22.06.2009. / 16:56

Autor: Hina

Mesić: Braneći antifašizam branimo demokraciju i stvaramo jamstvo za bolju budućnost

Izaslanstva su odala počast prvim antifašistima i prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj i u Europi u Drugom svjetskom ratu, koji su, kako je istaknuto, Hrvatsku i hrvatski narod svrstali među snage antifašizma i sile pobjednice u Drugom svjetskom ratu

Stjepan MesićStjepan MesićU šumi Brezovica kod Siska, na mjestu gdje je na današnji dan prije 68 godina, 22. lipnja 1941. g. osnovan Prvi sisački partizanski odred, kao prva naoružana antifašistička postrojba u Drugom svjetskom ratu, danas je pod pokroviteljstvom Vlade RH i hrvatskog premijera dr. Ive Sanadera, održana središnja svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Brojna državna izaslanstva - među kojima su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, izaslanica Vlade RH Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, kao i izaslanstva Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, antifašističkih udruga iz Hrvatske te iz Cazina u BIH, kao i brojnih političkih stranaka - položila su vijence i zapalila svijeće ispred spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu.

Izaslanstva su odala počast prvim antifašistima i prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj i u Europi u Drugom svjetskom ratu, koji su, kako je istaknuto, Hrvatsku i hrvatski narod svrstali među snage antifašizma i sile pobjednice u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić sa središnje proslave u Brezovici svim je građanima Republike Hrvatske čestitao Dan antifašističke borbe, rekavši kako braneći antifašizam branimo demokraciju i stvaramo jamstvo za našu bolju budućnost.

"Stoga moramo biti spremni oduprijeti se sve češćim nasrtajima povijesnih revizionista i antikomunista koji su pomiješali komunizam, kao ideju, boljševizam kao praksu i antifašizam na tlu Jugoslavije kao borbu koju su vodili komunisti. Moramo obraniti povijesnu istinu", rekao je predsjednik Mesić.

Posebno je naglasio kako u Brezovici govori zadnji puta kao predsjednik države, najavivši da će se, nakon isteka mandata, kao građanin boriti protiv povijesnih revizionista i neistina o Drugom svjetskom ratu, Josip Brozu Titu i hrvatskom antifašizmu.

"U toj borbi potrebna je podrška svih demokraciji privrženih građana Hrvatske", kazao je Mesić, te je pozvao na "zajedničku borbu za očuvanje onoga što je u Hrvatskoj vrijedno i plemenito".

Napomenuo je da sve što je danas rekao, nije apologija Jugoslaviji, jer je Jugoslavija postojala, više je nema i neće je ni biti, ali je apologija antifašizmu kao temelju demokracije i današnje demokratske Hrvatske.

"Naša je država mlada, izrasla na Domovinskom ratu u borbi za slobodi i samostalnost. Ova današnja Hrvatska nema baš nikakve veze s tvorevinom koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata okaljala hrvatsko ime, i koja je odgovorna za besprimjerne zločine protiv Srba, Židova, Roma, Hrvata antifašista i svakoga za koga se i posumnjalo da bi mogli biti drugačiji. Niti je tzv. NDH bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda, niti je današnja Republika Hrvatska na bilo koji način njezin nastavak ili njezino uskrsnuće. Tzv. NDH nije bila ni nezavisna, ni hrvatska, ni država", naglasio je predsjednik Mesić.

U ime pokrovitelja proslave, Vlade RH i hrvatskog premijera dr. Sanadera, svim građanima Republike Hrvatske Dan antifašističke borbe čestitala je potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske.

Istaknula je kako su pripadnici Prvog partizanskog odreda, koji su na današnji prije 68 godina u šumi Brezovica kod Siska u Hrvatskoj započeli borbu protiv fašizma, hrvatski antifašisti koji su se opredijelili za vrijednosti antifašizma, koji su se borili za slobodu i demokraciju, za dostojanstvo svakog čovjeka i hrvatskog naroda te zaslužuju naše poštovanje i trajno sjećanje.

"Hrvatska Vlada odlučno odbacuje i osuđuje svaki ekstremizam i totalitarizam, privržena je načelima antifašizma" te je "za hrvatsku Vladu neprihvatljivo i za svaku osudu bilo kakvo koketiranje sa simbolima i obilježjima iz vremena zla, jer nema opravdanja za mržnju, nesnošljivost i ekstremizam. Nema tog cilja koji se može opravdati zločinom", rekla je potpredsjednica Kosor.

Podsjetila je i na Domovinski rat u kojem su hrvatski branitelji dali svoje živote za slobodu, samostalnost i suverenost hrvatske države, Republike Hrvatske.

Istaknula je da "Hrvatska čvrsto i odlučno stvara svoju europsku budućnost zasnovanu na temeljima antifašizma i Domovinskog rata".

Dodala je kako je "dužnost i obaveza da se zlo nikada više ne ponovi, te da mlade generacije treba učiti kako univerzalne vrijednosti, kao što su sloboda, mir, demokracija i tolerancija ne poznaju granice, niti vrijeme".

Pozvala je sve okupljene i sve građane Republike Hrvatske da svi zajedno "pridonesu općem dobru i napretku naše domovine, europske Hrvatske".

Na proslavi u Brezovici kod Siska govorili su predstavnika i SAB-a RH Juraj Hrženjak, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić.

Od predsjednika stranaka, u Sisku su bili i kao predsjednik HSS-a Josip Friščić, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik HNS-a Radmir Čačić i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt.

Vezane vijesti

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika