24.06.2009. / 10:37

Autor: Nela Simić

Zauvijek sama: Zašto neke žene nikad ne pronađu onog pravog?

Znanstvenici planiraju podrobnije istražiti varijacije u genetskom kodu receptora za oksitocin ne bi li doznali u kojoj mjeri je taj hormon stvarno zaslužan za nesposobnost nekih žena da pronađu i zadrže pravog partnera

Solo ne znači lošaSolo ne znači lošaDugo vremena se fobija od vezivanja pripisivala samo muškarcima infantilnih mentalnih sklopova.
No, imaju li žene bioloških razloga zbog kojih ostaju same? Znanstvenici u Švedskoj istraživali su poteškoće u muško-ženskim odnosima. Hormon oksitocin koji je zaslužan za zbližavanje očito jače utječe na žene.

Naime znanstvenici planiraju podrobnije istražiti varijacije u genetskom kodu receptora za taj hormon ne bi li doznali u kojoj mjeri je on stvarno zaslužan za nesposobnost nekih žena da pronađu i zadrže pravog partnera.

Moje dame, riješite se vodiča za samopomoć i traženje pravog frajera, te iskoristite biološku izliku, možda ipak niste vi krive. Već je provedeno nekoliko studija o oksitocinu koje ga opisuju kao tjelesnu ljubavnu drogu.

Jedna studija tvrdi da je romantično vezivanje neki oblik stresa ( argument koji bi mnogi objeručke prihvatili), a oksitocin nam pomaže da se drogiramo prirodnom ljubavnom drogom i taj stres ublažimo.

Još jedan dokaz da oksitocin utječe na bliskost i zaljubljenost je prerijska voluharica, životinja s vrlo velikim lučenjem hormona oksitocina. Biolozi su otkrili da ove životinjice instinktivno biraju svog partnera s kojim ostaju u dugogodišnjoj vezi zajedno se brinući za mladunce.

Elina Furman, autorica knjige "Kiss and run" , odnosno kako prevladati strah od vezanja , svim nesigurnim ženama koje se bore s fobijom od vezanja poručuje: "Nebitno je li strah od vezanja uzrokovan odgojem, osobnošću ili genima jednostavno to prihvatite i u tome uživajte ne opterećujući se neprirodnom društvenom konstrukcijom koja vas uvjetuje.

U porastu je stopa samostalnih kućanstava diljem svijeta. Žene više nisu materijalno ni ekonomski uvjetovane da srljaju u brak.

Koji ste tip solerice?

Bezobraznica
Kad joj muškarac izjavi ljubav ona krene s ponašanjem zločeste djevojke, od nepriličnih scena u društvu do varanja. On će ju s vremenom ostaviti, a ona će postati žrtva.

Izbirljiva

Ako on i uspije ispuniti dug popis osobina koji je ona sastavila za svog savršenog partnera- od tjelesne konstitucije do bankovnog računa, ona će pronaći novi detalj (ne sviđa mi se kako reže luk) koji će rezultirati prekidom.
Ovisnica o slobodi
Veliki je hedonist, vječno je željna novih iskustava i stalno ima uzbudljive planove (putovanja, izlasci). Muškarci to sve ne mogu pratiti. Vjerojatno ima strah od stalne veze.
Žrtva
Bjesomučno pronalazi muškarce koji joj ne mogu ponuditi pravu trajnu vezu ili se samosažaljeva izjavama poput "je li problem u meni?" konstantno kukajući kako nije ostao ni jedan pošteni muškarac na svijetu.
Ovisnica o ljubavi
Svaki put je uvjerena da je ON pravi sve dok se ne istroši romantika, a tada gubi interes, počne se dosađivati i radi drame.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika