Objavljeno u Nacionalu br. 714, 2009-07-21

Autor: Eduard Šoštarić

Krah hrvatske kontrole leta: Srbi 'preuzeli nadzor' nad zračnim prostorom

Ako scenariji alternativnih ruta preko Srbije i Italije postanu obvezni, to će biti vrlo loše za CroControl, i to ne samo zbog gubitka prihoda, nego i pozicioniranja hrvatske kontrole leta u predstojećoj blokovskoj podjeli zračnog prostora nad Europom

ZBOG NEUČINKOVITE
HRVATSKE kontrole leta
najviše koristi imaju Srbija
i ItalijaZBOG NEUČINKOVITE HRVATSKE kontrole leta najviše koristi imaju Srbija i ItalijaZbog sve većih ograničenja i kašnjenja zrakoplova u zračnom prostoru iznad Hrvatske, Srbija je krovnoj europskoj instituciji koja nadzire europsko nebo Eurocontrol 17. srpnja ponudila svoj zračni prostor i usluge svoje kontrole letenja, čime bi Hrvatska u preletima bila većim dijelom zaobiđena. Unatoč vrhunskoj tehnologiji za nadzor preleta nad Hrvatskom, oblasna kontrola letenja od 17 raspoloživih sektora zračnog prostora za praćenje može pokrivati 4-7 sektora, što je očito nedostatno.

Nimalo ugodan nije pogled na kartu koja pokazuje da je nad područjem Hrvatske najveće kašnjenje, veće od 45 minuta. Hrvatski je najveći problem očito nedostatak kontrolora letenja u ljetnim mjesecima, loše planiranje školovanja i lanjski godišnji odmori koji se ponajviše koriste u lipnju. Ako scenariji alternativnih ruta preko Srbije i Italije postanu obvezni, to će biti vrlo loše za CroControl, i to ne samo zbog gubitka prihoda, nego i pozicioniranja hrvatske kontrole leta u predstojećoj blokovskoj podjeli zračnog prostora nad Europom.

Komentari

registracija
10/4/08

Grga48, 22.07.09. 10:55

Mi smo najobičniji debili. I tko onda govori o lijenim digićima i glupim Srbima koji su samo za vojnike. Nama očito ne trebaju niti novci, niti prestiž u ovom dijelu Europe, a uz to nesposobni smo da sami išta organiziramo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika