15.06.2009. / 18:21

Autor: Ivica Medo

košarka

Lakersi prvaci NBA lige: Deseta titula Phila Jacksona

Trener LA Lakersa Phil Jackson došao je do svoje desete trenerske titule prvaka NBA te je time dostigao slavnog trenera Boston Celticsa Reda Auerbacha

Phil JacksonPhil JacksonKada su Los Angeles Lakersi pobijedili Orlando Magic na njihovu terenu u četvrtoj utakmici finala doigravanja NBA lige, napravili su ključan korak prema osvajanju svog 15. naslova prvaka. Sinoćnja peta utakmica bila je samo formalnost, psihički uzdrmani igrači Orlanda nisu se više mogli vratiti u borbu za naslov i glatko su izgubili 99-86. Naime, u velikim finalima ni jedna momčad nije uspjela nadoknaditi zaostatak od 3-1. U toj ključnoj četvrtoj utakmici junak Lakersa u četvrtoj utakmici bio je playmaker Derek Fisher, koji je tricom u posljednjim trenucima utakmice odveo Lakerse u produžetak. Neiskusna momčad Orlanda ponovo je kiksala u produžetku i Lakersi su slavili s konačnih 99:91. Orlando je, u ovom finalu već izgubio jednom u produžetku, bilo je to u drugoj utakmici kad su Lakersi dobili u Los Angelesu sa 108:104. Bila je to utakmica kojom je Orlando mogao preokrenuti tijek serije u svoju korist, ali Dwight Howard zabio je koš nakon isteka vremena i Lakersi su pobijedili u produžetku.

Jackson je osvojio deset naslova prvaka kao trener i dva kao igračJackson je osvojio deset naslova prvaka kao trener i dva kao igračTrener Lakersa Phil Jackson osvojio je svoj deseti naslov u trenerskoj karijeri. Jackson će najvjerojatnije postati najtrofejniji trener svih vremena. Osvojio je šest prvenstava s Jordanovim Bullsima i četiri s Lakersima, koliko je osvojio i legendarni trener Boston Celticsa Red Auerbach.

Dva naslova kao igrač

Jacksonu je ovo dvanaesti naslov prvaka ukupno jer je dva osvojio kao igrač New York Knicksa. Čovjek uistinu zaslužuje sve pohvale jer je nedavno prešao brojku od 1000 pobjeda u karijeri, čime se mogu pohvaliti samo rijetki treneri. Ali za dobar dio Jacksonova uspjeha zaslužan je i njegov pomoćnik Tex Winter, koji ga je pratio kroz cijelu karijeru. Winter je tvorac čuvenog trokut-napada i bio je Jacksonov pomoćnik u Chicago Bullsima te je zajedno s njim prešao u Lakerse. Ali od sljedeće sezone Jackson će ostati bez svog vjernog suradnika jer je 87-godišnji Winter u travnju pretrpio srčani udar i najavio odlazak u mirovinu.
Derek FisherDerek FisherUz Jacksona, svoju četvrtu titulu prvaka osvojili su Kobe Bryant i Derek Fisher, koji su bili članovi Lakersa u sezonama između 2000. i 2002. godine kada je momčad iz Los Angelesa tri puta zaredom bila najbolja u ligi. Tada je najdominantniji igrač Lakersa bio Shaquille O'Neal, koji je osvojio još jedan naslov s Miami Heatom 2006. godine. Otkako je Shaq otišao, Bryant bezuspješno pokušava osvojiti naslov ne bi li dokazao kritičarima da to može postići i bez legendarnog O'Neala. Lani su ga Celticsi zaustavili u finalu, ali ove sezone Bryant igra bolje nego lani. Igrači Magica često ga udvajaju, ali Bryant unatoč tomu zabija 33.0 poena po utakmici u finalu i pritom ostvaruje prosjek od 8.0 asistencija. Posebno je bio ponosan na suigrača Fishera koji je izvukao Lakerse u četvrtoj utakmici. "Veliki igrači rade velike stvari u najvažnijim utakmicama", komentirao je Bryant Fisherovu tricu koja je odvela Lakerse do ključne prednosti u finalu.

Kobe BryantKobe BryantKobe može i bez Shaqa

Kobe Bryantu ovo je četvrti naslov prvaka u karijeri. Tri je osvojio u duetu s Shaquilleom O'Nealom. Otkad je Shaq otišao iz Lakersa, Kobe je pokušavao dokazati da može osvojiti naslov i bez njega. Lani su ga spriječili Boston Celticsi, ali ove godine Kobe je ugrabio svoju 4. tituli.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika