Objavljeno u Nacionalu br. 711, 2009-06-30

Autor: Berislav Jelinić

Kako je postavljen novi ravnatelj policije

Faberova smjena dogovorena 10. svibnja u 'Lovranskoj dragi'

GLAVNI RAZLOG SMJENE donedavnog šefa policije Vladimira Fabera leži u tome što je svojim istragama zasmetao pojedinim visokim Vladinim dužnosnicima, koji su se zabrinuli da će time ugroziti njihov politički rejting

NOVI ŠEF POLICIJE
Oliver Grbić  s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom na svečanom postrojavanju Hrvatske vojske u povodu Dana državnostiNOVI ŠEF POLICIJE Oliver Grbić s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom na svečanom postrojavanju Hrvatske vojske u povodu Dana državnostiVladimira Fabera, bivšeg ravnatelja policije, HDZ je odlučio smijeniti još uoči lokalnih izbora, a premijer Sanader odlučio se za smjenu nakon pritužbi nekolicine visokih dužnosnika iz Vlade, doznao je Nacional iz krugova bliskih Vladi. Isti izvori Nacionalu su potvrdili da su ti dužnosnici Sanaderu iznijeli svoje uvjerenje da je Faber kao ravnatelj policije potpuno izvan njihove političke kontrole, te da je svojim radom počeo potkopavati integritet ministara Ivana Šukera i Božidara Kalmete, te ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića. Drugim riječima, Faber je radeći svoj posao u borbi protiv korupcije počeo neizravno dovoditi u pitanje politički rejting visokih dužnosnika Vlade. Oni nisu policijska uhićenja u borbi protiv korupcije shvatili kao uspjeh Vlade u kojoj se i sami nalaze, nego su ih doživjeli kao prijetnju vlastitom kredibilitetu. Nije isključena ni mogućnost da su se pojavili i strahovi da bi policija zajedno s Uskokom mogla postići uspjeh i u borbi protiv korupcije na još nekim višim razinama, a navodno su i te bojazni dovele do Faberova naprasnog smjenjivanja.


Spominjalo se u prošlih desetak dana više razloga za Faberovu smjenu. Špekuliralo se da se on zamjerio premijeru Sanaderu svojim britkim izjavama u kojima je kritizirao postojeće sigurnosno stanje, da mu Sanader nije mogao oprostiti smjene nekih HDZ-ovih kadrova na lokalnim razinama, a spominjali su se i drugi razlozi. Pravi razlozi Faberove smjene još uvijek se kriju od javnosti, a kako se njegova smjena od prvih dana počela prikazivati kao unaprjeđenje, činilo se da se oni nikada neće doznati.
Međutim, krajem prošlog tjedna Nacional je iz krugova bliskih Vladi uspio doznati tri izravna povoda za Faberovu smjenu, a to su tri kriminalističke obrade koje su rezultirale uhićenjima državnih dužnosnika iz carinske i porezne uprave, kao i nekih načelnika iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza. Policija i Uskok su u veljači priveli kraju operativnu akciju Dubai, u kojoj su zbog sumnji u primanje mita uhićeni Zdenko Markač, šef zagrebačkog Područnog ureda Porezne uprave, Ranko Vukoja, porezni inspektor u Odjelu ovrhe, inspektor Financijske policije Željko Sićaja, te Slaven Bošković, viši inspektor Deviznog inspektorata. PODUZETNIK Robert
Ježić  na večeri
u Lovranu agitirao
je kod Sanadera da
Fabera naslijedi Oliver
Grbić, s kojim je u vrlo
bliskim odnosimaPODUZETNIK Robert Ježić na večeri u Lovranu agitirao je kod Sanadera da Fabera naslijedi Oliver Grbić, s kojim je u vrlo bliskim odnosima
Krajem travnja novine su opsežno pisale kako je uhićena najmanje jedna osoba iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Akcija je započeta zbog sumnje na korupciju u tom ministarstvu, i to u području izdavanja dozvola za plovila. Početkom svibnja u operativnoj akciji Ipsilon opet je uhićeno više osoba. Javnost je najviše zaintrigiralo uhićenje Dražena Golemovića, koji je posljednjih godina bio zanimljiv zbog svojih građevinskih projekata u Istri. Osim Golemovića, u toj su akciji uhićeni i neki policajci, ali i djelatnici Carinske uprave. Njih se sumnjiči za iznuđivanje i davanje mita, odavanja službene tajne i za to što su nezakonito nekome išli na ruku, a o čemu se konkretno radi nije još posve razjašnjeno i poznato javnosti.
Izvor blizak Vladi Nacionalu je potvrdio da je nakon toga bilo reakcija unutar Vlade, te da su u policiju stigle izravne direktive da se oprezno ophode prema Carinskoj upravi, a posebno prema "Aferi kamioni", čiji je protagonist Berislav Rončević.

Ubrzo nakon toga donesena je odluka o Faberovoj smjeni, ali se s njom čekalo kako ona ne bi štetila HDZ-u uoči lokalnih izbora. Tvrdi se da je odluka o Faberovoj smjeni donesena na ručku u Lovranu 10. svibnja, na dan kada je premijer Sanader u Rijeci dao podršku Vesni Buterin u bitki za lokalnu vlast. Tvrdi se da su na tom ručku u Lovranu, među ostalima, bili poduzetnik Robert Ježić, novi ravnatelj policije Oliver Grbić i premijer Ivo Sanader. Ručak se održao u elitnom lovranskom restoranu "Lovranska draga" ili "Draga di Lovrano", koji je za tu priliku bio otvoren samo za VIP uzvanike. Restoran se i inače nalazi na skrovitoj lokaciji, a na meniju su se uglavnom služili razni specijaliteti od šparoga.
Navodno je za Grbića najviše agitirao upravo Robert Ježić, koji je s Grbićem u vrlo bliskim odnosima, te da je već tada Sanader donio odluku da će Grbić naslijediti Fabera. Odluka o Faberovoj smjeni doista je bila tempirana tako da više nije mogla utjecati na popularnost HDZ-a na lokalnim izborima, a s druge strane, donesena je dovoljno prije predsjedničkih izbora, tako da možda više uopće neće imati negativnog utjecaja na predsjedničkog kandidata HDZ-a.

VLADIMIR FABER navodno je bio zaprepašten kad mu je
javljeno da je smijenjen s funkcije ravnatelja policije, iako
je ta odluka donesena još prije lokalnih izboraVLADIMIR FABER navodno je bio zaprepašten kad mu je javljeno da je smijenjen s funkcije ravnatelja policije, iako je ta odluka donesena još prije lokalnih izboraNedugo nakon Faberove smjene HTV je namjeravao napraviti posebnu emisiju Otvoreno s tom temom. Mislav Togonal u tom je povodu kontaktirao s Faberom i zamolio ga da mu gostuje u emisiji. Faber se odazvao pozivu, no morao je zatražiti dopuštenje iz kabineta ministra Tomislava Karamarka, ali nije dobio odobrenje za gostovanje. U međuvremenu je isti dan i HTV odustao od emisije s tom temom. Navodno je glavna urednica informativnog programa Hloverka Novak-Srzić rekla Mislavu Togonalu da Faberova smjena nije tema koja zavrjeđuje kompletnu emisiju Otvoreno, nego da tu temu može "pokriti" i prilogom unutar emisije. Budući da je Faberova smjena u svim ostalim medijima tretirana kao najznačajniji događaj tjedna, takva moguća direktiva Hloverke Novak-Srzić može se shvatiti ponajprije kao pokušaj da se kontrolira moguća politička šteta za HDZ, a donekle i kao sputavanje daljnje Faberove javne afirmacije.
U skladu s prošlotjednim tvrdnjama Nacionala da je Faberova smjena razbjesnila i EU i SAD, čiji su diplomatski predstavnici zatražili posebno objašnjenje u vezi s time, na prijemu predsjednika Stipe Mesića u povodu Dana državnosti Vladimir Faber bio je gotovo najtraženiji sugovornik u neformalnom dijelu druženja. S Faberom je razgovarao veći broj stranih ambasadora, a posebno ga je izljubila i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Neki svjedoci tog događaja tvrde da je sve to vidio i premijer Sanader, te da mu takav Faberov status nije bio nimalo drag.
Stručnjaci zamjeraju vladajućoj stranci i način na koji je došlo do imenovanja Olivera Grbića na novu funkciju. Smatra se da je Fabera formalno kao vršitelj dužnosti ravnatelja privremeno trebao zamijeniti neki od njegovih bliskih suradnika, poput Dražena Viteza, Krunoslava Borovca, Borisa Spudića ili Zorana Ničena, da se potom trebao raspisati natječaj za novog ravnatelja, a zatim donijeti službena odluka. O Grbićevim se profesionalnim kvalitetama teško može diskutirati, jer se radi o jednom od ponajboljih načelnika policijskih uprava u Hrvatskoj. Nakon Grbićeva imenovanja na novu dužnost u Rijeci su se pojačale glasine o njegovoj navodnoj osvetoljubivosti, ali i nekim obiteljskim problemima iz prošlosti.

OLIVER GRBIĆ (drugi slijeva u gornjem redu) na utakmici Rijeka - Hajduk 10. svibnja; tog je dana Sanader došao u Rijeku da pruži podršku kandidatkinji HDZ-a Vesni Buterin na lokalnim izborima,
a istog je dana na večeri u Lovranu diskutirao o Faberovoj smjeniOLIVER GRBIĆ (drugi slijeva u gornjem redu) na utakmici Rijeka - Hajduk 10. svibnja; tog je dana Sanader došao u Rijeku da pruži podršku kandidatkinji HDZ-a Vesni Buterin na lokalnim izborima, a istog je dana na večeri u Lovranu diskutirao o Faberovoj smjeniDo redakcije Nacionala dospjela je dokumentacija koja pokazuje da je Grbić u prošlosti imao problema s plaćanjem alimentacije za dijete iz prvog braka. Na sudu je tijekom brakorazvodne parnice pristao dragovoljno platiti uzdržavanje za kćer za dvije godine, tijekom kojih nije živio zajedno sa svojom bivšom suprugom. Bilo je to krajem 1998. Kako je od pravomoćne presude (P-127/98) prošlo više od godinu dana, a Grbić nije platio ono što je pristao, sudski ovršitelj htio je naplatiti taj dug, ali nije uspio. Naknadno se ispostavilo da je Grbić ipak bio platio dio duga, a i poslije je počeo redovito plaćati alimentaciju.
Navedeni privatni problemi koje je Grbić prije imao mogli su biti i predimenzionirani, a ni u kom slučaju ne moraju značiti da je on loše kadrovsko rješenje za funkciju ravnatelja policije. Iako stručnjaci za policijska pitanja tvrde da je unutar MUP-a bilo još najmanje pet kvalitetnijih potencijalnih kandidata za tu funkciju, u neku ruku u svakom je slučaju diskrecijsko pravo Vlade odabrati osobu koja joj najbolje odgovara. U ovom slučaju najveći je problem taj što se Vlada odlučila na smjenu prethodnog ravnatelja zato što je policija pod njegovim vodstvom počela samostalno raditi svoj posao, a to je očito počelo smetati nekim visokim dužnosnicima, uključujući i premijera Ivu Sanadera.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika