Objavljeno u Nacionalu br. 710, 2009-06-23

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Sanader obnovio svoju vlast nad policijom

Bitan element u smjeni Fabera je da Sanader zapravo ne želi autonomnu policiju koja će, ne obazirući se na njegove želje i sugestije, istraživati sve ono što po opisu zadataka istraživati mora. Ne; Sanader će dovesti jakog čovjeka poput Fabera u trenutku kad ga na to prisili stanje javne sigurnosti, i smijeniti ga čim ovaj pomisli da se standardna psihologija odnosa politike i policije doista promijenila. Neka policija predano radi svoj posao, ali glavni arbitar u definiranju tog posla - ostaje premijer

Srećko JurdanaSrećko JurdanaPotpuno neočekivano “unaprijeđenje” Vladimira Fabera proizvelo je zadnjih dana značajnu dozu čuđenja u svijetu. Ne događa se često da se ravnatelja policije koji je riješio seriju teških zločina, i s razlogom uživa reputaciju jednoga od najboljih policajaca u državi, preko noći pretvara u četvrtoga državnoga tajnika u MUP-u, izrijekom zaduženog - da ne bi bilo zabune oko njegovih novih ovlasti - za komunikaciju s Europom. Tomislav Karamarko, ministar policije, ostavio je blijed dojam objašnjavajući publici na press-konferenciji kako je prilagodba policije europskoj regulativi iznimno važan posao, na kojem će Faberova stručnost posebno doći do izražaja. Te priče maloj djeci za laku noć mogao je uštedjeti i sebi i slušaocima. Da bi olakšao atmosferu, upustio se i u nogometnu metaforiku, zaključujući kako je Faber s položaja centarfora premješten na položaj prednjeg veznog. To bi značilo da se Faberu udvostručuje potreba za trčanjem na igralištu, iako je cijela operacija smjene evidentno izvedena s ciljem da se Faberu dijapazon kretanja smanji.

U aktualnom slučaju Karamarkova uloga specijalno je osjetljiva. Preuzeo je policiju u kritičnome društvenom trenutku zajedno s Faberom, koji je bio i njegov izbor za ravnatelja. Javnost je pozdravila njihova imenovanja, i shvatila ih - bona fide - kao signal da se pravosudno-represivni sustav napokon pokrenuo u smjeru profesionalizma i depolitizacije. Uhvatili su ubojicu Ivane Hodak - iako su taj slučaj zadnjih dana počele opterećivati nove dubioze - a poseban dojam ostavili su brzim i vrlo efikasno izvedenim hvatanjem pojedinih članova skupine koja je izvela ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Vladimir Faber je, prije imenovanja za ravnatelja, u Osijeku solidno obavio istražni posao oko Glavaša, i omogućio pravosuđu - odnosno Ivi Sanaderu kojem je to bilo važno zbog internih i eksternih razloga - da pokrene procese “garaža” i “selotejp”. U svakom slučaju, gospodin Faber došao je na položaj kao jaka profesionalna osoba s javnim ugledom, koja uživa specijalno povjerenje i premijera i ministra, da bi s tog položaja danas bio maknut preko noći i bez bilo kakvoga obrazloženja.

Okolnosti Faberove smjene kompromitantne su za ministra Karamarka. O ravnatelju policije morao bi odlučivati on, a pokazalo se da o njemu definitivno odlučuje premijer, koji ministra pritom iskorištava kao figuru koja mora javno braniti njegove kadrovske intervencije, iako se s njima intimno ne slaže. Štoviše, u toj obrani nije mu bilo dopušteno ni da jednu riječ progovori o razlozima za Faberovu transverziju, iako su mu oni nesumnjivo poznati. Bio je naprosto prinuđen na usvajanje hadezeovske dogovorene retorike, kojom se gospodin Faber predstavlja kao policijski genij bez straha i mane, dužnosnik vrijedan divljenja, i hladno izostavlja elementarno objašnjenje zašto se onda miče ako je toliko kvalitetan i podoban. U takvim uvjetima ministar policije morao bi javno ponuditi ostavku, ali to je potez koji bi opasno ugrozio premijera, i ministar ga nije bio spreman povući.

Sanadera ugrožavaju seljaci, ostavkom mu prijeti Pankretić, odlazi mu Dragan Primorac, i da je na sve to još i gospodin Karamarko zauzeo tvrdo principijelan stav, premijerova situacija postala bi turbulentna do granice neizdržljivosti. Na njegovu sreću, ministar je odigrao svoju ulogu po pravilima iz partijskih priručnika, i omogućio gospodinu Sanaderu da eliminaciju Fabera iz zone istražnoga utjecaja provede bez većih potresa u svojoj upravljačkoj strukturi. To je osnovno čemu premijer zapravo teži: da vlast nad svim vitalnim segmentima u državi, policijom i pravosuđem svakako, koncentrira u svome uredu, i da pritom ne izazove reakcije koje bi mogle bitno ugroziti njegovu shemu. Zašto je smijenio Fabera? Po mnogo čemu sudeći, neposredan povod je policijsko istraživanje afere Rončevićevih kamiona, koju vodstvo HDZ-a želi pomesti pod tepih jer u njoj ima financijskih stvari koje ne može uvjerljivo objasniti. Bitan element je, međutim, u tome da Sanader zapravo ne želi autonomnu policiju koja će, ne obazirući se na njegove želje i sugestije, istraživati sve ono što po opisu zadataka istraživati mora. Ne; Sanader će dovesti jakog čovjeka poput Fabera u trenutku kad ga na to prisili stanje javne sigurnosti, i smijeniti ga čim ovaj pomisli da se standardna psihologija odnosa politike i policije doista promijenila. Neka policija predano radi svoj posao, ali glavni arbitar u definiranju tog posla - ostaje premijer.

Gospodin Faber je svoje “unaprijeđenje” prihvatio mirno i hladnokrvno, tvrdeći pritom da se ponaša kao legalist. Legalist bi bio i da je kazao zašto ga smjenjuju, ali to mu iz razumljivih razloga ne pada na pamet. U cijelom slučaju zanimljiva je, međutim, i pozicija Stipe Mesića, kojeg je Sanader uspješno marginalizirao pri donošenju odluke. Predsjednik države kratko je - post festum zapravo - izjavio da se protivi Faberovoj smjeni, da ne zna razloge za nju, i bio je njome, kako se čini, iznenađen jednako kao i svi drugi izvanjski promatrači. Trenutak smjenjivanja korespondira - možda ne slučajno - s posjetom kineskoga predsjednika, što Mesića svakako ograničava u angažmanu na internim stvarima. Suočen je sa svršenim činom. Sanader je demonstrirao - ili obnovio - svoju vlast nad policijom ne samo preko Faberove smjene, nego i posrednim slabljenjem pozicije Tomislava Karamarka koji se percipirao kao prilično blizak Mesiću, a Sanaderov autoritet u internom kadrovskom pitanju prihvatio je bez pogovora. Uglavnom: gospodin Faber pade uz hvalospjeve, Sanaderova karavana ide dalje.

Dalibor Brozović; Hitra odluka Ustavnoga suda

Umro je jezikoslovac Dalibor Brozović, suosnivač HDZ-a i svojedobno jedan od najbližih Tuđmanovih suradnika. Tuđmanu je šezdesetih organizirao i doktorat u Zadru. Kao jedan od rijetkih intelektualaca u osnivačkoj četi HDZ-a, dobio je zadatak da na skupovima taj pokret pokuša predstaviti nešto rafiniranijom pojavom od nacionalističkoga derneka. U lingvistici je imao zapaženih tekstova, iako je sadržaj tih - u ranijim razdobljima vrlo specijalnih tema - volio podređivati političkim interesima. Pokojni Šime Đodan posvađao se s njim oko prvoboračkih zasluga u fazi kad je HDZ utemeljivao vlast, i cinično za njega izjavio: “Kad je honorar viši, jezik je srpsko-hrvatski, kad je niži, jezik je hrvatsko- srpski.” Tuđman je tada Đodana brzo umirio sinekurama. Sve je to danas uglavnom parodija. Stanovito vrijeme Brozović je proveo kao Tuđmanov potpredsjednik, da bi potom bio marginaliziran na mjestu šefa Leksikografskog zavoda. Za Tuđmana je iznova postao relevantan kad je Nacional otkrio da ga je godinama špijunirao po nalogu Udbe. Bio je prije objavljivanja tih dokumenata pozvan u redakciju da pogleda tekst i iznese primjedbe, i jedina koju je imao glasila je:”No, sad sam u lijepom sosu.” Ništa od toga; Tuđman je prešao preko slučaja, jer vjerojatno je i prije znao za Brozovićevu ulogu, a osim toga, Udba mu je pomogla da dođe na vlast. Tempi passati.

Ustavni sud je, među raznim drugim neobičnostima, poznat i po tome da mnoge predmete zavlači godinama, ali odluku o ukidanju zabrane rada nedjeljom za trgovine donio je brzinom svjetlosti. Razočarani su time sindikati trgovine koji su se borili protiv eksploatacije radnika nedjeljom, buni se i crkva koja je neradnu nedjelju tražila godinama. Kako god bilo, Ustavni sud se potvrdio kao izvršna poluga režima, koja donosi odluke - pa makar i kontradiktorne - kakve vlast od nje traži, ako treba i preko noći. Slična će stvar vjerojatno biti i s pušenjem. O zabrani opijanja pred dućanima, što je u Hrvatskoj masovna pojava, uopće se ne govori.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika