23.06.2009. / 18:55

Autor: Ivica Medo

nogomet

Televizijska prava engleske Premier lige: ESPN prijeti Murdochovu Skyju

Uslijed ekonomske krize Setanta Sport je izgubila bitku s američkim ESPN-om za televizijska prava engleske elitne nogometne lige

Slavlje igrača Manchester UnitedaSlavlje igrača Manchester UnitedaNo, što će to značiti u smislu distribucije prava na utakmice Premier lige u Velikoj Britaniji u sljedećoj sezoni?

Trenutačno su televizijska prava na Premier ligu podijeljena u šest paketa, a svaki sačinjava po 23 prijenosa utakmica uživo.

To znači da će Britanci moći gledati 138 utakmica uživo. Za sljedeću sezonu 2009./2010. BSkyB ima prava na četiri paketa od mogućih šest, što znači da će ta britanska televizija prenositi 92 utakmice uživo.

Ostatak od dva preostala paketa, odnosno 46 utakmica, Setanta je morala predati, zbog nedostatka novca, ESPN-u, američkoj televizijskoj mreži u vlasništvu korporacije Disney.

Očekuje se da će američka medijska kompanija svoju novi televizijski kanal plasirati na ostale TV platforme kao što je Virgin Media.

No, nakon zaključenja 2009./2010. sezone, Sky će preuzeti još jedan paket te će na taj način svoj udio povećati na 115 utakmica do 2013., a ESPN će od sezone 2010./2011. do 2013. prenositi 23 utakmice.Rupert MurdochRupert Murdoch

Iako se čini da je Setanta naposljetku popustila u korist Skyja, zapravo se čini da je to loša vijest za kompaniju u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha. Naime, britanski zakon za regulaciju monopola na tržištu zahtjeva da niti jedna kompanija ne smije posjedovati svih šest paketa.

Taj dogovor postignut je 2005. s Europskom komisijom, kada je donošen zakon po kojem televizijska prava za utakmice Premier lige moraju biti podijeljena na najmanje dvije televizijske kuće.

Sky je sveukupno dobio najveći broj utakmica, ali i oštrog konkurenta čija je snaga puno veća od Setante, pa se u budućnosti može očekivati bespoštedna bitka između ove dvije televizijske mreže.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika