06.07.2009. / 11:00

Autor: Zrinka Ferina

Goran Bregović: Album "Alkohol" posvetio sam roditeljima

U ekskluzivnom intervjuu za Extru poznati kantautor objasnio je zbog čega je album posvetio roditeljima, objasnio svoj tempo života i priznao da mu još uvijek laska kad mu žene dijele komplimente

Goran BregovićGoran Bregović"Moja se mama razvela od mog tate jer je moj tata kao većina oficira pio previše šljivovice. Nakon što ga je ostavila išao je da primi antabus da prestane. Nije pio narednih 15 godina. Moja mama je umrla od leukemije, a tatina druga žena mi je ispričala kako ga je nekoliko puta krišom pratila... Sjedio bi noćima do zore pod prozorom vojne bolnice u Splitu dok je ona umirala na 3. spratu i pušio. Onda se vratio u svoje selo na mađarskoj granici i posadio vinograd koji je davao 1000 litara godišnje. Živio je još 20 godina iza mame i pio je tih 1000 litara vina godišnje manje više sam. ALKOHOL posvećujem mojim roditeljima".

Ovakva posveta na albumu rijetko se viđa, a kada je riječ o albumu Gorana Bregovića, ona je, najblaže rečeno, neočekivana. Jer ipak je riječ o čovjeku koji je izrazito škrt na riječima kada je njegov privatni život u pitanju. Stoga smo ovaj razgovor, vođen dan nakon Bregovićeva koncerta sa Severinom u Opatiji, i započeli pitanjem postaje li on to s godinama sentimentalniji.

EXTRA: Na vašim albumima nismo navikli uopće vidjeti posvete, pogotovo ne ovako emotivne, jeste li s godinama postali sentimentalniji?
- Ma kad staviš na ploču naslov "Alkohol" nekako odmah misliš da to nekome pravi neku nelagodu. Možda sam od toga krenuo, da možda trebam neko malo izvinjenje. Mada, objektivno, kompozitor odavde se ne treba izvinjavati kad piše muziku za alkohol. Mi nemamo klasičnu muziku, ovdje je muzika uvijek pisana samo za alkohol. I u vrijeme kada je Monteverdi pisao prvu operu mi smo imali gusle u istočnim krajevima. Ovdje je možda i bilo još nečeg, ali tamo su bile samo gusle. (snimke: Nebojša Babić)

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Extre

Vezane vijesti

Profesorici četiri godine zatvora zbog seksa s učenicima

Profesorici četiri godine zatvora zbog seksa s učenicima

Srednjoškolska profesorica iz SAD-a, Stacy Schuler, osuđena je na četiri godine zatvora zbog stupanja u seksualne odnose sa petero svojih učenika,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika