12.06.2009. / 10:29

Autor: Ozren Podnar

Koliko se isplati riskirati: Seks kao izvor opasnosti (1)

Rizici od seksualne aktivnosti uključuju neželjenu trudnoću, spolno prenosive bolesti i pogoršanje postojećih bolesti, a s nemedicinske strane sukobe sa zakonom, suparnicima za istog partnera, katkad i s partnerovom rodbinom. Iako je točno da većina ljudi preživi seks bez oštećenja, potrebno je obratiti pozornost na nekoliko značajnih "nagaznih mina", koje pri aktivaciji eksplodiraju neočekivanom žestinom

Koliko često se isplati riskirati?Koliko često se isplati riskirati?Neke spolno prenosive bolesti izazivaju "samo" neugodne tegobe, kao što su peckanje ili gnojni iscjedak iz penisa ili rodnice, dok druge mogu biti i smrtonosne.

Opasnost zvana virus

AIDS je zadnjih desetljeća najčešće spominjana bolest koja se prenosi spolnim kontaktom (kao i kontaktom sa zaraženom krvi). Iako su antiviralni lijekovi zadnjih godina bitno promijenili sliku ove bolesti i poboljšali kvalitetu života zaraženih, i dalje ne postoji sredstvo za potpuno izlječenje. Također, nemaju svi pristupa lijekovima, koji su skupi, a u siromašnijim zemljama i nedostupni.

Humani papiloma virus ili HPV bezazleniji je od HIV-a, uzročnika AIDS-a, no višestruko je rasprostranjeniji. Prisutan je kod čak 60% spolno zrelih žena i kod nešto manjeg postotka muškaraca. HPV je zapravo golema skupina od 120 tipova virusa, od kojih tridesetak uzrokuje infekcije genitalnog područja. Prenosi se dodirom između koža ili sluznica, a zaraza je moguća i ako ne postoje površinske ranice.

Ovaj virus u pravilu uzrokuje samo rast genitalnih ili analnih bradavica, no neki su tipovi su povezani i s rakom grlića maternice. Ovaj je karcinom uspješno lječiv te je stopa smrtnosti sve niža, a u Hrvatskoj se godišnje registrira 350 slučajeva.

Genitalni herpes virusna je bolest koja pogađa usta (tip 1) ili genitalno područje (tip 2). I nakon izlječenja akutne faze u trajanju od 7 do 14 dana, virus ostaje prisutan u organizmu i može se povremeno aktivirati. Simptomi su obično blagi, uključujući mjehuriće, peckanje i iscjedak pri mokrenju i povišena temperatura, no virusom se može zaraziti i novorođenče prolaskom kroz zaraženu rodnicu. Stoga je potrebno utvrditi je li majka zaražena herpesom da bi se donijela odluka o načinu poroda kojim bi se izbjeglo prenošenje virusa na dijete.

Bakterije u akciji

Sifilis ili lues je tradicionalno opaka spolna bolest od koje je vladao najveći strah prije pojave AIDS-a. Budući da je prije pojave antibiotika bila neizlječiva, zaraza njome bila je kao smrtna presuda, ali i gore od toga. Ako se ne liječi u prvoj fazi, godinama polako i nevidljivo napreduje do treće faze, koja razara brojne organe, uključujući mozak, i pretvara osobu u potpunog invalida. Uzročnik sifilisa, bakterija treponema pallidum, uzrokuje i teška oštećenja ili smrt ploda pa je test na sifilis obavezan za sve trudnice. Neka vas ne opusti podatak da se u Hrvatskoj godišnje javlja manje od 40 slučajeva sifilisa.

Gonoreja ili triper druga je klasična spolna bolest koja je užasavala narod prije AIDS-a. Budući da je uzrokuje bakterija gonokok, naziva se i gonokoknom infekcijom, a liječi se penicilinom i drugim antibioticima. U većini slučajeva, gonoreja napada genitalni trakt i uzrokuje iritaciju i iscjedak, no postoji i ozbiljniji oblik raširene gonokokne infekcije, koja nastaje kad se bakterije prošire na druge dijelove organizma. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi dvadesetak slučajeva jednostavnijeg ili kompliciranijeg oblika gonokokne infekcije.

Klamidija, koju uzrokuje bakterija chlamydia trachomatis, najčešća je bakterijska spolno prenosiva bolest, koja uzrokuje široku paletu tegoba. Klamidijom izazvana upala mokraćnog kanala (uretritis) najprisutnija je kod muškaraca i štoviše najčešća spolno prenosiva bolest kod jačeg spola. Ženama donosi upalu rodnice i ponekad neplodnost, ali i upalu pluća i oka u novorođenčadi koje je rodila zaražena majka. Stoga se na trudnicama provodi testiranje na prisutnost bakterije.

Simptomi kod oba spola prilično su oskudni, poput peckanja i blagog iscjetka pri mokrenju. Važno je da se oboje partnera podvrgne tretmanu, dakle i onaj kojemu klamidijska infekcija nije utvrđena.


U idućem nastavku: kako se zaštititi od seksualnih rizika

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika