16.06.2009. / 16:50

Autor: Ivica Medo

nogomet

Video: Mazen Sharbini: Ajax otima Dinamu 'čudo od djeteta'

Za Mazena Sharbinija, sedmogodišnjeg bratića nogometaša Rijeke Anasa i Ahmada Sharbinija, otimaju se Dinamo i Ajax, čiji su ga stručnjaci procijenili kao jednoga od najvećih europskih talenata u toj dobi

Mazen SharbiniMazen Sharbini"U toj dobi ja i Anas nismo mogli s loptom ono što može Mazen. Nikada nisam vidio nekog dječaka s većim talentom", rekao nam je Ahmad Sharbini, a slično mišljenje ima i njegov brat Anas. Nogometaši Rijeke i trenutačno najtraženiji igrači 1. HNL biranim riječima govore o svojem sedmogodišnjem bratiću s očeve strane, za kojeg su ozbiljan interes pokazali neki veliki europski klubovi.
Mazenov otac Khalid najmlađi je od trojice braće Sharbini koji su iz glavnog sirijskog grada Damaska prije dvadesetak godina stigli u Hrvatsku na studiranje, no tu su se poženili i ostali živjeti u Rijeci. Sva trojica su profesionalno igrali nogomet u Egiptu, Jordanu i Siriji. Po narodnosti su Palestinci, a završili su u Damasku nakon što im je otac izbjegao iz Palestine za vrijeme rata s Izraelom. Najstariji je Manuel, a srednji Jamal koji je otac Ahmada i Anasa. Svi Sharbiniji žive na Grobniku i kuće su im jedna blizu druge, tako da se stalno druže, a mali Mazen na taj je način od starijih bratića naučio prve nogometne trikove, no prvi mu je trener bio otac Khalid koji i dan-danas s njim najviše radi: "Ja sam mu pokazao sve što znam, a sada treba naći kvalitetne stručnjake koji će napraviti nadogranju. Bojim se da to u Rijeci nije moguće, uvjeti su prilično loši. Mazen je nevjerojatno pametan dječak, ne treba mu dva puta pokazati neki potez, on odmah to pokušava primijeniti."

Sedmogodišnji golgeter

Khalid otkriva kako se Mazen s loptom druži od svoje treće godine: "Već ju je s četiri godine pokušavao staviti za vrat. Ljevak je, ali odlično igra i desnom. Trenira dva sata na dan, a prosječno postiže četiri do pet golova na utakmicama vršnjaka. Gleda DVD-je velikih igrača poput Platinija, Maradone i Ronalda i onda na terenu pokušava napraviti što i oni. I stariji sin Paolo trenira u mlađim kadetima Rijeke, dobar je. ali nema Mazenov kapacitet."
Tehniciranje je Mazenu omiljena zabavaTehniciranje je Mazenu omiljena zabavaMazena su dolazili gledati predstavnici slavnog Ajaxa, četverostrukog prvaka Europe čiju su izdanci igrači poput Johana Cruyffa i Marca van Bastena. Ajax je navodno u kontaktima s Anasom, pa bi bratići mogli zajedno u Amsterdam.
"Nizozemci su me čak pozvali u Amsterdam da vidim kako radi njihova omladinska škola nogometa. Htjeli su me uvjeriti da oni ne vode računa samo o nogometnom razvoju dječaka, nego i o kompletnoj socijalizaciji, posebice o školi koju svi moraju završiti i tu nema popuštanja", ispričao nam je Khalid dodavši kako je ozbiljan interes za Mazena pokazao i prebogati Al-Ahli iz Katara, a njegova supruga Vesna, podrijetlom iz Obrovca, pomalo se boji sina pustiti u neku od dalekih zemalja:
"Postoji mali strah. Iako ćemo ja ili Khalid stalno biti uz njega, ipak se radi o stranim zemljama i sasvim drukčijim kulturama."

Nogomet jastucima

Vesna otkriva kako će bitnu ulogu imati i to gdje će Anas i Ahmad nastaviti karijeru, ali ne i ključnu:
"Mazen stalno govori, ‘i ja ću za Anasom'. I mi bismo voljeli kad bi bili u istom klubu. Tako bi nam bilo lakše. Vezan je uz bratiće, kad kod nas gledaju utakmice, obavezno moraju zaigrati u dnevnom boravku s jastucima."
Kad smo je upitali odakle Mazenu talent za nogomet, odgovorila je sa smiješkom: "Od Khalida, on je igrao nogomet i kaže da je bio dobar. Ali i moji imaju neke nogometne gene. U daljem sam rodu s Dadom Pršom, a moji roditelji i roditelji Luke Modrića dobri su znanci. Možda i tu ima nešto."
Mazenov otac Khalid Sharbini Mazenov otac Khalid Sharbini Mazen se ne boji nove sredine i kaže da bi rado otišao u neki inozemni klub, a kad bi morao izabrati između Ajaxa i Al-Ahlija, ne bi se previše dvoumio.
"Biram Ajax. To je klub iz kojeg su izišli veliki igrači. Rado bih išao za Anasom", kratko je prokomentirao Mazen od kojeg nije bilo teško izvući za koji klub navija u Hrvatskoj: "Za Dinamo. I najviše volim Mandžu."
Ljubav prema Dinamu usadio mu je otac Khalid. "Svi u Rijeci znaju da navijam za Dinamo. No ipak živim u Rijeci i kada igraju Dinamo i Rijeka navijam da završi neriješeno", kaže Khalid te otkriva da je za njegovo "čudo od djeteta" interes pokazao i zagrebački klub.

Budući reprezentativac

"Istina je da se zanimaju, ali nismo obavili još nikakve preliminarne razgovore. Nije istina da Mazen ima menadžera kako su naveli neki mediji. Sanjin Ugarković i ja smo samo prijatelji. On je još mlad i njemu to ne treba. Meni nije bitan novac, mi smo situirana obitelj, važno mi je da mi sin dođe u prave ruke i da ne bude predaleko od obitelji. Do sredine kolovoza trebali bismo definitivno odlučiti kamo ćemo ga poslati. Idući tjedan do nas će navratiti i Slaven Bilić pa ćemo i s njim porazgovarati da vidimo što bi bilo najbolje za Mazena. Ne znam što će nam ponuditi i hoćemo li to prihvatiti", otkriva Khalid iz čijih se riječi lako može razaznati kako bi mu najdraže bilo da Mazena pod svoje uzme Dinamo.

Ahmad i Anas SharbiniAhmad i Anas SharbiniMeđutim, ključnu riječ će imati izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić. Bila bi šteta da nadarenog dječaka otme neki strani klub i poslije na njemu ostvari velik transfer. Ako ode u inozemstvo s tek navršenih osam godina, pitanje je hoće li Mazen uopće poslije igrati za Hrvatsku.

"Iako sam Palestinac, meni je Hrvatska na prvom mjestu. Tu živim, tu sam se oženio, pa je logično i da bih želio da mi sin jednoga dana igra za hrvatsku reprezentaciju. To je još daleko, ali s obzirom na talent koji pokazuje, lako je moguće da se to jednoga dana i dogodi", zaključuje Khalid.

'Najbolji je Ronaldo'

"Najbolji igrač na svijetu je Cristiano Ronaldo. Zbog njega sam navijao za Manchester United. Gledam sve njegove utakmice, a sa snimki pokušavam kopirati njegove poteze. Najviše mi se sviđa Ronaldov ‘bickl'. I ja to dobro izvodim, pogledajte", rekao nam je simpatični Mazen i odmah počeo ‘ples' oko lopte. Uistinu to radi kao Cristiano Ronaldo.

Fotogalerija

  • Mazen Sharbini
  • Tehniciranje je Mazenu omiljena zabava
  • Mazenov otac Khalid Sharbini
  • Ahmad i Anas Sharbini
  • 'Bicikl' poput Cristiana Ronalda

Vezane vijesti

Ooijer na kraju sezone završava karijeru

Ooijer na kraju sezone završava karijeru

Branič Ajaxa i bivši nizozemski reprezentativac Andre Ooijer (37) objavio je kako će na kraju tekuće sezone okončati uspješnu karijeru. - Postalo mi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika