Objavljeno u Nacionalu br. 712, 2009-07-07

Autor: Nacionalova redakcija

ŠTO JE BILDT PORUČIO

Oživite međudržavnu komisiju za granice

CARL BILDT švedski ministar dao je do znanja da EU neće rješavati spor između Slovenije i HrvatskeCARL BILDT švedski ministar dao je do znanja da EU neće rješavati spor između Slovenije i HrvatskeŠvedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u svojoj poruci Sloveniji i Hrvatskoj jasno je poručio kako EU pod švedskim predsjedanjem više neće pokušavati naći rješenje graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, te da se ono mora naći u sklopu bilateralnih pregovora dviju država. Međutim, malo je poznato što je pod tim zapravo mislio.

Nacional je iz diplomatskih krugova doznao kako Bildt smatra da se Slovenija i Hrvatska moraju vratiti za pregovarački stol u sklopu međudržavne komisije za granice koja je zapravo riješila 80 posto svih spornih graničnih pitanja između dviju država, a ugasila se potkraj siječnja 2009. Upravo je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn sve više predmet kritika u diplomatskim krugovima zbog neuspjeha u posredovanju rješenja graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, jer je dobrim dijelom i on kriv za nastavak hrvatske blokade, doznao je Nacional iz diplomatskih izvora u Zagrebu.

Unutar EU postoji mišljenje kako je Olli Rehn brzopleto pokušavao pronaći rješenje kako bi eventualni uspjeh u pregovaranju bio prije svega njegov, i to neposredno uoči izbora za novi Europski parlament. Njegova inicijativa zapravo je ugasila međudržavnu komisiju za granice koju su vodili Davorin Rudolf s hrvatske i Miha Pogačnik sa slovenske strane. Preostalo je još 15-ak točaka koje su bile sporne na hrvatsko-slovenskoj kopnenoj granici i one su trebale ići na međunarodnu arbitražu.

Supredsjedatelj hrvatsko-slovenskog povjerenstva za pripremu arbitraže o granici Miha Pogačnik dao je ostavku samo dva dana nakon njenog posljednjeg sastanka u Šmarješkim Toplicama potkraj siječnja 2009., a jedan od razloga je bilo uključivanje Ollija Rehna u pregovarački proces. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka Pogačnik je tada ustvrdio kako je “povjerenstvo dosad napravilo velik posao”, ali da još uvijek postoje dva sklopa pitanja o kojima nema suglasnosti i za koje je potrebno konzultirati najvišu političku razinu, odnosno vlade.

Budući da se sada sve vraća na početak, izgubljeno je šest mjeseci umjesto da su se odmah rješavala preostala sporna pitanja izravnim političkim pregovorima dviju vlada, smatraju strani diplomatski izvori u Zagrebu. Šveđani su to shvatili i smatraju kako treba nastaviti ondje gdje se stalo, te su tako poslali jasnu poruku Ljubljani i Zagrebu. (E. Š.)

Vezane vijesti

Bildt: Hartmann je bolje da čita knjige, a ne iznosi laži

Bildt: Hartmann je bolje da čita knjige, a ne iznosi laži

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svojem je blogu u subotu uputio poruku novinarki i bivšoj glasnogovornici haaškog tužiteljstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika