Objavljeno u Nacionalu br. 709, 2009-06-16

Autor: Sandra Županić

Top stipendija za top studente

Počeo izbor 50 najboljih studenata Zagreba

POVJERENSTVO ZA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU izabrat će 50 finalista za Top stipendiju

POŠTENI I NEPRISTRANI Mirjana Pejić Bach s Ekonomskog fakulteta,
Marina Novak s Muzičke akademije, prorektorica Ljiljana Pinter, Živko Ivanda sa zagrebačkog sveučilišta, Top student
Luka Vučemilo i Nina Šmigmator, voditeljica
Top stipendije stoje s lijeve strane stuba, a s desne: Karin Šerman s Arhitektonskog fakulteta, Mihaela Bobinac iz Apriori komunikacija i Aleksandra Čižmešija s PMF-aPOŠTENI I NEPRISTRANI Mirjana Pejić Bach s Ekonomskog fakulteta, Marina Novak s Muzičke akademije, prorektorica Ljiljana Pinter, Živko Ivanda sa zagrebačkog sveučilišta, Top student Luka Vučemilo i Nina Šmigmator, voditeljica Top stipendije stoje s lijeve strane stuba, a s desne: Karin Šerman s Arhitektonskog fakulteta, Mihaela Bobinac iz Apriori komunikacija i Aleksandra Čižmešija s PMF-aProces selektiranja dobitnika ovogodišnje Top stipendije za Top studente počeo je zasjedanjem Povjerenstva za Sveučilište u Zagrebu koje se okupilo 12. lipnja u prostorima Rektorata. Zadaća ovog povjerenstva je da odabere 50 finalista sa zagrebačkog sveučilišta koje je najveće u zemlji. S ovog sveučilišta tradicionalno dolazi najviše prijava studenata pa je tako od ukupno 647 prijava, čak 354 sa zagrebačkog sveučilišta.
Predsjednica sedmeročlanog povjerenstva je prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom zagrebačkog sveučilišta Ljljana Pinter koja je istaknula kako joj je izuzetno drago što se ove godine prijavilo više studenata nego prethodnih godina. "Veliki broj prijava jako nam otežava izbor, ali mi je drago što je prijava sve više. To samo pokazuje da ima mnogo dobrih studenata i da su mladi prepoznali vrijednost Top stipendije.


Naravno da je konkurencija jaka jer je zagrebačko sveučilište veliko, ali će zato dobitnicima biti posebna čast dobiti ovu stipendiju. Članove povjerenstva čine profesori raznih fakulteta koji mogu objektivno procijeniti postignuća studenata u svom znanstvenom području. Dobro je da su predstavnici Top studenata također uključeni u raznim fazama odabira novih dobitnika", o kriterijima izbora 50 zagrebačkih finalista rekla je Ljljana Pinter.

Predstavnik studenata u radu Povjerenstva za zagrebačko sveučilište je zaštitno lice ovogodišnje kampanje i prošlogodišnji dobitnik nagrade "Nacionalov student godine" Luka Vučemilo. Zanimljivo je vidjeti koliko se odličnih studenta prijavljuje za Top stipendiju, rekao je Vučemilo i dodao: "Teško je odabrati finaliste jer su pristigle prijave zaista raznolike i životopisne. Nisam zamišljao da u odabiru treba obratiti pažnju na toliko detalja, ali to je normalno jer ipak moramo odabrati zaista najbolje. Čast mi je što sam član ovog povjerenstva, a s druge strane sam strepio hoću li biti odabran ili ne pa mi je malo žao onih studenata koji ne uđu u finale. Poručujem svim studentima koji nisu uspjeli ove godine da se ponovo prijave jer upornost se isplati. I ja sam Top stipendiju dobio tek iz petog pokušaja." Članica povjerenstava s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Aleksandra Čižmešija smatra odličnim što je prijavama studenata zastupljeno više zagrebačkih fakulteta, o čemu je rekla: "Osim što se prijavilo više studenata nego prošle godine, njihove prijave su kvalitetnije. Novi, jasniji kriteriji pomažu nam u odabiru, ali ovako sposobne mlade ljude teško je uspoređivati. Odlično je što je teško odabrati jer to znači da je konkurencija jaka. Pri odabiru finalista gledamo prosjek ocjena, znanstveni i stručni rad, sudjelovanje u znanstvenim projektima i vannastavne aktivnosti poput bavljenja sportom ili volontiranja."POVJERENSTVO ZA TOP STUDENTE ZA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU zasjeda u zgradi Rektorata. Svaki član pažljivo čita svaku prijavu kako bi se među prijavljenima izabrali najbolji od najboljiPOVJERENSTVO ZA TOP STUDENTE ZA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU zasjeda u zgradi Rektorata. Svaki član pažljivo čita svaku prijavu kako bi se među prijavljenima izabrali najbolji od najbolji

Nakon Povjerenstva za zagrebačko sveučilište zasjeda Stipendijsko vijeće sastavljeno od prorektora za nastavu svih hrvatskih sveučilišta koje odabire preostalih 50 finalista sa svih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola. Ukupan broj finalista je 100. Konačne dobitnike, njih 38, odabire Stipendijska komisija koju čine predstavnici tvrtki partnera Top stipendije. Ove će godine najbolji student, po izboru redakcije Nacionala, dobiti stipendiju koja će nositi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić", u čast pokojnom Ivi Pukaniću koji je bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta. Uz osnivača, tjednik Nacional, partneri ovogodišnje, osme po redu akcije Top stipendije su renomirane hrvatske tvrtke Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club, Hrvatska poštanska banka, Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba, koje su osigurale dosad najveći stipendijski fond koji iznosi 1,52 milijuna kuna. Također, ove će godine biti dodijeljeno 38 stipendija, a to je šest više nego prošle godine.

Imena dobitnika Top stipendije ostaju tajna do svečanosti proglašenja koja će se održati 8. srpnja u hotelu The Westin u Zagrebu. Ljljana Pinter istaknula je da je svečanost dodjele Top stipendija poseban dan za sve dobitnike: "Na samoj dodjeli vidi se da su dobitnici Top stipendije jako ponosni jer je to javno priznanje njihova rada i truda. Svaki student koji dobije ovu stipendiju jako je dobar i ima se pravo ponositi svojim postignućima." Imena 100 finalista Nacional će objaviti 23. lipnja.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika