26.06.2009. / 15:46

Autor: Renato Baretić

Rat za rodilište: Kerumov češalj i splitske gnjide

Kerum bi mogao, češljajući ispucale vrhove bivše gradske vlasti, provjeriti ćakule o tome da je bezumno napumpavanje cijena zemljišta pored novog splitskog rodilišta plod neformalne suradnje Grada i jednoga građevinskog poduzetnika koji u neposrednoj blizini planira izgradnju još jednog fuckig stambeno-poslovnog objekta

Svakome tko je ikad kročio u (do)sadašnje splitsko rodilište, makar i samo kao posjetitelj, savršeno je jasno zašto je gradu i županiji trebalo novo. Ako je tkogod i zamračio štogod od 38 milijuna kuna uloženih u izgradnju novog rodilišta, nitko mu ovdje neće zamjeriti, jer novo je rodilište i dalje jedna od najrazumnijih većih investicija posljednjih pet-šest godina u Splitu. Uz novu Gradsku knjižnicu - možda i jedina...

I tu sav razum prestaje, a njegovu ulogu preuzimaju ili totalni idiotizam, ili zločinački ortakluk, ili kombinacija oboga. Koliko poznajem Split, riječ je najvjerojatnije o ovome trećem.

Naime, prekrasna je zgrada više od vije godine podizana na atraktivnoj lokaciji do koje - nema ceste. I evo, rodilište stoji već godinu dana potpuno dovršeno i opremljeno, ali bez ijednoga liječnika, babice ili pacijentice, bez uporabne dozvole. Pristupna je ulica projektirana zajedno sa zgradom, ali sedmero obrtnika koji na njezinoj trasi imaju svoje terene (a poslove vode u montažnim barakama) uspješno miniraju cijeli projekt od samog početka i sad već za četvorni metar traže - 3.500 eura! Sve skupa oko sedam milijuna - otprilike koliko je koštala i izgradnja cijelog rodilišta - za par stotina dužnih metara ceste! To ni Kerum ne može platiti. On im nudi 1750 eura za kvadrat zemljišta, ali oni se smiju. Ljutit, ovog im je utorka zaprijetio da će do rodilišta napraviti tunel ili most, a oni su se na to nasmijali još glasnije.

Kad je stupao na vlast, novi je splitski gradonačelnik najavio kako će prvo pročešljati poslovne papire prethodne vlasti. Ajde, nek bar nešto češlja, govorili su cinici... Ne trebam mu to ja sugerirati, zna on sve puno bolje od mene, ali svejedno: neka pokuša češljajući dokučiti imaju li kakve veze činjenica A (da Grad još od 2005. bezuspješno vodi pregovore o otkupu tog zemljišta) i činjenica B (da je jedna od utjecajnijih gradskih vijećnica za to vrijeme bila poduzetnica iz Liste Velog Ništa, gospođa koja i sama tamo ima svoj teren i poslovni prostor, uknjižen na muža)?

Također bi mogao, češljajući ispucale vrhove bivše gradske vlasti, provjeriti teorije i ćakule o tome da je toliko razvlačenje i bezumno napumpavanje cijena plod neformalne suradnje Grada i jednoga građevinskog poduzetnika koji u neposrednoj blizini rodilišta planira izgradnju još jednog fuckig stambeno-poslovnog objekta, a poznat je i otprije po tome da u suradnji s vlašću bez problema probija nove ulice po centru grada kad god mu zatrebaju prilazni putevi do njegovih gradilišta.

Dok ovo pišem, ne znam još rezultate Kerumovih današnjih (petak) pregovora sa sedmero ucjenjivača, ali nadam se da se dosjetio kako im može doskočiti: primjenom zakona o golfu! U tom zakonu zacijelo postoji nekoliko rupa (zbog njih je, zaboga, i donošen, kao uostalom i većina hrvatskih zakona!) kroz koje se može provući zamisao o gradskom golf-terenu kao ključnom strateškom projektu razvoja turističke ponude Splita. A onda znamo kako ide s otkupom zemljišta.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

registracija
1/7/09

wollf, 01.07.09. 21:38

ne vjerujem da će za...... Željka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika