18.06.2009. / 12:52

Autor: Ivica Medo

nogomet

Video: Trupe Kim Jong-ila izborile plasman na SP 2010.: Italijo, čuvaj se!

Sinoćnjim remijem (0:0) na gostovanju kod Saudijske Arabije u posljednjem kolu skupine 2 azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010., Sjeverna Koreja po drugi put u povijesti izborila je plasman na najveću smotru nogometa

Kim Jong-ilKim Jong-ilPred posljednje kolo skupine 2 azijskih kvalifikacija za SP 2010. Sjeverna Koreja i Saudijska Arabija imale su svaka po jedanaest bodova, no zbog bolje gol-razilke nogometaši iz zemlje u kojoj vlada "voljeni vođa" Kim Jong-il trebali su samo remi na gostovanju u Riydhu kako bi izborili izravan plasman u Južnoafričku Republiku.

Usprkos dominaciji Saudijaca na temperaturi od 40 stupnjeva celzija, utakmica na stadionu Kralja Fahda završila je 0:0 te je time Sjeverna Koreja završila kvalifikacije na drugom mjestu u skupini s 12 osvojenih bodova, četiri manje od prvoplasirane Južne Koreje, dok će Saudijska Arabije u dodatne kvalifikacije s Bahreinom, a pobjednika iz te utakmice očekuje posljednje dodatno doigravanje s Novim Zelandom, predstavnikom Oceanije.

Zanimljivo je da je sjevernokorejski vratar Ri Myong-guk sačuvao netaknutu mrežu po četvrti put u pet posljednjih susreta.

Prvi put u povijesti dvije Koreje zajedno su se plasirale na jedno svjetsko prvenstvo, a Sjevernoj Koreji to će biti tek drugi nastup nakon 1966. i SP-a u Engleskoj. Na tom prvenstvu Sjeverni Korejci kreirali su možda i najveću senzaciju u povijesti svjetskih prvenstava pobijedivši u skupini tada dvostrukog svjetskog prvaka Italiju s 1:0 na stadionu Ayresome Park u Middlesbroughu.

Prije utakmice s Italijom Sjeverni Korejci su remizirali s Čileom, a budući da je Sovjetski Savez pobijedio sve tri momčadi u skupini, plasirali su se u drugi krug natjecanja, gdje su izgubili od Eusebijeva Portugala 5:3 i to nakon što su poveli 3:0.

Veliki uspjeh sjevernokorejskih nogometaša poklopio se s obljetnicom 45-godišnjice rada generalnog sekretara Komunističke partije Sjeverne Koreje Kim Jong-ila u Centralnom komitetu KPSK.

Tako je trenutačni "voljeni vođa" uspio ponoviti uspjeh "originalnoga voljenog vođe", odnosno svojega oca Kim-il Sunga u čijem se mandatu Sjeverna Koreja po prvi put plasirala na SP.

Reprezentativci Sjeverne Koreje iz 1966. već godinama u domovini uživaju status velikih heroja. Mnogi od njih godinama posjećuju stari stadion Middlesbrougha i evociraju uspomene na "veliku pobjedu komunizma nad kapitalizmom".

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika