Objavljeno u Nacionalu br. 710, 2009-06-23

Autor: Marko Biočina

SLOVENCI SPAŠAVAJU SEZONU

U Hrvatskoj dosad 13 posto više turista iz Slovenije nego u istom periodu lani

HRVATSKU je od siječnja do svibnja posjetilo 7 posto manje stranih turista nego u istom razdoblju 2008.

BRANKO GRGIĆ, državni tajnik u Ministarstvu turizma, tvrdi kako će hrvatski
pad turističkih dolazaka biti manji nego u konkurentskim
zemljamaBRANKO GRGIĆ, državni tajnik u Ministarstvu turizma, tvrdi kako će hrvatski pad turističkih dolazaka biti manji nego u konkurentskim zemljamaIako se u hrvatskoj javnosti spekuliralo kako bi spasitelji domaće turističke sezone mogli biti turisti iz Srbije, čini se da će na kraju to biti oni kojima se nitko nije nadao. Naime, u prvih pet mjeseci ove godine Hrvatsku je, usprkos velikim međudržavnim problemima, posjetilo 13 posto više turista iz Slovenije. Porast dolazaka Slovenaca možda je i glavni razlog zašto je u Hrvatskoj u tom razdoblju ostvareno tek 9 posto manje turističkih dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine. Ohrabrujuća činjenica je da je zabilježen porast broja turista iz Njemačke, Austrije, Nizozemske i Japana. Također, važno je napomenuti da od 1,8 milijuna dolazaka od siječnja do svibnja, čak 1,3 milijuna otpada na strane turiste, a u tom segmentu zabilježen je pad od 7 posto u odnosu na lani. Taj pad dolazaka značajno je manji nego što se očekivalo početkom ove godine.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić tvrdi kako je iznimno zadovoljan ovim rezultatima: “Mislim da je već dugo vremena jasno kako nećemo moći ponoviti prošlu rekordnu sezonu kad smo ostvarili 7,4 milijardi eura prihoda od turizma. Većina naših emitivnih tržišta je u recesiji i još prošle godine pokrenuli smo niz mjera s kojima smo pokušali taj minus smanjiti što je moguće više. Tada smo pokrenuli projekt udruženog oglašavanja i subvencioniranja turističkih dolazaka, a kasnije i cijeli niz drugih mjera. Ipak, u medijima se spekuliralo o golemim gubicima od 20 i 30 posto, pa je stoga danas zadovoljstvo ovim rezultatima još i veće. Teško je danas prognozirati što će se događati tijekom naredna dva mjeseca, ali dok god minus u turističkim dolascima bude jednoznamenkast, mi ćemo, s obzirom na okolnosti, sezonu smatrati uspješnom”. On razloge za zadovoljstvo pronalazi i u usporedbi hrvatskih rezultata s rezultatima konkurentskih zemalja. Tako je Hrvatska u prva četiri mjeseca zabilježila pad dolazaka od 6 posto, a Španjolska 12 posto, Grčka 7,2 posto, Italija 14,6 posto, a Francuska čak 29,4 posto. Također, gledajući stanje na nama konkurentnim, stranim tržištima, vidljiv je posebice pad dolazaka stranih turista. Primjerice, u Francuskoj su najviše u padu dolasci iz Španjolske (-49,9 posto), Njemačke (-37,3 posto), Velike Britanije (-35,1 posto), Belgije (-24,6 posto) te Italije (-17,7 posto). Grčka ima pad od oko 18 posto stranih turista, a Španjolska je najveći minus zabilježila s britanskog (-18,4 posto), tržišta Italije (-10,6 posto) i Njemačke (-10 posto).

Zbog ovih statistika Grgić je uvjeren kako će Hrvatska u konačnici biti uspješnija od konkurencije: “Neupitno je da ćemo biti u minusu, ali trudit ćemo se da taj minus bude što manji i da bude manji od konkurentskih zemalja. Borba za strane goste posebno je važna. Kriza je najviše pogodila rusko i ukrajinsko tržište i to se vidi na rezultatima. S druge strane, očekujem da će broj dolazaka iz zapadne Europe rasti, jer mnogi od tamošnjih građana čekaju zadnji trenutak da se odluče za odlazak na godišnji odmor. Tu smo mi u prednosti jer smo im blizu i povoljni za dolazak automobilom. Ostvare li se naša predviđanja, Hrvatska će ostvariti značajan priljev eura i barem malo sanirati trenutačno vrlo nepovoljnu platnu bilancu. To će biti uspjeh. Ideja da turizam može spasiti gospodarstvo je iluzija, ali može barem malo pomoći u sanaciji trenutačnog stanja”.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika