16.07.2009. / 12:35

Autor: Tamara Janušić

Crveno meso i mlijeko su možda ipak dobri za zdravlje

Iako je popularnost masne hrane stalno promnjenjiva, ipak postoji konstanta: zasićene životinjske masnoće su loše za srce i definitivno ih previše konzumiramo

Ponekad treba konzumirati crveno mesoPonekad treba konzumirati crveno mesoMasna hrana je češće u in i out rubrikama nego trapez hlače i tajice. Jedan dan nas tjeraju da je izbjegavamo i tvrde da moramo ići na dijetu u kojoj ima samo malo masnoće, a već drugi dan nam govore da bi Atkinsova dijeta bila ipak najbolji izbor.

Iako je popularnost masne hrane uvijek promjenjiva, ipak postoji konstanta: zasićene životinjske masnoće su loše za srce i definitivno ih previše konzumiramo.

No, je li i ova općeprihvaćena mudrost samo jedna velika laž? O tome se raspravlja u kontroverznoj knjizi najpoznatije kandaske kuharice i nutricionističkog eksperta, Jennifer McLagan.
Ona kaže da je loša reputacija zasićenih masnoća totalno nezaslužena.

Tvrdi da je većina loše reputacije zasićenih masnoća datira iz razdoblja loših istraživanja provedenih između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a autor istih je američki psiholog Ancel Keys.

On je prva osoba koja je izmislila pojam "dijeta dobra za srce", kada su neka njegova istraživanja pokazala da visoki postotak unošenja životinjskih masnoća u organizam dovodi do povišenog kolesterola i srčanog udara.

Ta njegova istraživanja dovela su do promjena u dijetama koje doktori prepisuju srčanim bolesnicima - ukratko, smanjite unos životinjskih masnoća i imat ćete zdravije srce.

McLagan kaže da smo se u posljednjih 30 godina potpuno ogradili od zasićenih masnoća, ali da to nema nikakvog utjecaja na smanjenje kardiovaskularnih bolesti.

Zapravo smo se odlučili koristiti margarine i namaze koji su napravljeni od trans masnoća za koje je već dokazano da mogu prouzročiti više zdravstvenih problema, te izazvati dijabetes i pretilost.

Naše preferiranje biljnih masti samo je dovelo do dodatnih zdravstvenih problema.
Dok su riblja ulja puna omega-3 esencijalnih masnih kiselina, koje su dokazano dobre za zdravlje srca, većina biljnih ulja, kao što su npr. ulje od suncokreta i kukuruza pune su manje korisnih omega -6 kiselina.
A što ima najviše omega-3 kiselina nakon riba? Pogodili ste: životinjske masnoće!

Pa, što da radimo? Bridget Benelam, nutricionistička znanstvenica iz Britanije slaže se da je teško dokazati povezanost između prehrane i bolesti.

Ali i dodaje da je općeprihvaćeno mišljenje da preveliki unos masnoća povećava rizik srčanih bolesti, no to je prema njezinom mišljenju samo jedan od faktora i tvrdi da je nepotrebno potpuno izbaciti masnoće iz prehrane.

Vezane vijesti

Top namirnice za bolji život i prevenciju zdravstvenih tegoba

Top namirnice za bolji život i prevenciju zdravstvenih tegoba

Ako se pitate zašto se stalno osjećate umorno, naduto ili vas muči neki sličan problem, odgovor se možda nalazi u vašem tanjuru. Nedostatak nekih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika