08.07.2009. / 11:10

Autor: Ante Mihić

Frajer za volanom: Ford Ka sviđa se i Jamesu Bondu

Naš kolumnist Ante Mihić kaže kako, usporedbi s ranijom generacijom, novi Ford Ka ima ljepši dizajn, bolje motore, kvalitetniju unutrašnjost i posebnu karizmu, a njegove mogućnosti i kvalitete jednako će privući i mušku i žensku populaciju

Fotografije: igor ŠobanFotografije: igor ŠobanU uvodu bih se želio ispričati Maji Juras iz Forda što nisam prije objavio ovaj tekst i što je morala čekati da bi priču o Fordu Ka objavio tek ovaj tjedan. Pa da ne dužim i da ispunim Maji dato obećanje, pokušat ću u kratkim crticama napisati sve o trenutačno jednom od najtraženijih, ali i najinteresantnijih malih automobila. Model Ford Ka prvi put sam imao priliku vidjeti u filmu o James Bondu "Zrno utjehe", pa ako je zadovoljio potrebe najpoznatijeg tajnog agenta nisam ni sumnjao da će i meni biti užitak sjesti za upravljač jednog od najpopularnijih gradskih automobila.

U usporedbi s ranijom generacijom, novi Ford Ka ima ljepši dizajn, bolje motore, kvalitetniju unutrašnjost i posebnu karizmu, a njegove mogućnosti i kvalitete jednako će privući i mušku i žensku populaciju. Mušku iz razloga što ćete ovim automobilom bez problema obaviti sve gradske obaveze i izbjeći gužve, a žensku populaciju jer je dizajn ovog automobila rađen po mjeri svake žene koja drži do svoga imidža.

Testni model pokretao je benzinski 1.2 Duratec agregat sa 69 KS, što je u današnje vrijeme malo, ali ipak dovoljno da uživate u laganoj vožnji u ovom automobilu. Ipak bez obzira na skrmnu snagu, Ford Ka imao je solidna ubrzanja, ali isto tako i njegova maksimalna brzina od 180 km/h dovoljno govori da vas i ovaj mališan može dovoljno brzo odvesti do željene destinacije. Ovaj motor također uključuje napredne tehnologije za dodatno poboljšanje efikasnosti, uključujući fazno sekvencijalno ubrizgavanje u više točaka, te 'drive-by-wire' elektronsku kontrolu gas tj. napredni senzor lupanja motora optimizira paljenje u svim radnim uvjetima.

Naravno da mali motor donosi i malu potrošnju goriva, pa je tako tijekom testa naš model ima prosječnu potrošnju od malih 6,3 litre u prosjeku na 100 kilometara. Naravno na kraju je uvijek najvažnija cijena, a ona za testni model iznosi 11.871 eura i po mom mišljenju malo je previsoka, jer danas i mnogo veći automobili imaju manju cijenu, ali opet sve ovisi o potrebi i želiji kupaca i, naravno, njihovim financijskim mogućnostima. Ipak, Ford Ka potvrda je da počinje dominacija lijepih i privlačnih gradskih automobila.

Fotogalerija

  • Fotografije: igor Šoban

Vezane vijesti

Jovanović: Nitko od učenika neće biti oštećen

Jovanović: Nitko od učenika neće biti oštećen

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da ni jedan učenik koji je izišao na državnu maturu neće biti oštećen te da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika