24.06.2009. / 17:33

Autor: Martina Čizmić

Çeku bi mogao biti pušten jer je Bugarska priznala Kosovo

Odluka o Çekuovom izručenju Srbiji biti će donešena u sljedeća tri dana

Agim ÇekuAgim ÇekuMinistarstvo pravde Srbije poslalo je Bugarskoj zahtjev za izručenjem Agima Çekua, koji je sinoć uhapšen na bugarsko-makedonskoj granici nakon što je Interpol raspisao tjeralicu zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Çeku se trenutno nalazi u pritvoru u Bugarskoj dok tužiteljstvo ne razmotri zahtjev Srbije za izručenjem.

Zamjenik bugarskog ministra vanjskih poslova Ljubomir Ključkov, piše B92, izjavio je kako očekuju dopunske informacije od Interpola koji se tiču motiva za podizanje optužnice.

"Očekujem da će biti pušten. Jasno je da se moraju ispuniti pravni okviri i Bugarska ne može prejudicirati kakvo će rješenje biti, ali moguće je da bude oslobođen na temelju toga što je Bugarska priznala Kosovo", rekao je Ključkov a prenosi B92.

S druge strane, ministrica pravde Srbije Snežana Malović nada se kako politika i diplomacija neće utjecati na međunarodno pravo.

Ona ističe kako međunarodni pravni dokumenti ne priznaju nezavisnost kao temelj za puštanje iz zatvora ili odbijanje izručenja. Zato se nada da će Bugarska ipak prihvatiti srpsku molbu za izručenjem.

Çeku je, podsjetimo, u Srbiji optužen da je kao bivši zapovjednik OVK, po zapovjednoj odgovornosti odgovoran za ubojstvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nacionalnosti.

Čak je dva puta uhićivan na temelju međunarodne tjeralice, ali je svaki put pušten. U svibnju je zamoljen da napusti Kolumbiju, zbog Interpolove tjeralice.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika