sumnji da je posao u Crnoj Gori uslišenje Radićevih molitvi, ali i kletvi hrvatskih poreznih obveznika. "Nesrećo moja, pređi na drugoga", izustili su vjerojatno mnogi od njih, računajući koliko je državnog novca potrošeno na poslovne eskapade hrvatskih građevinaca. Kletva je urodila plodom, pa će sad to plaćati uzorni građani Crne Gore.

Naime, računica je vrlo jasna, a temelji se na narodnoj poslovici o tome kako jednome svane tek kad drugom smrkne. U prijevodu, hrvatski građevinci će u Crnoj Gori probiti 48 tunela i izgraditi čak 107 mostova i vijadukata, a to istovremeno znači da će se 48 tunela i 107 mostova i vijadukata manje izgraditi u Hrvatskoj. Jer, planovi realizacije velikih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj već dugo vremena izgledaju kao planovi poslovnog razvoja velikih hrvatskih građevinskih kompanija, bez ikakvog dodira sa stvarnim potrebama stanovnika, ekonomskom održivosti, pa čak i zdravim razumom.

Na to je nedavno upozorila i Svjetska banka tražeći od Hrvatske da privremeno zaustavi cestogradnju, jer bi zbog dugova država mogla doći na rub propasti. Ipak, uzalud su ta upozorenja, kad je hrvatski državni vrh, čiji članovi sasvim slučajno posjeduju neke dionice Radićeve tvrtke, odlučio da se autoceste moraju graditi, pa makar nas u konačnici odvele direktno do pakla. Dio tih kapaciteta sad će ispucati u Crnoj Gori i tome se hrvatski porezni obveznici mogu veseliti.

Rodonačelnik takve politike upravo je Jure Radić, najpoznatiji hrvatski mostograditelj. Čovjek koji je prema vlastitom priznanju još kao dijete manijakalno crtao mostove, a kao srednjoškolac čitao Andrićevu knjigu "Na Drini ćuprija", tu je svoju opsesiju kasnije prvo pretvorio u uspješnu znastvenu karijeru, nakon toga u profitabilan biznis, a na kraju čak i u državnu politiku. U međuvremenu je prerastao mostove, pa njegova kompanija danas projektira i tunele, ceste, pruge, aerodrome, trgovačke centre i tvorničke pogone. Tako veliki poslovni interes prerastao je mogućnosti Hrvatske, pa je IGH počeo tražiti poslovne prilike u inozemstvu. Radić, koji je uvijek odbijao optužbe da poslove dobija preko političkih veza, počeo je osnivati tvrtke kćeri u susjednim državama, ali i onim udaljenijim poput Rusije. Kad je tvrtka počela pobjeđivati i na stranim natječajima, Radić je slavodobitno objavio kako su oni dokaz kvalitete i kako će IGH postati multinacionalna kompanija sa sjedištem u Zagrebu.

Značajan korak k tom cilju je i ugovor u Crnoj Gori, no veliko je pitanje što je Radić morao dati zauzvrat. Crna Gora daleko je od transparentne i uređene države. Postoje ozbiljni dokazi da je država godinama funkcionirala kao uporište najvećeg švercerskog lanca u Europi, a na čelu te organizacije navodno su stajali ljudi koji su i danas na čelu države. Dobivanje poslova u takvom establišmentu i u takvim okolnostima rijetko se veže uz transparentnu proceduru, pa bi netko mogao zaključiti da je Radić potpisavši ugovor o gradnji autoceste u Crnoj Gori ustvari sklopio ugovor s vragom.

Ispada da je Radić uz Božju pomoć sklopio ugovor s vragom, mnogima bi se ta činjenica mogla činiti kontradiktornom, ali cijela biografija šefa IGH upravo je takva. Čovjek je istovremeno studirao teologiju i obnašao dužnost predsjednika Socijalističkog saveza studenata, da bi kasnije tvrdio da zagovara principe kršćanske demokracije, a bio optužen da je osmislio masovni odlazak Srba iz Hrvatske. Danas, pak, ugovara poslove u Crnoj Gori, a to je možda i posljednji stadij njegove metamorfoze. Nekadašnji borac za jednonacionalnu državu postao je glavni arhitekt multinacionalne kompanije.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika