10.07.2009. / 12:54

Autor: Hrvoje Šimičević

Nijemci otkrili: Hrvatska vlada već je pozvala MMF u pomoć, Šuker i dalje demantira

Ukoliko je to točno, vijest o apelu hrvatske vlade, koja već sljedećeg tjedna na nezadovoljstvo socijalnih partnera i telekomunikacijskih korporacija planira donijeti bolne rezove za spas posrnule ekonomije - značiti će da po prvi puta od dolaska na vlast, aktualna izvršna vlast formalno priznaje nemoć da sami počiste nered 'u svojoj avliji'

Premijerka Jadranka Kosor sa najbližim suradnicimaPremijerka Jadranka Kosor sa najbližim suradnicimaIako je bilo kakvo pitanje prizivanja Međunarodnog monetarnog fonda u Hrvatsku i dalje svojevrsna tabu tema za članove vlade Jadranke Kosor - a kamoli da to ozbiljno uzmu u obzir - ako je vjerovati inozemnoj (uglednoj) tiskovini - vladini su emisari već u kontaktu s tom međunarodnom financijskom organizacijom. Naime, agencija Reuters prenijela je jučer pisanje njemačkog poslovnog lista Handelsblatt prema kojem su pomoć od MMF-a zatražile Bugarska, Makedonija i - Hrvatska.

Ukoliko je to točno, vijest o apelu hrvatske vlade, koja već sljedećeg tjedna na nezadovoljstvo socijalnih partnera i telekomunikacijskih korporacija planira donijeti bolne rezove za spas posrnule ekonomije - značit će da po prvi put aktualna izvršna vlast formalno priznaje nemoć da sami počiste nered 'u svojoj avliji'.

Pri tome se posebice misli i na vladavinu premijera Ive Sanadera, koji je prije svega mjesec dana rezolutno odbacivao bilo kakvu pomisao na prizivanje 'nečastivog' MMF-a. Da li je ova odluka proizašla iz činjenice da Sanadera više nema te je Jadranka Kosor nakon jučerašnjeg razgovora s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim uvidjela praktičnu nemoć svoje administracije pred nagomilanim problemima, ostaje za vidjeti. Međutim, treba kazati kako ovim potezom Jadranka Kosor nije poslušala savjet od Rohatinskog, koji se od početka protivio angažmanu MMF-a. "MMF je lošije rješenje. Od Hrvatske bi tražio ono što i sami znamo da je potrebno poduzeti", rekao je tada Rohatinski.

Napomenimo samo da je čelnik HNB-a već prije nekoliko dana hrvatskoj Vladi predočio obeshrabrujući podatak. Prema izračunima HNB-a, Hrvatskoj u ovom trenutku treba velikih 42 milijarde kuna za reprogramiranje dugova i pokrivanje svih deficita u proračunu. Ukoliko se uzme u obzir da se država obzirom na stanje u međunarodnom bankarskom sustavu može optimalno zadužiti oko 12.5 milijardi kuna, to znači da od nekud ministar Ivan Šuker i pripadajući kadar moraju namaknuti astronomskih 30-ak milijardi kuna.

U tu se priču prema svemu sudeći uključuje MMF, kojeg je hrvatska vlada - ukoliko su, naravno točni ovi navodi - pozvala da spasi što se spasiti može.

Izgleda da su i u MMF-u shvatili ozbiljnost ove situacije, jer iste novine pišu kako u Fondu prevladava stav da se što prije odobre zajmovi, imajući u vidu posljedice gospodarske krize na te zemlje. Osim rečenih zemalja, pomoć od MMF-a u bržoj isplati novca i povećanju već odobranih sradstava zatražili su i Ukrajina, Srbija, Rumunjska, Bjelorusija i Latvija.

Odluka MMF-a donosi se inače dan nakon što neka država pošalje zahtjev. U tekstu njemačke tiskovine ne spominje se međutim kada su hrvatske vlasti kontaktirale MMF.

Šuker: Nismo zvali MMF u pomoć, to su uobičajeni kontakti

Ministar financija Ivan Šuker demantirao je navode da Hrvatska pregovara o financijskom zajmu s MMF-om. "To su uobičajeni kontakti, ali pozajmice ili aranžmani s tim nemaju nikakve veze", kazao je ministar Šuker.

"Pomoć MMF-a neće ni biti potrebna ako napravimo nekoliko poteza koji će jamčiti dosadašnju stabilnost", naglasio je Šuker u izjavi za Večernji list.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 10.07.09. 15:39

zašto lažu non-sotp to je već počelo biti natjecanje


registracija
19/6/09

gizmo111, 10.07.09. 19:58

Mogu nijemci još štošta otkrit samo neče,ehhh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika