Objavljeno u Nacionalu br. 709, 2009-06-16

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Aco Stanković bez riječi

Zrinka PavlićZrinka PavlićNARODNJACI, PART 1
Otvoreno, HTV1, ponedjeljak, 22.50
Narodnjaci su ovaj tjedan na HTV-u bili važniji i od Mladića i od Tijelova i od brojanja auti na cestama za prvog spojenog vikenda u sezoni. Dijana Čuljak Šelebaj udarila je intonaciju u ponedjeljak, a Aco Stanković (o kojem ću malo kasnije) otpjevušio refren u nedjelju, svaki si odabirući narodnjačku temu po spolu. Dijana je svoju čak problematizirala pa je u studio dovela ljude koji su za i ljude koji su protiv koncerta Lepe Brene u Zagrebu. Iako smo svi znali da će se održati pa makar na Trgu protiv toga prosvjedovao i sam Bandić glavom, bradom, zagrebljubljem, domoljubljem i svim ostalim u što je zaljubljen. Sirotica Dijana, čija nesposobnost u moderiranju diskusije već postaje anegdotalna, u jednom se trenutku čak i dotakla zanimljivog problema licemjerstva po kojem je OK da nam Srbi dolaze u zemlju ostavljati pare, ali nije OK kad ih dođu zarađivati, no gosti u studiju totalno su je ignorirali i razvukli diskusiju na iznimno debilne, gotovo potpuno osobne sukobe. Vrhunac takvog prepucavanja dosegnut je u trenutku kada je gospođa iz braniteljske udruge novog vukovarskog gradonačelnika iz čista mira zapitala koliko je građana srpske nacionalnosti glasalo za njega i tako mu osiguralo pobjedu, a nitko (pa ni sam vukovarski gradonačelnik) na to nije reagirao jednostavnim odgovorom - da su u Hrvatskoj izbori TAJNI i ANONIMNI pa nije baš NORMALNO očekivati da se zna koliko je pripadnika jedne demografske skupine glasalo za nekog kandidata. O tome koliko to ima veze s koncertom Lepe Brene bolje da niti ne započinjem. Ali to je, eto, bilo još jedno dobro moderirano "Otvoreno".
Ocjena: besmisleno (0)

BUNTOVNIK
Dnevnik, HTV1, subota, 19.30
Meni je ovaj tjedan (osim Tijelova) najvažnije bilo to što sam primijetila da je Zoran Šprajc pustio kozju bradicu. I bogme se uopće ne čudim što je to učinio. Dapače, podržavam. Već godinama hrabro primjećuje situaciju na HTV-u, piše blog Hloverki u brk ko veliki i svako malo u Dnevniku između redaka nabaci koju subverzivnu, a nacija nikako da ga doživi kao pravog buntovnika. Pa nam sad evo bradice! Ako treba, i rinčicu će nabacit! Totalni je borac. No dok se on bavi simbolima individualnosti i vjere u osobne slobode, u Dnevnik mu se potkradaju prilozi koji bi se po stupnju izrečenih gluposti istakli čak i među pozivima vidovitom Milanu. Pa smo tako u subotu dobili prilog o loto groznici na HTV-u, u kojem je novinarka voditeljicu, komisiju, javnog bilježnika i, štajaznam, tetu koja čisti studio, uspjela pitati: "Što očekujete od večerašnjeg izvlačenja"? Pravo pitanje u pravom trenutku! Što je ONA očekivala da će joj odgovoriti? "Očekujem da će Paola iz bubnja jednom za promjenu umjesto kuglice izvuć HARMONIKU"? "Očekujem mjestimično povećanje broja srčanih udara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj"? "Očekujem pobjedu u drugom krugu"?
Ocjena: WTF???

HISTERIČNI PLESAČI
Hrvatska traži zvijezdu, RTL, petak, 20.00
Show je i dalje gotovo nemoguće gledati zbog iritantne i seljački razurlane turbo limach publike, ali u polufinalu od petka pozornost mi je privukao još jedan apsurdno smiješan moment. Plesači na pozornici! Zapravo su zaslužili tri, možda čak i više uskličnika jer je teško dovoljno naglasiti koliko su šokantno blesavi. Evo, na primjer, cura u spavaćici i neki lik koji izgleda ko onaj Bruno Sache Barona Cohena. Nastupili su uz (naširoko hvaljenu, a zapravo pomalo jadničku) izvedbu "Con te partiro" Bojana Jambrošića i, majke mi preko koljena, do zadnjih sam taktova pjesme PLAKALA od smijeha zbog njihova koprcanja u pozadini. Uglavnom su izgledali kao stilizirani prizor obiteljskog nasilja - malo ona njega ritne odozada podignutom nogom u bulju, malo on nju vuče za kosu, pa ona njemu skida košulju, pa se bacakaju po pozornici i na kraju on pobjegne iza zavjese. Usput se još malo vrte i frenetično skakuću po pozornici kao da su ples naučili drito od Tasmanijske nemani i dok si reko "e, moj Bojane, završit ćeš ko Saša, Tin i Kedžo", nastup je završio a da ni sekunde nisam bila u stanju pratit pjevanje zbog to dvoje luđaka. Počinjem vjerovati da je to zapravo neka taktika. Dernjava u studiju, tučnjava na pozornici - a sve to zato da bi se bilo kome s imalo sluha otežalo praćenje pjevača. Što je, dakako, ionako irelevantno jer će na kraju pobijediti onaj za kojeg su zaljubljene curice spremne izdvojiti više kuna u telefonskom glasanju. Pa si čovjek s manje grižnje savjesti dopušta da ga sve to grohotom nasmije.
Ocjena: smiješno i neduhovito (-2)

PJEVAM DANJU, PJEVAM NOĆU
Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00
Aco pjeva! I to narodnjake! I to sav razgaljen i zagrljen! Pa još k tome s Halidom! Tko zna, da se netko na HTV-u sjetio tako najavljivati ovotjednu emisiju "Nedjeljom u dva", možda bi potukla gledanost one u kojoj je Stanković ugostio Lepu Brenu, ali sumnjam. Kao prvo, Halid Bešlić simpatičan je čiča s otkačenim smislom za humor, a ne plavojka-pevaljka s mušketirskim čizmama pod minicom, što se u narodnjačkim krugovima daleko više cijeni nego neki tamo humor i benevolencija. Kao drugo, uz Halida se ne vežu nikakve kontroverze, skandali i maskirni grudnjaci zbog kojih bi se moglo prosvjedovati na gradskim trgovima. Treće (i možda najvažnije), želimo li doista slušati Stankovića kako pjeva narodnjake? Ili bilo što. Naravno da ne. Tako da nisam baš sigurna. Da, Halid je simpa, ali kad Aco u istoj emisiji upotrijebi već sto puta iskušani trik s pozivanjem još jednog gosta koji će zamaskirati činjenicu da očito ne zna o čemu bi s glavnim gostom pričao sat vremena, pa onda tome doda dvije pjevačke točke i prilog u kojem se također uglavnom pjeva, onda tu nekako ipak nema zanimljivog štofa. Pjevaj si, brate mili, u slobodno vrijeme. U radno bismo lijepo molili talk show, kao što je u programu i obećano.
Ocjena: srednja žalost (-3)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika