08.07.2009. / 17:37

Autor: Ivica Medo

Video: Na današnji dan: SP 1982: Schumacher nokautirao Battistona

U jednoj od najuzbudljivijih utakmica u povijesti svjetskih prvenstva dogodio se incident koji će se pamtiti dok je nogometa

Start Schumachera na Bottistona Start Schumachera na Bottistona U polufinalu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj na Ramón Sánchez Pizjuánu u Sevilli na današnji dan 8. srpnja 1982. sastali su se stari suparnici - SR Njemačka i Francuska. U 120 minuta igre bilo je 3:3, a Njemačka je na kraju pobijedila na jedanaesterca i plasirala se u finale gdje je kasnije izgubila od Italija 3:1.

Obje reprezentacije imale su fantastične momčadi i očekivao se potpuno neizvjestan susret, što se na kraju i dogodilo.

Francuska je igrala u sastavu:

Jean ETTORI, Manuel AMOROS, Maxime BOSSIS, Gerard JANVION, Marius TRESOR, Bernard GENGHINI (BATTISTON 50, LOPEZ 60), Michel PLATINI, Alain GIRESSE, Jean TIGANA, Dominique ROCHETEAU i Didier SIX, dok je Njemačka istrčala u postavi:

Harald SCHUMACHER, Hans-Peter BRIEGEL (RUMMENIGGE 97), Paul BREITNER, Karl-Heinz FOERSTER, Bernd FOERSTER, Wolfgang DREMMLER, Pierre LITTBARSKI, Klaus FISCHER, Felix MAGATH (HRUBESH 73), Uli STIELIKE i Manfred KALTZ.

Za Francusku je u 50. minuti s klupe ušao junak naše priče Patrick Battiston koji je zamijenio Genghinija, no u igri se zadržao samo deset minuta. Pri rezultatu 1:1 jednu loptu na sredini terena prihvatio je Platini i zatim je odigrao pas prema Battistonu, no iz suprotnog smjera na istu loptu krenuo je i vratar Njemačke Harald Schumacher. Negdje na rubu kaznenog prostora Schumacher je shvatio da neće stići do lopte prije Battistona te je u skoku okrenuo leđa i punom težinom tijela pogodio ga trticom u glavu.

Francuz je pao kao pokošen, ležao je na travu potpuno nepomičan, prednja dva zuba su mu bila izbijena, a vratni kralješci natučeni.

Platini je prvi dotrčao do suigrača i kasnije je pričao kako je mislio da je mrtav:

"Nije imao pulsa i bio je potpuno blijed", izjavio je Platini. Battiston je iznešen s travnjaka na nosilima s maskom za kisik na licu.

Nizozemski sudac Charles Corver ne samo da nije isključio iz igre njemačkog vratara, nego uopće nije dosudio niti prekršaj.

Schumacher se kasnije ispričao Battistonu i do dana današnjeg ostali su veliki prijatelji.

I bez toga incidenta utakmica bi sigurno bila upamćena za sva vremena.

Nijemci su poveli pogotkom Littbarskog u 17. minuti, a Francuska je izjednačila preko Platinija iz jedanaesterca u 26. minuti i taj je rezultat ostao do 90 minute.

Škarice Klausa Fischera

Francuzi su u produžetku krenuli furiozno, već u 92. minuti poveli su preko Tresora, a u 98. povećali su na 3:1 golom Giressea.

Kad su već svi pomisli da je utakmica riješena, Nijemci su još jednom pokazali svoj karakter. U 102. minuti na 3:2 smanjuje Karl-Heinz Rummenigge, koji je ušao u igru pet minuta prije. Rummenigge je u to vrijeme bio najveća zvijezda njemačke reprezentacije, no zbog ozljede nije bio u stanju sudjelovati od prve minute. Ipak i ozlijeđen je tražio od izbornika Juppa Derwala da ga uvede u igru i to se kasnije pokazalo kao odlučujući potez u utakmici.

Iz minute u minutu redale su se šanse s jedne i s druge strane, a Nijemci dolaze do izjednačenja opjevanim škaricama Klausa Fischera.

U posljednjih dvanaest minuta produžetka rezultat se nije mijenjao i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

U prve dvije serije sigurni su bili Giresse i Amaros, Kaltz i Breitner za Nijemce.

Rocheteau je siguran u trećoj seriji i Francuzi vode 3:2.

Ettori zatim brani udarac Uliju Stielikeu na što je ovaj pao na koljena i briznuo u plač. Schumacher prilazi razočaranom njemačkom veteranu i nešto mu govori na uho.

Kasnije je Schumacher otkrio kako mu je rekao da ne brine jer će on sigurno obraniti barem jedan udarac.

I nije ga iznevjerio. Didier Six ima priliku ponovno dovesti Francusku u vodstvo, no Schumacher ispunjava obećanje i brani udarac sjajnom francuskom dribleru. Schumacher je nakon obrane pokazao rukom prema Stielikeu kao da je htio reći: Jesam ti rekao!

Littbarski zatim poravnava na 3:3.

U petoj seriji Platini ne griješi jednako i Rummenigge na drugoj strani. Moraju se pucati dodatne serije.

Prvi lopti pristupa Bossis, ali Schumacher opet brani.

Nijemci imaju meč loptu, a jedanaesterac izvodi čuveni Horst Hrubesch. Iskusni njemački centarfor zanjihao je Ettorija u jednu stranu i laganim prizemnim udarcem šalje loptu u drugi kut francuskog vratara.

Slika skakutanja korpolentnog njemačkog veterana otišla je u povijest.

Jedanaesterci nisu lutrija!

Zanimljivo je da je Stielike nakon Ulija Hoenessa (1976. i finale EP-a protiv Čehoslovačke) tek drugi, ali i ujedno posljednji njemački nogometaš koji nije realizirao jedanaesterac za Njemačku na velikim natjecanjima. Njemačka je nakon jedanaesteraca s Francuskom 1982. do današnjeg dana pobijedila na jedanaesterce Meksiko (SP 1986.), Englesku (SP 1990., EP 1996.) i Argentinu (SP 2006).

Prvi i jedini put Njemačka je izgubila na jedanaesterce u finalu Europskog prvenstva 1976. kada je trijumfirala Čehoslovačka i kada se "dogodila čuvena Panenka". Tada je nebu pod oblake loptu poslao Uli Hoeness.

Prevedeno u brojke, od ukupno 30 jedanaesterca njemački reprezentativci pogodili su mrežu protivnika 28 puta. Samo na svjetskim prvenstvima Nijemci su od 18 jedanaesteraca realzirali 17, dok su recimo Englezi od 14 jedanaesteraca pogodili samo sedam, a Talijani od 20 njih 13. Brazil ima uspješnost 13-10, a Francuska 20-15.

I sada neka netko kaže da su jedanaesterci lutrija.

Inače, najviše jedanaesteraca na svjetskim prvenstvima obranili su Argentinac Sergio Goycoechea i Brazilac Claudio Taffarel po pet, dok je Schumacher obranio četiri.

Nema igrača koji je postigao tri pogotka iz jedanaesterca nakon 120 minuta igre, ali ih zato ima 14 koji su postigli po dva:

* Pierre Littbarski (Njemačka)
* Manuel Amoros (Francuska)
* Andreas Brehme (Njemačka)
* Lothar Matthäus (Njemačka)
* Gheorghe Hagi (Rumunjska)
* Ion Lupescu (Rumunjska)
* José Serrizuela (Argentina)
* Jorge Burruchaga (Argentina)
* Dunga (Brazil)
* Branco (Brazil)
* Roberto Baggio (Italija)
* Fernando Hierro (Španjolska)
* Ruben Baraja (Španjolska)


Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika