17.07.2009. / 11:46

Autor: Hrvoje Šimičević, Anamarija Kronast

Trijumf HDZ-a: Jedna predstavnica manjina i 'buntovni' HSS-ovci omogućili kontroverzni zakon

Bez obzira na njihovo protivljenje zakonu, posebice Žena iz HSS-a, upravo su hrvatski seljaci omogućili današnje donošenje zakona. Naime, nekoliko zastupnika HSS-a ostalo je u saborskim klupama kada se trebalo glasati o zakonu, zbog čega je HDZ-u omogućeno da imaju kvorum od 77 zastupnika

Darko Milninović, ministar zdravstvaDarko Milninović, ministar zdravstvaPremda je ovakav epilog bilo teško predvidjeti, sa 70 glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim Hrvatski sabor prihvatio je danas kontroverzni Zakon o umjetnoj oplodnji. Uoči glasovanja oporbeni zastupnici i zastupnici HSLS-a napustili su sabornicu.

HSS, unatoč Vladinu amandmanu kojim bi se i nevjenčanim parovima dalo pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, ipak nije glasovao za taj kontroverzni zakon.

Tako su jutros odlučili na Klubu zastupnika, a Stanko Grčić, predsjednik Kluba je kazao kako oni još uvijek smatraju da je najbolje rješenje prijedlog zakona vratiti na doradu. Međutim, bez obzira na njihovo protivljenje zakonu, posebice Žena iz HSS-a, upravo su hrvatski seljaci između ostalog omogućili današnje donošenje zakona. Naime, nekoliko zastupnika HSS-a ostalo je u saborskim klupama kada se trebalo glasati o zakonu, zbog čega je HDZ-u omogućeno da imaju kvorum od 77 zastupnika.

HSS-ovci su bili među šest zastupnika koji su bili protiv. Osim njih, kvorum je omogućio jedan HSP-ovac, a posebice zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil, koja je naime bila suzdržana prilikom glasovanja.

Osim HSLS-a, prije glasovanja sabornicu su napustili manjinci te zastupnici HNS-a i SDP-a, koji su na majici imali natpis "Srce kaže dijete, Vlada kaže ne".

HSLS-ovci, koji su čitavo vrijeme bilo protiv spomenutog prijedloga, još uvijek ne podupiru Zakon, ali prihvaćaju amandman. Njihov zastupnik Antun Korošec objasnio je kako im je najvažnije uklanjanje diskriminacije prema bračnom statusu, a vjeruju kako bi se ovim amandmanom to postiglo.

Ivah Čehok pozvao je na povlačenje spornog zakona, te predložio da ga se doradi u dogovoru sa strukom, a izglasa na izvanrednoj sjednici Sabora.

Treći koalicijski partner SDSS tvrdio je da nema namjeru mijenjati svoj stav, čak ni nakon predloženog amandmana. Zakon ne podupiru jer ga smatraju preoštrim, kazao je njihov zastupnik Mile Horvat.

Vezane vijesti

Tuđman nezadovoljan HDZ-ovim gubitništvom

Tuđman nezadovoljan HDZ-ovim gubitništvom

Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović predao je danas u središnjici stranke 700-tinjak prikupljenih potpisa za svoju kandidaturu. Milinović… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 17.07.09. 13:59

Friscic i vodstvo HSSa su pokazali pravo lice koje ce ih kostati poraza zajedno sa HDZom na iducim izborima AKO ce se oporba primiti pravog posla u reformi ne samo na gospodarskom polju nego IZRICITO da poradi na novom ustavno-pravnom poredku DRUGE (po uzoru na Francusku) REPUBLIKE HRVATSKE ?! Dosta je bilo tog primitivzma nakon oslobodjenja od jugoslavenkog velikosprpskog jasla i od onda naslijedjonog (1991) HERCEGOVACKO-KLERIKALONOG FASIZMA u Saboru ! Poruka HNSu SDPu IDSu i mozda drugima UBUDUCE pridruzenima !? Izadjimo jedinstveni u spasavanju drzave Hrvatske i za boljitak nasih rodjenih u Hrvatskoj - gradjana! Dosta je te HDZove diktature !!!! Neka se ponovo pijeva - Ustaj bane Hrvatska te zove....... jer odkako hercegovci SRBUJU po Hrvatskoj nema i nece biti blagostanja za nase gradjane!! Posvetite se i duboko razmislite o tome!! Vrijeme je!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika