09.07.2009. / 18:03

Autor: Ivica Medo

Pele: Današnji igrači vole samo one klubove koji plate više

Dok Real Madrid i Manchester City bjesomučno troše novac na nova pojačanja, najveći nogometaš svih vremena Pele tvrdi kako je lojalnost igrača prema klubovima odavno mrtva

Cristiano Ronaldo i PeleCristiano Ronaldo i Pele"Govoreći istinu, današnji igrači vole jedino one klubove koji plate više, a to je vrlo opasno razmišljanje za budućnost nogometa. Mislim da takva politika bogatih klubova nije poštena, a ni demokratična. Veliki jedu male, možda je to normalno u životu, ali je vrlo opasno za nogomet", misli slavni Pele, ali ne kaže koliko je novca zarađivao dok je igrao za Santos ili kad je prešao u američki Cosmos.

Peleova dvogodišnja plaća u Cosmosu bila je, prema nekim procjenama, oko 6 milijuna dolara, što je s obzirom na tadašnju snagu dolara, inflaciju i ostale parametre i dan-danas nepremašena svota ili je barem u rangu s najbolje plaćenim nogometnim zvijezdama današnjice.

Istina je da je Pele u Europi mogao zaraditi veći novac nego u Santosu, za koji je prije odlaska u Cosmos igrao cijeli život, ali i tamo je bio astronomski plaćen za to vrijeme. Godišnja plaća dosezala mu je milijun dolara.

Slično je situacija i s Michelom Platinijem koji kritizira veliku potrošnju Real Madrida, ali ne komentira koliko mu je pokojni Gianni Angelli ponudio plaću kad je prelazio iz St. Ettiennea u Juventus. Navodno se radilo o dva milijuna dolara godišnje.

No, Pele upozorava i na jedan drugi problem.

"Danas kad mladi igrači počnu igrati nogomet oni odmah razmišljaju o tome koliko će novca zaraditi. Nogometaši dođu u Real i ljube njegov dres, a kad idući dan prijeđu u drugi klub, onda ljube dres od tog kluba i kunu se u vječnu odanost."

Kad su novinari "najvećeg" upitali kolika bi njegova tržišna cijena bila danas da se kojim slučajem vrati u mladost, Brazilac je u svom stilu odgovorio:

"Pele nema cijenu."

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika