15.06.2009. / 14:27

Autor: Stjepan Marković

nogomet

Mate Jajalo: 'Odlazim u Sienu zbog Lige 16'

Za Matu Jajala, mladog hrvatskog reprezentativca i bivšeg igrača Slaven Belupa, ponude su dali Siena i zagrebački Dinamo, a on je odabrao talijanski klub. Jedan od razloga za takav odabir jest činjenica da će se sljedeće sezone u Hrvatskoj igrati Liga 16

Mate Jajalo u akcijiMate Jajalo u akcijiKapetana mlade hrvatske reprezentacije Matu Jajala na prve treninge vodila su starija braća kako ne bi bio sam kod kuće dok su roditelji radili. Nitko tada nije ni slutio da će on imati tako uspješnu karijeru i potpisati petogodišnji ugovor s talijanskom Sienom te postati jedan od četiri hrvatska igrača koji trenutačno igraju u Serie A. Prošlu srijedu prošao je liječnički pregled, čime je ugovor postao pravovaljan. Njegov prelazak u klub nije prošao bez teškoća jer je ponudu za njega dao i zagrebački Dinamo, što su u njegovu sada već bivšem klubu Slaven Belupu htjeli prihvatiti. U razgovoru za 90minuta Mato Jajalo tvrdi da situacija na pregovorima u Plavom salonu nije bila ni približno napeta kao što se govorilo u medijima.
90minuta: Koliko ste dugo pregovarali sa Sienom kada je došla ponuda Dinama i što se dogodilo na pregovorima sa Zdravkom Mamićem?
- Svi su u klubu pristali da idem i nisam očekivao nikakve probleme. Ponuda Siene je došla dva tjedna prije Dinamove, čiji me interes iznenadio. Kada smo išli u Zagreb, nisam mislio da idem potpisati ugovor s Dinamom. Nisam ga htio potpisati, što se nije svidjelo predstavnicima Dinama, ali nisu bili onako ljuti kao što je to opisivano u medijima. Definitivno situacija nije bila na "pas mater". Ne bih htio izlaziti s detaljima i pričati što se sve događalo jer ne bih htio da se netko naljuti, pogotovo sada kada je sve na kraju dobro ispalo.

Ponuda Dinama

90minuta: Kada je došla ta ponuda, jeste li razmišljali da je prihvatite?
- Svakako da sam razmotrio tu ponudu jer Dinamo je Dinamo. Nije mala stvar kad te zove klub u kojem bi svatko želio igrati, ali ja sam već prije donio odluku da mi je inozemstvo prioritet.
90minuta: U Dinamu je sada trener Kruno Jurčić s kojim ste radili u Slaven Belupu.
- On me uveo u prvu ekipu, kod njega sam počeo trenirati s prvom momčadi te mi je dao priliku da igram, na čemu ću mu do kraja života biti zahvalan. Jurčić je zapravo bio glavni razlog što sam razmatrao ponudu Dinama. No nisam je prihvatio jer, kao što sam rekao, odlučio sam otići u Italiju.
90minuta: S Dinamom biste igrali europske utakmice dok vas sa Sienom, koja je ove sezone završila 14., najvjerojatnije čeka borba za ostanak.
- Svjestan sam toga, ali već sam prije odbio jednu inozemnu ponudu, francuskog Le Mansa, i sada sam sebi rekao da neću propustiti i ovu drugu. Pogotovo jer je riječ o talijanskoj ligi u kojoj bi svaki nogometaš želio igrati.
90minuta: Zbog čega nije došlo do transfera u Le Mans?
- To je bilo pretprošle godine u zimskom prijelaznom roku. S klubovima nije bilo problema, sve je bilo na meni. Ponuda je došla iako sam imao tek šest mjeseci prvoligaškog iskustva. Mislio sam da je to premalo te sam htio odigrati barem cijelu sezonu kako bih se priviknuo na taj ambijent. No sada, nakon dvije godine igranja prve hrvatske lige mislim da sam spreman ići van.
90minuta: Mislite li da je to dovoljno?
- Ja sam snalažljiv tako da vjerujem da ću se snaći u Italiji. Već sam se selio tri puta pa mi privikavanje na novo okruženje nije ništa strano.
90minuta: Kako je protekao liječnički pregled i jeste li uspjeli vidjeti grad?
- Nisam bio dugo u Sieni, samo dva dana. Po dolasku nas je dočekao klupski menadžer koji nam je navečer pokazao grad. Idući dan sam imao pregled u njihovoj ortopedskoj klinici i ondje sam bio tri sata, a poslije toga je bila mala zabava nakon koje smo išli kući. Iako nisam proveo ondje puno vremena, mogu reći da je grad zaista prekrasan.
90minuta: Jeste li razgovarali o poziciji na kojoj ćete igrati?
- Igrao bih veznog, sada treba vidjeti hoće li to biti zadnji ili ofenzivni. Njihov direktor me gledao i vidio da mogu pokriti obje pozicije. Na pregovorima mi je rekao kako imaju dosta mladih igrača te da ću se dobro uklopiti u momčad. Sada je sve na meni da se izborim za startnu poziciju.

Petkovićev odlazak

90minuta: Kada se morate javiti u klub?
- Pripreme počinju 17. srpnja tako da sam dobio veliki godišnji.
90minuta: Slaven Belupo se digao posljednjih nekoliko sezona. Što se promijenilo u klubu?
- Mnogo se toga promijenilo u samom gradu i klub se stabilizirao. Dolazili su dobri treneri koji su odlazili s rezultatom, radilo se sve više. Iako je Mile Petković na kraju sezone otišao, iza njega su ostala četiri mlada igrača koja su se ove sezone afirmirala. Sada u momčadi ima pet igrača mojega godišta koji su ponikli iz Belupove omladinske škole.
90minuta: Jeste li vi u momčadi naslućivali da bi Petković mogao napustiti klub?
- Šuškalo se nešto, tjedan dana prije zadnje utakmice sve je izišlo u novinama nakon čega nam je on obrazložio svoju odluku. U zadnjem kolu igrali smo u Osijeku i pobijedili. Na toj utakmici smo svi dali maksimum kako bismo se s trenerom oprostili uz pobjedu.
90minuta: Kako gledate na uvođenje Lige 16 u Hrvatskoj?
- Ma to je jedan od razloga što idem. Mislim da ta liga nije najbolje rješenje. Ne bih htio previše komentirati jer ima ljudi čiji je posao da se brinu o tome.
90minuta: Mlada reprezentacija poražena je od Cipra. Koji je uzrok lošim igrama?
- Nismo dobro odigrali tu utakmicu. Sami smo krivi što smo primili golove, ali najviše me razočaralo što nismo uspjeli zabiti. Morali bismo spojiti dvije ili tri utakmice u istom sastavu kako bismo bili opasniji i pobjeđivali.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika