10.07.2009. / 11:39

Autor: Hrvoje Šimičević

Vlahušić miri Čačića i Milanovića: Na pomolu sklapanje strateškog saveza

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, inače dosad najagilniji zagovornik koalicije lijevog centra, promaknuo se u posljednje vrijeme kao glavni 'pregovarač' sa SDP-om, te se danas sve manje govori o Čačićevoj predsjedničkoj kandidaturi kao prepreci savezu, a sve više o mogućnosti budućeg koaliranja, kao izglednom raspletu događaja

Andro Vlahušić, gradonačelnik DubrovnikaAndro Vlahušić, gradonačelnik DubrovnikaDosad beskompromisna ambicija čelnika HNS-a da se na bilo kakav način (i, izgledno, epilog) kandidira za predsjednika države, otklonjena je prema svemu sudeći kao glavna prepreka za formiranje saveza s najjačom oporbenom strankom.

Naime, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, dosad najagilniji zagovornik koalicije lijevog centra, prometnuo se u posljednje vrijeme u glavnog 'pregovarača' sa SDP-om, te se danas sve manje govori o Čačićevoj predsjedničkoj kandidaturi kao prepreci savezu, a sve više o mogućnosti budućeg koaliranja, kao izglednom raspletu događaja. Iz Vlahušićevih dosadašnjih istupa u javnosti, dade se zaključiti kako je njegov stav da predsjednički izbori ne bi trebali biti kamen spoticanja, već da se izgledna koalicija treba fokusirati na savez koji će 'na sljedećim izborima pobijediti HDZ'. Vlahušić je pritom posao približavanja HNS-a i SDP-a već sad shvatio vrlo ozbiljno.

Naime, nakon što je na nedavnom stranačkom skupu na Bjelolasici svoje partijske kolege upoznao s konkretnim rješenjima za buduće koaliranje, on će svoje planove predočiti i SDP-ovcima. Između ostalog, Čačićeva će stranka podržati SDP-ovog kandidata za predsjednika RH, nakon što on bude izabran na nedjeljnim unutarstranačkim izborima.

Nadalje, jednaka će podrška biti pružena Zoranu Milanoviću u premijerskoj kandidaturi. HNS će za 'sebe' tražiti poziciju potpredsjednika vlade, što bi trebao obnašati Radimir Čačić. SDP bi haenesovcima prepustio i poziciju ministra vanjskih poslova. Taj je posao rezerviran za Vesnu Pusić. Uz to, HNS-ove izvjesne ambicije su još jedno mjesto u vladi, kao i trećina mjesta na zajedničkim listama, što je prijedlog oko kojeg su možda najizvjesnije izmjene, obzirom na međusobni omjer snaga dvaju partija.

Na taj bi način u Hrvatskoj nakon duže vremena bila stvorena 'artikulirana alternativa HDZ-u', kazao je Vlahušić za Novi list. Odbacio je i recentne medijske napise, kako bi razilaženju HNS-a i SDP-a (zbog, između ostalog, Čačićevih predsjedničkih ambicija) dovelo do približavanja narodnjaka sa HSLS-om i HSS-om. Takva se opcija ne uzima u obzir, veli Vlahušić, 'jer je jasno, kako obzirom na snagu SDP-a, ta stranka mora biti lider oporbe'.

"Oporba mora imati jednog zajedničkog kandidata za predsjednika, pa je onda jasno da to mora biti SDP-ov kandidat. Moramo biti realni, SDP u Saboru ima više od 50 mandata, a mi gotovo deset puta manje", kazao je za Novi list Vlahušić, najavivši na taj način skore konkretne dogovore dvaju stranak. Na kraju treba kazati kako u svojim namjerama i prijedlozima Vlahušić ima podršku većinu članova Predsjedništva HNS-a, kao i istaknutih SDP-ovaca.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika