16.06.2009. / 17:49

Autor: Ivica Medo

nogomet

Najgori transferi u povijesti Premier lige: Boško Balaban na šestom mjestu

Poznati britanski dnevni list Independent objavio je svoju listu najgorih transfera u povijesti elitne engleske lige

Boško Balaban u dresu Aston VilleBoško Balaban u dresu Aston VilleBivši hrvatski reprezentativac Boško Balaban na toj neslavnoj listi zauzeo je visoko šesto mjesto.

Balaban je u kolovozu 2001. prešao iz zagrebačkog Dinama u Aston Villu za tada vrtoglavih šest milijuna funti, što je i dan danas jedan od najvećih transfera u povijesti hrvatskog nogometa, no u redovima bivšeg prvaka Europe nije se naigrao.

Tadašnji trener Ville John Gregory konstantno ga je držao na klupi, pa je Balaban odigrao tek devet utakmica za nekoć veliki engleski klub. Već 2002. Balaban se vratio na posudbu u Dinamo, a 2003. raskinuo je ugovor s Villom te je prešao u belgijski Club Brugge.

Kao najveći transferni promašaj na ljestvici Independenta naveden je talijanski vratar Massimo Taibi koji je u kolovozu 1999. za 4,5 milijuna funti iz Venezije prešao u Manchester United. Taibi je trebao zamiijeniti Petera Schmeichela na vratima "crvenih vragova", no njegova epizoda na Old Traffordu pretvorila se u pravu katastrofu. Primo je nekoliko "pacerskih" golova od kojih je najpoznatiji onaj od igrača Southamptona Matta le Tissiera, pa se u Manchesteru zadržao samo četiri mjeseca.

Na drugom mjestu je transfer Sergeja Rebrova iz Dinamo Kijeva u Tottenham u lipnju 2000. "Spurse" je to zadovoljstvo stajalo 11,5 milijuna funti, a Ukrajinac na White Hart Laneu nije bio ni sjena igrača iz Dinama.

Od poznatijih nogometaša na visokom četvrtom mjestu našao se Michael Owen. Njegov transfer iz Real Madrida u Newcastle u kolovozu 2005. iznosio je 16 milijuna funti, no Owen nije opravdao ulaganje. Svemu je kumovala serija ozljeda koje su nekoć sjajnog napadača omela u nastojanju da se vrati u prijašnju formu.

Najgori transferi u povijesti Premier lige prema Independentu:

1. Massimo Taibi - iz Venezije u ManU za 4,5 milijuna funti (1999.)

2. Sergej Rebrov - iz Dinamo Kijeva u Tottenham za 11,5 milijuna funti (2000.)

3. Francis Jeffers - iz Evertona u Arsenal za 8 milijuna funti (2001.)

4. Michael Owen - iz Real Madrida u Newcastle za 16 milijuna funti (2005.)

5. Jon Dahl Tomasson - iz Heerenveena u Newcastle za 2,5 milijuna funti (1997.)

6. Boško Balaban - iz Dinamo Zagreba u Aston Villu za 6 milijuna funti (2001.)

...

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika