25.06.2009. / 16:18

Autor: Hina

Ruski Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu i naredio novo suđenje u slučaju Politkovske

Nakon oslobađajuće presude braća Ibrahim i Džabrail Mahmudov, kao i bivši djelatnik ministarstva unutarnjih poslova Sergej Hadžikurbanov pušteni su iz pritvora

Ruski Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak oslobađajuću presudu trojici muškaraca optuženih za umiješanost u ubojstvo novinarke Ane Politkovske u listopadu 2006. i naredio je novo suđenje, javljaju ruski mediji.

U veljači ove godine porota je oslobodila trojicu optuženih nakon čega je tužiteljstvo uložilo žalbu.

Nakon oslobađajuće presude braća Ibrahim i Džabrail Mahmudov, kao i bivši djelatnik ministarstva unutarnjih poslova Sergej Hadžikurbanov pušteni su iz pritvora.

Vrhovni sud je donio odluku kojom se "poništava presuda moskovskog okružnog vojnog suda, a slučaj je poslan na novo suđenje pred isti sud, ali u drugom sastavu".

Odvjetnik optuženih Murad Musajev rekao da je da će uložiti žalbu na ovu odluku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Očekivali smo takvu odluku, predviđali smo takav ishod još kad je donesena oslobađajuća presuda. Oslobađajuća presuda u našoj zemlji smatra se apsolutnim zlom protiv kojeg se treba boriti", rekao je Musajev.

Novinarka "Nove gazete" Ana Politkovska ubijena je 7. listopada 2006. na ulazu u stambenu zgradu u Moskvi u kojoj je živjela. Oštra kritičarka Kremlja, koja je pisala o kršenju ljudskih prava, dobila je međunarodno priznanje za svoja izvješća o zločinima nad civilima u Čečeniji.

Vezane vijesti

Tko je naručio ubojstvo Politkovskaje?

Tko je naručio ubojstvo Politkovskaje?

Pet godina nakon ubojstva vlasti u Moskvi ipak javljaju o prvim uspjesima u istrazi. U svibnju ove godine u Čečeniji je navodno uhićen ubojica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika