Objavljeno u Nacionalu br. 711, 2009-06-30

Autor: Maroje Mihovilović

OSTAVŠTINA pop zvijezde

Bitka za djecu i dug od od 400 millijuna dolara

NAKON SMRTI glazbenika Michaela Jacksona započele su borbe za njegovo troje djece i imovinu opterećenu brojnim vjerovnicima

IAKO JE MICHAEL
JACKSON bio u velikim dugovima, tvrdi se da je mislio na budućnost djece i da je znatan novac za njihovu budućnost prenio u fond do kojega njegovi vjerovnici ne mogu doćiIAKO JE MICHAEL JACKSON bio u velikim dugovima, tvrdi se da je mislio na budućnost djece i da je znatan novac za njihovu budućnost prenio u fond do kojega njegovi vjerovnici ne mogu doćiBitke za ono što je ostalo iza pjevača Michaela Jacksona već su počele. Jedna će se voditi za njegovu djecu, a druga za imovinu. Ona prva brže se rasplamsava, jer je situacija tu nešto jednostavnija, a i stoga što će njen ishod utjecati i na ishod druge. Iako je Jackson zaradio ogroman novac, možda i nekoliko milijardi dolara, on je sve to spiskao te se posljednjih godina silno zadužio. U trenutku smrti bio je dužan najmanje 400 milijuna dolara. Povremeno nije imao novca čak ni za najosnovnije potrebe, morao je moliti svoju bivšu dadilju da umjesto njega kupi rođendanske darove za jednoga od njegovih sinova.


Imao je troje djece. Stariji sin zove se Prince Michael, rodio se 13. veljače 1997. Kći se zove Paris Katherine, rodila se 3. travnja 1998. Njihova majka je danas 50-godišnja Deborah Jeanne Rowe, druga supruga Michaela Jacksona, s kojom je bio u braku od 15. studenoga 1996. do 8. listopada 1999. Ona je rodom iz Los Angelesa, po zanimanju je medicinska sestra, a Jackson ju je upoznao sredinom 90-ih dok je radila u ordinaciji njegova dermatologa. Njegova karijera već je bila u krizi zbog pedofilskog skandala. On je na svom ranču "Neverland" pokraj Los Angelesa ugošćivao brojnu djecu pa se pojavila optužba da su razlozi za to seksualni. Prije nego što se oženio njome, bio je u kratkom braku s Lisom Marie Presley, kćeri Elvisa Presleyja.

Jackson je u brak s Deborah Jeanne Rowe očito ušao s namjerom da ona bude majkom njegove djece, a kad je dvoje djece došlo na svijet, oni su se razveli. Nagađalo se da taj brak uopće nije bio konzumiran, nego da je ona umjetno oplođena, a i da on nije biološki otac djece, nego da je ona oplođena spermom donatora. Pri razvrgnuću braka ona je brigu nad djecom prepustila Jacksonu i u javnim ga istupima, isprva, hvalila kao roditelja. S vremena na vrijeme posjećivala je djecu. Novcem koji je dobila nakon razvoda u unutrašnjosti Kalifornije kupila je ranč, te se - tvrdi američki tisak - sada bavi uzgojem konja.
Jackson je potom dobio još jedno dijete - Prince Michael II. rodio se u veljači 2002. Njega zovu Blanket. Tko je njegova majka, nikad nije otkriveno. Riječ je o zamjenskoj majci, koju Jackson nikad nije sreo, koja je navodno za novac umjetno oplođena Jacksonovom spermom kako bi mu rodila dijete.
O tome kako se on ponašao prema svojoj djeci čule su se tijekom godina proturječne tvrdnje. Neki su tvrdili da ih odgaja posve bizarno, da kraj njega neće moći imati normalno djetinjstvo, na lica im je stavljao maske kad bi s njima izlazio, tako da ih mediji ne mogu snimati. Jackson je, štoviše, bio optužen i da je ugrozio život jednog svojeg djeteta kad je 2002. Blanketa preko prozora s trećeg kata hotela u Berlinu pokazao na ulici okupljenim fotoreporterima. Njegova bivša dadilja tvrdila je da je prema djeci hladan i distanciran. S druge pak strane, dio onih koji su boravili uz Jacksona na njegovu ranču tvrdili su da je on izvrstan otac, da im omogućava vrsno obrazovanje i maksimalno ih štiti od medija i publiciteta. Navodno su djeca jako voljela oca i teško primila vijest da je preminuo.PRVA MAJKA S Deborah Jeanne Rowe s kojom je imao dvoje djece,
a bili su u braku od 1996.
do 1999PRVA MAJKA S Deborah Jeanne Rowe s kojom je imao dvoje djece, a bili su u braku od 1996. do 1999

Čim je umro, otvorilo se pitanje što će biti s djecom. Brigu o njima preuzela je njihova baka Katherine Jackson, Michaelova majka s kojom su djeca posebno bliska. Djeca su trenutačno u kući obitelji Jackson. Neki su članovi obitelji izjavili da obitelj smatra kako bi baka Katherine trebala postati skrbnicom te kako bi djeca trebala nastaviti živjeti u obitelji Jackson, s kojom imaju i blisku emocionalnu vezu. Čula su se i mišljenja kako bi trebalo poštivati želju samog Michaela Jacksona, koji je navodno pred svjedocima iskazivao želju da njegova majka preuzme brigu nad djecom ako se njemu što dogodi. Čulo se i da je Jackson ostavio opširnu oporuku, na čak 50 stranica, te da je u njoj sigurno zapisano i kako on želi da se nastavi briga za njegovu djecu. No odvjetnici Jacksonova imanja, koji u ovom trenutku imaju kontrolu nad svim što je iza njega ostalo, ne dopuštaju uvid u tu oporuku. Iz obitelji Jackson kažu da oni nemaju ništa protiv toga da majka dvoje starije djece Deborah Jeanne Rowe posjećuje djecu. No upozoravaju da se ona prilikom razvoda odrekla ugovorom skrbništva nad djecom te ga predala Michaelu Jacksonu. Što se tiče trećeg djeteta, dosad nepoznata iznajmljena majka također je potpisala ugovor kojim sva svoja roditeljska prava prenosi na Michaela Jacksona.
Naoko jednostavno, jer dvije su se majke odrekle skrbništva, a ako je u oporuci Jackson zatražio da se za njegovu djecu brine njegova obitelj, stvar bi pravno trebala biti riješena na taj način. No stručnjaci za obiteljsko pravo ukazuju da uopće nije tako, da zapravo obitelj Jackson ima malo izgleda da dobije skrbništvo nad djecom ako majke odluče preuzeti djecu, a posebno je tako s Deborah Jeanne Rowe. Pravnici ukazuju da prema obiteljskom zakonu Kalifornije treba jasno razlikovati skrbništvo i roditeljstvo. Roditelj se pravno može odreći skrbništva nad djetetom i prepustiti ga drugom roditelju, ali se ne može odreći roditeljstva, čak ako to i želi. Prema tome, nakon smrti Michaela Jacksona skrbništvo nad djecom vraća se po zakonu njoj, jer više nema osobe kojoj je to skrbništvo prenijela.

Postoji još jedna važna zakonska odredba. Djeca se ne mogu tretirati kao vlasništvo, kao imovina, kao roba, te se oporukom ne mogu ostaviti nekom trećem, pa čak ni skrbništvo nad njim. Prema tome, ako išta takvo piše u Jacksonovoj oporuci, to je zakonski ništavno. Uz to, u ovom trenutku uopće nije jasno postoji li uopće Jacksonova oporuka, koliko je stara, a ima čak i tvrdnji da postoji više oporuka.
Drugim riječima, ako Deborah Jeanne Rowe odluči da želi preuzeti brigu za svoje dvoje djece, ona ima dobrih izgleda da ih dobije. Njoj zakon njena roditeljska prava ne može dokinuti, pa će ona biti u velikoj prednosti pred obitelji bude li sudskog spora. Sudac u takvim slučajevima ne uzima u obzir samo zakonske odredbe, nego i neke druge okolnosti. Kao prvo, morat će procijeniti je li majka spremna preuzeti brigu nad djetetom. Sudac će sigurno razmotriti i je li ona kao osoba dovoljno odgovorna da bude majka. Napokon, sud će svakako razmotriti i što je za djecu najbolje, je li bolje da ostanu u obitelji Jackson, s kojom imaju bliske veze, ili da odu k majci, a kakvi su ti odnosi, to sud još mora istražiti. Napokon, u ovom trenutku nisu poznate ni njene namjere, želi li ona uopće preuzeti svoju djecu, jer se o tome još nije izjasnila. SINA Princea Michaela
II. pokrivenog po glavi
pokazivao je fanovima
preko balkona 2002.
u BerlinuSINA Princea Michaela II. pokrivenog po glavi pokazivao je fanovima preko balkona 2002. u BerlinuObitelj Jackson mogla bi odahnuti ako je ono što je ona izjavila u intervjuu londonskom tabloidu News of The World ove nedjelje njezin autentičan stav. Rekla je da ne očekuje da će preuzeti brigu za svoju djecu niti uopće želi da ih ponovno vidi. Rekla je da nikada nije imala spolne odnose s Jacksonom i da je oplođena spermom nepoznatog donatora. "Bila sam samo sredstvo za oplodnju i rađanje, a to nije bila Michaelova sperma. Bila sam za to plaćena i nakon što je to bilo gotovo, ja sam otišla. Znam da svoju djecu nikad više neću vidjeti. Za njih se ne namjeravam boriti, jer nikad s njima nisam razvila nikakav odnos. Nisam bila nikad nikakva majka. Meni je bilo draže što sam ih ostavila njemu nego da sam ih zadržala. Nisam bila stvorena da budem majka, u tome nisam dobra."
Drastično je to usporedila s onim čime se sada bavi na svom ranču: "Sve je to bilo jednako kao kad osjemenjujemo kobile na mom ranču. Čisto tehnički posao. Kao kad ja umetnem spermu u moju kobilu. Tako su meni učinili. Onu djecu više ne želim u svom životu. Moja djeca su ove moje životinje."
Kako je do svega toga došlo, ovako je opisala: "On je dolazio k liječniku gdje sam radila tri-četiri puta tjedno. Počeli smo razgovarati o njegovu razvodu od Lise Marie Presley. Rekao mi je kako je uvijek želio djecu, ali ona s njim nije htjela imati dijete. Smilio mi se pa sam mu ponudila svoju maternicu. Bili smo dovoljno bliski da sam mu to mogla ponuditi. Bio je to moj poklon njemu."
S trećim djetetom situacija bi mogla biti nešto kompliciranija. Tko je bila zamjenska majka, nije poznato, ima indikacija da je to bila neka Europljanka, no ništa drugo nije u medijima otkriveno. Neovisno o tome što je i ta žena potpisala ugovor s Michaelom Jacksonom, ni ona se, ako je ugovor potpisan u Kaliforniji, te ako je dijete rođeno u Kaliforniji, ne može odreći roditeljstva čak ako to i želi. Drugim riječima, ako se ona javi i zatraži da joj se prizna roditeljstvo, sud će to morati uzeti u obzir. S druge strane, sud će također razmotriti ima li ta žena kvalitete da se kao majka brine za dijete i je li uopće u najboljem interesu djeteta da bude predano toj osobi te odvojeno od braće.

Neovisno o intervjuu Deborah Jeanne Rowe, još nije službeno utvrđeno što Deborah Jeanne Rowe i anonimna zamjenska majka žele. Njihov motiv da se ipak počnu boriti za djecu ne mora isključivo biti majčinski poriv, želja da pomognu vlastitoj djeci u ovim teškim trenucima, da ih podižu i pomažu im u odrastanju. S obzirom na ogroman novac koji se oko Jacksona desetljećima vrtio, motiv njihove eventualne buduće bitke za djecu mogao bi biti i materijalni. Iako se sada tvrdi da je Jackson u posljednje vrijeme bio u golemim dugovima, te da zbog toga neće biti očekivanog velikog nasljedstva, neke njemu vrlo bliske osobe tvrde da je Jackson mislio na budućnost svoje djece, te je znatan novac za osiguranje budućnosti svoje djece prenio u fond do kojeg njegovi vjerovnici ne mogu doći. Pitanje je, međutim, mogu li do tog novca mogu doći osobe koje će dobiti skrbništvo nad djecom.Michael Jackson sa sestrama LaToyom i Janet Jackson 2004. godineMichael Jackson sa sestrama LaToyom i Janet Jackson 2004. godine

Pitanje je i hoće li nakon njegove smrti ostati išta što bi njegovi pravni nasljednici - neovisno o statusu njegove djece - mogli dobiti nakon što se od njegove imovine namire vjerovnici. Profesionalna karijera Michaela Jacksona trajala je 40 godina, kao samostalni izvođač prodao je samo u SAD-u više od 60 milijuna albuma, a diljem svijeta možda još dvaput toliko. Enormno je zarađivao. Samo od svog najprodavanijeg albuma "Thriller" u prvim godinama nakon njegova izdavanja 1982. zarađivao je po 125 milijuna dolara godišnje. Novac je i pametno uložio u veliki katalog od 300.000 pjesama čiji je vlasnik autorskih prava postao, pa je dobivao tantijeme od tih pjesama. Među pjesmama čiji je vlasnik postao bile su i sve pjesme Beatlesa.
No on je i neumjereno trošio. Početkom 90-ih izbila je prva afera oko njegove navodne pedofilije pa su mu otkazivani koncerti, pala prodaja ploča i prihoda. No i tada je još bio silno bogat pa se 1995. procjenjivalo da posjeduje bogatstvo vrijedno najmanje 950 milijuna dolara. No tada je prestao zarađivati kao prije, a trošio je jednako neumjereno. Njegov se novac topio. Kad mu se 2005. sudilo zbog druge optužbe za pedofiliju, sud je naredio sudskom vještaku da istraži njegove financije, a on je ustanovio da je on već u dugovima, te da godišnje troši 30 milijuna dolara više nego što zarađuje.

IZBODEN IGLAMA

■ Drugu obdukciju Michaela Jacksona naručila je njegova obitelj jer nije bila zadovoljna rezultatima prve pa su odlučili angažirati nezavisnog stručnjaka. No pokazalo se da je Jackson bio vrlo mršav, da je rijetko jeo bilo kakvu hranu, a želudac mu je bio pun raznih tableta.
Bokovi, bedra i ramena su mu bili izranjavani ubodima igala jer je posljednjih nekoliko godina najmanje tri puta dnevno intravenozno dobivao sredstva protiv bolova.
Pri obdukciji su pronašli i brojne ožiljke koji su nastali nakon čak 13 estetskih operacija. Loše stanje organizma pokazala je i činjenica da je na 175 centimetara visine imao zastrašujuća 44 kilograma. Jackson je gotovo izgubio svu kosu, a u trenutku smrti nosio je periku. Iznad lijevog uha bio je potpuno ćelav, što je posljedica prometne nesreće iz 1984. godine kada mu se zapalila kosa tijekom snimanja reklame za Pepsi. Liječnici su našli i nekoliko polomljenih rebara, što je posljedica nasilnog pokušaja oživljavanja, a pokraj srca su našli tragove četiriju uboda igle. Pretpostavlja se da su mu ožiljci nastali od ubrizgavanja adrenalina koji je trebao pomoći da srce počne kucati. Tri su uboda ušla u srce, no četvrti put su promašili.

Vezane vijesti

Michael Jackson želio normalan život za svoju djecu

Michael Jackson želio normalan život za svoju djecu

Michael Jackson nastojao je da mu djeca nose maske kako bi zajamčio njihovu anonimnost i omogućio im normalno djetinjstvo, suprotno onome koje je sam… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika