04.07.2009. / 17:31

Autor: Boris Bilas

Washington Times: Sanader i njegovi suučesnici moraju u zatvor

U Austriji HDZ drži više od 80 tajnih bankovnih računa na kojima je više od pola milijarde dolara ukradenog novca. Sanader je tijekom svog mandata nagomilao veliko bogatstvo - među kojim ilegalno oduzeto privatno vlasništvo, otmjenu vilu i kolekciju luksuznih satova vrijednu više od 200 tisuća dolara

Ivo SanaderIvo SanaderAmerički konzervativni dnevnik The Washington Times objavio je u subotu oštar komentar Jeffreya T. Kuhnera na temu iznenadne ostavke hrvatskog premijera Ive Sanadera. Kuhner je američki novinar hrvatskog podrijetla, a u Hrvatskoj je poznat po tome što je u više navrata žestoko kritizirao Sanderovu vladu. Članak je objavljen pod naslovom "Ostavka hrvatskog vođe", a Nacional.hr ga prenosi u cijelosti.

"Hrvatski premijer Ivo Sanader neočekivano je podnio ostavku u srijedu. Vijest je potresla hrvatsku političku klasu do temelja.Sanader je čvrstom rukom vladao malom balkanskom zemljom. Izabran 2003. i ponovno 2007., pretvorio je bivšu jugoslavensku republiku u gangstersku državu. Zajedno sa vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom postupno je demontirao novopečene demokratske institucije u državi.

Sanaderov režim kontrolirao je velik dio medija, uključujući državnu televiziju i veće novine. Nekoliko preostalih neovisnih glasova i novinara su sistematski zastrašivani ili ubijani.
Po uzoru na ruskog vlastodršca Vladimira Putina, Sanader je javno - i privatno - prijetio novinarima i poslovnim ljudima koji su denuncirali režimski favoritizam i galopirajuću korupciju. Prošle jeseni je ubijen poznati novinar i izdavač Ivo Pukanić. Ubijalo se, premlaćivalo i prijetilo i drugim oporbenim novinarima, urednicima i političarima.

Jedna od najistaknutijih je Nataša Srdoč, suosnivačica i predsjednica Adriatic Instituta za javni poredak, najboljeg hrvatskog nezavisnog instituta te vrste. Usudila se kritizirati Sanaderov nasrtaj na vladavinu prava, njegovo neobjašnjeno bogatstvo i njegov neuspjeh u provođenju stvarnih ekonomskih reformi.
Zbog toga je Nataša Srdoč bila izložena prijetnjama i zlostavljanju od strane HDZ-ovih dužnosnika, a vlasti su naredile i reviziju kojom su htjele utvrditi koje su aktivnosti, članovi i izvori financiranja Adriatic Instituta.

Sanaderova naznačajnija - i najkatastrofalnija - ostavština je golema korupcija koja je obogaljila hrvatsku ekonomiju. On i HDZ-ova elita opljačkali su hrvatsko društveno vlasništvo, obogatili se na sumnjivim privatizacijama, pronevjeri proračunskih sredstava i mitu na najvišoj razini.

U Austriji HDZ drži više od 80 tajnih bankovnih računa na kojima je više od pola milijarde dolara ukradenog novca. Sanader je tijekom svog mandata nagomilao veliko bogatstvo - među kojim ilegalno oduzeto privatno vlasništvo, otmjenu vilu i kolekciju luksuznih satova vrijednu više od 200 tisuća dolara.

Što se više novca slijevalo u Sanderove džepove (i one njegovih drugova), manje je ostajalo za škole, bolnice i ceste. Nataša Srdoč procjenjuje da je korupcija stajala hrvatske porezne obveznike najmanje milijardu dolara - značajnu svotu u zemlji u kojoj je bruto domaći proizvod samo 23 milijarde dolara. Štoviše, HDZ-ovo loše upravljanje ekonomijom rezultiralo je strahovitim porastom deficita, pritiskajućim javnim dugom, anemičnim rastom, izostankom stranih ulaganja i konfiskacijskim porezima koji obeshrabruju poduzetništvo i otvaranje radnih mjesta.

"Hitno moramo riješiti problem neobjašnjenog bogatstva visokih državnih dužnosnika dovođenjem gostujućih sudaca i tužitelja iz zemalja s jakom vladavinom prava da rade sa hrvatskim sucima i reformatorima", kaže Nataša Srdoč. "Nepostojanje neovisnog sudstva i razgranata politička korupcija u

Hrvatskoj blokirala je prave reforme - a ta praznina je dala plodno tlo za procvat organiziranog kriminala. Efikasne ekonomske i strukturne reforme dovele bi do toga da korupcijom premrežen HDZ popusti svoj stisak nad gospodarstvom, sudstvom i medijima."
Sanader tvrdi da odlazi zbog "privatnih razloga". Međutim, hrvatski mediji špekuliraju da je pravi razlog možda odluka da se krajem godine kandidira za predsjednika.

Dublji razlog je moralno prljaviji: on je politički propao i napušta brod prije nego se Hrvatska nasuče na ekonomske stijene globalne recesije. U prvom se tromjesječju gospodarska aktivnost smanjila za 6,7 posto. Turizam, glavni izvor strane valute za državu, stagnira. Nezaposlenost raste. Raste i mogućnost masovnih štrajkova. Hrvatski pokušaj da pristupi Europskoj Uniji 2011. je zastao. Dijelom zbog graničnog spora sa Slovenijom, ali i zbog HDZ-ovih loših ekonomskih rezultata.

Tašt, korumpiran i kratkog fitilja, Sanader je koristio svoj položaj za bezobzirnu utrku za moći, bogatstvom i vlastitim interesom. Iscijedio je zadnju kap krvi iz Hrvatske, i napustio položaj prije nego se leš proglasi mrtvim. To nije vodstvo; to je kukavičluk.
Izdao je gotovo svaki segment hrvatskog društva. Njegova politika brzog pristupa EU izdala je hrvatske poljoprivrednike i ribare. Nije podržao socijalni nauk Crkve o životu i gay brakovima. Degradirao je hrvatsku demokraciju dopustivši strancima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg irskog premijera Bertieja Aherna da se otvoreno miješaju u hrvatske izbore.

Udario je na hrvatsku mladež i srednju klasu pokopavši zemlju pod planinom stranog duga koji će se otplaćivati generacijama. I konačno, bio je nelojalan svojoj zemlji - i njenim ponosnim veteranima - poslavši generala Antu Gotovinu na Haaški sud za ratne zločine na osnovi izmišljenih optužbi koje prijete da podruju legitimnost hrvatskog rata za nezavisnost i teritorijalni integritet.
Sanader se izdavao za konzervativnog patriota i ekonomskog modernizatora. Ustvari, to je bio ideološki lak za izolacionističku autokratsku kleptokraciju. Čak je i njegovo glavno postignuće, pristupanje NATO savezu, bilo nespretno izvedeno: većina elektorata mu se protivila.

Neke države imaju mafiju. Hrvatska mafija ima državu. Pod Sanaderom je režim konsolidirao svoje veze s mutnim balkanskim podzemljem i organiziranim kriminalom, pokvarenim poduzetnicima, sumnjivim obavještajnim službama i bivšom komunističkom nomenklaturom. Rezultat je kriminalni državni kapitalizam koji privilegira vladajuću elitu dok eksploatira i ponižava većinu Hrvata.

Sanaderova ostavka ne bi trebala pokrenuti samo parlamentarne izbore, nego i neovisni progon njegovih kriminalnih aktivnosti. U SAD-u je Bernard Madoff nedavno osuđen na 150 godina zatvora jer je prevario investitore. Sanader je prevario hrvatske porezne obveznike. On - i svi njegovi suučesnici - također moraju u zatvor. To bi bio zaslužen kraj njegove katastrofalne vladavine."

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
4/7/09

velebit, 04.07.09. 21:18

Nije mi jasno više stvari. Prvo je , zašto Nacional kao ugledni tjeenik objavljuje nečije osjećaje? Zar nebi trebali objavljivati provjerene informacije?? Kuhner se u više navrata dokazao kao mrzitelj Hrvatske i Sanadera da ga već i ptice na grani znaju.¸drago me zanima koliko Kuhner dobiva iz oprbe u Hrvatskoj za ove naručene tekstove. Ali stvarno jako dobro tempirano na današnji dan. Koji jadnici isfrustrirani. S ovakovom oporbom HDZ se nikoga ne treba bojati.


registracija
16/6/09

vladko1936, 04.07.09. 21:26

Kuhner i Srdoćka, te Nacional, deklasirate ne samo HDZ i Sanadera, nego Hrvatsku državu. Prvo dvoje kao da ne znaju za onoga što je pokrao na burzi 60 milijardi dolara, te njihov sistem koji je model za sve kapitalističke i mafijaške sisteme i počeo krizu, koja se spustila na sve slične zemlje. Nije baš Sanader toliko zlo, ali nisam siguran da u svom postotku nije zlo Nacional i oni kojima on daje prostor. Iz ovog članka se može izvući zaključak da je potrebno odmah nasrnuti na sve institucije ove države i sve sravniti sa zemljom. Može se postaviti pitanje u čijoj ste vi službi. Da nije tko od Vas putovao češće u London?


registracija
14/2/06

Don, 04.07.09. 21:44

Svaka budala vidi da je Sranader popljacka RH. Isto vazi za cilu njegovu kamarilu. Tribalo jih je davno potrpati sviju u zatvor. Ali mi Rvati smo navelike poznati po svojoj blesavoci tipa "ka guske u maglu". Rumunji i Bugari su jos prije 10 godina bili tuga u usporedbi s nama, a danas jin cvitaju ruze i RH nema sanse da jih dostigne u dogledno vrime. Jer smo na celnicke pozicije uvik birali korunpiranu bandu i inkonpetentne hohstaplere. Kokod je ima ista mozga i sposobnosti je ili uteka iz RH ili je na putu da. Sranader je glupe Rvate inpresjonira s timen sta je zna govoriti dva-tri strana jezika, (a sta more svaka najgluplja i zadnja sekretarica u Svicarskoj, Njemackoj, Nizozemskoj, Belgiji). Dok je bija u Austriji, Sranader je bija goljo, gladan kruva, zivija na socjalnoj pomoci - potonje je i razlog zasto je isa u Austriju, jerbo bi npr. u Americi bija isti tren dobija nogu u svoju debelu masnu lupesku guzicinu. A sad mu vi glupe ovce rvacke placajte masnu placu i penziju, da se sta vise krmaci.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 04.07.09. 23:26

Kada bi se ostvarilo da zbog kriminalnog vođenja države - uništavanja pravosuđa, korupcije, bogaćenja i td. - Sanader završi u zatvoru, trebalo bi ga strpati u istu ćeliju sa Šukerom, Hebrangom, Milinovićem, Šeksom i Bebićem a da im zatvorski stražari budu Đapić, Čačić i Stazić. To bi bilo gledano na Novoj TV kao Farma.


registracija
18/2/07

skblllz, 05.07.09. 00:38

Ne budite naivni. Amerikanci nekog hvale kad im to odgovara, a kad ne onda ga pljuju. Nije njima stalo do stabilnosti u Hrvatskoj. Dobro da je Nacional prenio ovaj članak. Tako znamo što o nama misle naši "saveznici". Doduše, američka se politika kroji u Londonu, to i slijepac vidi...


registracija
14/2/06

Don, 05.07.09. 02:46

Najsmisnije u ciloj ovoj lakrdiji je sta se sedma sila jos uvik cudon cudi i pita za razloge abdikacije kancelara Junca iz Dugobaba, a odgovor ne more biti ocitiji: da ne dozivi sudbinu Nikolaja Ceuceska (sta jos uvik ne znaci da nece). Ovako bi Jaca mogla odigrati ulogu Elene, i to prije kraja krnjeg joj mandata.

P.S. A jos smisnije je to sta je prije kojih par miseci neka novina u (s)lipoj nasoj (za mi je sta san zaboravija koja, a ne da mi se gugliti po ovoj zegi), daklen sta je ta novina proglasila 100 najlipsih Rvatica, a medju njima i jednu od poprilicno neuglednih 'cera (po knjizevni: kcerki) vele-utovljenog kancelara Junca iz Dugobaba. Uza sav rispet i uvazavanje dikte "de gustibus non est disputandum", s pravon se pitan kad su ti novinari zadnji puta bili u okuliste i/ili psihijatra. "O tempora, o mores!"


registracija
20/5/09

BXLCRO, 05.07.09. 06:55

Sve je istina u ovom clanku! Sad se samo ceka da osteceni hrvatski (ovce) gradjani koji su dobili rogove da se pretovore u bika i da udju u arenu.
P.S.
U Nacionalu se hvala bogu ne cenzurira kao na HRT ! Svi koji obozavaju HDZ i njezine ikone neka pisu komentare u medije pod njihovom kontrolom. Istina jboli, nema sta!


registracija
14/2/06

Don, 05.07.09. 07:25

Dobra je dugobabskon Juncu friska mu parola: "Ne damo Slovencima ni centimetra teritorija". Tako je kokodaka na splickoj rivi da "ni jedan narod ne da svoje generale, svoje heroje", da bi jih nedugo iza toga sam osobno izdajnicki proda u Haag.


registracija
19/5/09

Pravo, 05.07.09. 09:19

To što njih dvoje pišu je istina i ne samo od danas - to agonija koja traje godinama. Potpuno smo se de-industrijalzirali. Škegro je uvjek govorio to se ne isplati proizvoditi kod nas. Trebao je učiniti da se proizvodnja isplati. Znao je kako se proda Dukat za 10 Mil.DM koji je njegov nećak Luka par godina kasnije prodao za realnih 580 Mil.DM. Pa koliko ima takvih slučajeva? Nemamo više ništa-sada prodajemo naša brodogradilišta za simboličnu 1Kunu. Nemamo niti poljoprivredu-uvažamo 70% prehrabrenih proizvoda. Što imamo? dugove koji stalno rastu. Nevjerujem da će RH doživiti kraj 2009 bez financijskog kraha. Sanader to zna i kao 'dobar' kapetan napustio je prvi brod koji tone


registracija
16/6/09

vladko1936, 05.07.09. 10:55

Nema ovdje mjesta za diskusiju. Ali se i nema šta diskutirati sa onima koji posprdno govore o "rvatima", mislio sam naivno da ćemo se njih rješiti, ali očito sam se varao. Ovo samo dokazuje da dio lijeve opcije nije želio i ne voli ovu zemlju. Oni žele, za sada Grčki scenarij, a onda po naputku iz Londona i nešto daleko gore. "Bit će Vam zelenćavo" tako se to kod nas kaže. Blatiti HDZ, a šutjeti o Viktoru Lencu i milijunima dolara, koji su nestali, o šefu stranke, koji je u Dubrovniku ostao dužan, ili pokrao deetak milijuna, ili šta ja znam šta još, ali toga ima koliko hoćeš, ne manje nego kod HDZ. Možda i više. Nije meni stalo do ni jednog pčolitičara, nego mi je stalo do naše države, iz koje bi izjurio sve one koji je mrze. Najprije država, a onda demokracija, jer se sa njom pokriva podrivačka djelatnost mafijaša i medija.


registracija
5/7/09

dana21, 05.07.09. 14:14

Kritika bi uvijek trebala biti konstruktivna. Kolega iz Amerike pise nekorektno, bez obzira da li je politicki njegov pogled pro ili konta Sanadera. Prvenstveno u nasem poslu nesmijemo osobno vrijedjati ljude, a to znaci treba se drzati cinjenice i resersirati dok se ne dobiju dokazi za pisanu rijec. Pitanje satova?, bankovnih racuna (konta) HDZ-a u Austriji?, ili bilo kakvog privatnog bogacenja treba rijesiti putem sudskih organa, ukoliko se sumnja u ispravnost postupaka gosp. Sanadera. Dosta je toga nejasno u "domovini" ali ni vani (USA ili Njemacka) nista nije sigurno, stoga prestanimo vrijedjati i zapocnimo odgovorno raditi. Prva obaveza nama je "dati svoj glas" na izborima i time usmjeriti drzavu na put koji mi, drzavljani Hrvatske, zelimo.


registracija
14/2/06

Don, 05.07.09. 16:38

Ma o kakovon to ugledu Rvacke vi pricate? Jeste li ikada putovali po svitu sa rvackon putovnicon? Jeste li ikada bili u kojoj zapadnoj bolnici, pa da van odma u pocetku kazu kako sa Rvatima imaju negativno iskustvo glede placanja racuna. Znate li da je Zagrebacko sveuciliste po kvaliteti u svitu rangirano na tisucu-devesto-i-nekom mistu? Bili bi Rvati itekako sritni da jih zadesi grcki, jos bolje rumunjski scenarij, jer ce inace biti gladni kruva, goli i bosi, dok ce kancelar iz Dugobaba plandovati u nezakonito stecenoj vili, uzivajuci svoju nezasluzenu penziju i kamate sa deviznih stednih racuna na koje je odavno pribacija plijen od pljackanja drzave. Rvacka je (sa Bosnon & Srbijon) kloaka Europe i pitanje je samo vrimena kad ljudi nece imati sta izgubiti i tako postati spremni na sve. Zahvaljujuci Sanaderu i njegovima, Rvacka je tom trenutku sve blize, srljajuci bez kocnica. Ali ti to Vlatko i sam znas, pa si se zato i uskokodaka u obranu lika i djela druga Sranadera, iliti Tita br. 3 (Tudjman je bija br. 2).


registracija
5/2/08

mrvabrada, 05.07.09. 18:28

Dioničari NACIONALA nema više Pukija, a ovi seronje koji su ostali propadaju, seru! ni sami neznaju u kojem smijeu idu, u depri su kao i ja. Pogotovo Jurdana


registracija
14/2/06

Don, 05.07.09. 19:06

Jedina more biti mana Kuhnerovog clanka je sta se nije taka ministra nadri-znanstvenika Primorca, koji je sebe isto uspija materijalno dobro zbriniti, a uz to jos ima i status branitelja, iako borbe ni primirisa nije. Ispodprosjecni student i znanstveni varalica je od materijalnog siromaha iz Bosne dogura do... zna se!


registracija
16/6/09

vladko1936, 05.07.09. 21:23

Ne mogu se uvjeriti jedan od drugoga ljudi kao Don i ja. Sere po Hrvatskoj i Hrvatima. Možeš li mi napisati tko si ti. Ja to mogu samo zamisliti, ali sam siguran da mrziš ovu zemlju i njen narod, kada pišeš ovakve gadarije. Goni se!


registracija
14/2/06

Don, 05.07.09. 22:00

To ko san ja je nebitno. Bitne su cinjenice koje san iznija i koje su nepobitne. Zato ako oces raspravljati na parlamentaran nacin, onda ili argumentiraj fakta ili aj lipo se ti goni barba Ivi PoSranadaderu polizati mu utovljenu guzicu, pa da ti Junac iz Dugobaba kupi gelato u Bobisa, u skartocu, sa slagon.

Usput, zemlja sama po sebi je dobra ili zla onolko kakovi su ljudi koju je vodu - ni vise ni manje - zna se! Zato ti i takovi adezeljski dogmaticari ajte dalje i tonite dublje. Jerbo to je nama nasa borba dala! Sa konterporarnin kultovima licnosti:
Tito br. 1 (receni Broz): 40 godina
Tito br. 2 (receni Tudmna): 10 godina
Tito br. 3 (receni Kranader): niti 6 godina


registracija
14/2/06

Don, 05.07.09. 23:45

Citajte ovi clanak i komentare (pocelo je, pocelo):

www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/60699/Default.aspx


registracija
5/7/09

bosanka, 06.07.09. 09:40

hahah vidite vi ovih novinara kako su samo spremni izmisljati i blatiti bez dokaza a kazu zivoti su im ugrozeni pa kako poslije ovakvih tekstovsa i nebi bili a i ovaj urednik nacionala zar mu nista neznaci gubitak njihovog sefa nacionala pa i on je zabadao nos svugje e negdje ga je dobro zabio sto se vidi iz prilozenog a dali se je tko iz nacionala pozabavio time odkud njihovom sefu toliko bogatstvo ma gdje je on to posteno zaradio u Hrvatskoj pa tko kaze da je HDZ doveo naraod na rub propasti kada narod u hrvatskoj zivi bolje u vecini slucajeva nego u nekim dijelovima evrope ma pogledajte te samo importane i hrvatskoj bez obzira koji je dio dana ili tjedna koliko je samo hrvatskog naroda u njima po cijeli dan su ducani puni i svi nesto kupuju i sjede ispijaju kavu odkud im novci pogledajte kakva se auta voze e pa ja zivim u Becu ali ovog u ovakvom velegradu nema i toliko objesnih auta ne vidim u jednom tjednu koliko kada dodjem u Zagreb vidim u jednom danu e to ti je tezak zivot u hrvatskoj ma pogledajte samo te korpe u ducanima koliko su prepune pa cak neki voze dvije do kase e sto vi znate sto je evropa a evropske granice niste nikada presli. I dok sjedim i ja i ispijam kavicu slusam komentare tih istih kakva je drzava kako je tesko a na njima su marke tj obuceni su po poslednjoj modi i u medju vremenu se hvale kako su i koliko su novca ostavili u sopingu i sta su platitili cipele i torbu jer to je marka od neznam ti ni vise od kog modnog kreatora e stvarno su ugrozeni ali njih je jako malo manje ih imate nego u evropi trebate doci u evropu zivjeti raditi i sa placom zivjeti od prvog do prvog i vidjeti koliko ce te puta izaci u grad na kavu i koliko ce te u mjesec dana imati slobonog dana da zujite po cio dan po gradu i neznate sto cetesa sobom i svojim slobodnim vremenom e onda ce te znati sto je evropa u evropi nema ono sto je uhrvatskoj da sa neba padaju peceni pilici


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika