26.06.2009. / 15:47

Autor: Andrea Belin

Zašto je tako zdravo biti zaljubljen!

Ljubav blagotvorno djeluje na organizam jer osim što pojačava imunitet, uljepšava tijelo i čuva mentalno zdravlje

Ljubav je zdravaLjubav je zdravaStručnjaci tvrde da su za blagotvoran učinak ljubavi na zdravlje odgovorni hormoni u mozgu koji imaju više funkcija, a osnovni im je cilj, produžetak vrste. Najprije se javlja zaljubljenost, zatim ljubav, a potom želja za potomcima. Naravno, sve se to odvija u određenim fazama....

Tri faze ljubavi

Požuda
Požuda se javlja pod utjecajem seksualnih hormona, testosterona i estrogena. Testosteron je poznat kao muški hormon, ali proizvodi ga i žensko tijelo. On je glavni krivac za seksualnu želju kod pripadnika oba spola. Osim toga, ovi hormoni nas tjeraju u potragu za seksualnim partnerom.

Zaljubljivanje
U ovoj fazi ne funkcioniramo normalno, ali s druge strane je ova faza najljepša. Kada smo zaljubljeni, javlja se osjećaj moći. Tada smatramo da možemo apsolutno sve, a za takav osjećaj zaslužni su hormon euforije, stresa, i hormon sreće.

Privrženost
Ako smo preživjeli požudu i zaljubljenost, nastupa faza privrženosti. Težimo za kvalitetnijim odnosom koji će potrajati. Razmišljamo puno normalnije nego primjerice u fazi zaljubljenosti. Čak se počinje javljati želja za odgajanjem djece.

Zbog čega je važno voljeti?

1. Štiti od gripe
Koliko god vam to čudno zvučalo, ali ljubav je najbolji lijek protiv prehlada i gripa. Pod utjecajem ovakvih osjećaja javljaju se hormoni koji podižu imunitet i čuvaju nas od virusa.
2. Podmlađuje
Ljubav blagotvorno djeluje i na fizički izgled. Istraživanje provedeno u jednoj škotskoj bolnici je to i potvrdilo. Oni koji su dobili kompliment da izgledaju čak i do 12 godina mlađe bili su u sretnoj ljubavnoj vezi.
3. Ublažava glavobolju
Ista je stvar kao i s virusom. Dakle, pod utjecajem hormona javlja se prirodni anelgetik koji ublažava bol.
4. Normalizira ciklus
Ljubav pozitivno djeluje i na menstrualni ciklus. Rezultati jednog istraživanja potvrdili su da zaljubljene žene imaju redovitiju menstruaciju od onih koje nisu u vezi.
5. Čini nas privlačnima
Zaljubljeni ljudi zrače i okolina ih smatra jako privlačnima.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika