Objavljeno u Nacionalu br. 714, 2009-07-21

Autor: Eduard Šoštarić

LIJEČNIK na čelu Dubrovnika

'Ja sam oporbu potaknuo na savez'

ANDRO VLAHUŠIĆ, koji je kao kandidat koalicije HNS - SDP na lokalnim izborima naslijedio Dubravku Šuicu na mjestu gradonačelnika Dubrovnika, za Nacional govori o svojoj ulozi u najnovijem političkom savezništvu oporbe, predsjedničkim izborima te brojnim projektima vezanim uz taj grad

IDEJNI ZAČETNIK NOVE KOALICIJE Andro Vlahušić, novi gradonačelnik
Dubrovnika i nekadašnji ministar zdravstva, dvije godine radio je na osnivanju nove koalicije, a taj je plan nedavno i ostvaren
sastankom čelništva SDP-a, HNS-a i IDS-a
u Kastvu; Vlahušić, pak, ne planira se
kandidirati za ministra zdravstvaIDEJNI ZAČETNIK NOVE KOALICIJE Andro Vlahušić, novi gradonačelnik Dubrovnika i nekadašnji ministar zdravstva, dvije godine radio je na osnivanju nove koalicije, a taj je plan nedavno i ostvaren sastankom čelništva SDP-a, HNS-a i IDS-a u Kastvu; Vlahušić, pak, ne planira se kandidirati za ministra zdravstvaMalo je poznato da iza rezultata nedavno održanog sastanka čelnika oporbenih stranaka u Kastvu velikim dijelom stoji gradonačelnik Dubrovnika, haenesovac Andro Vlahušić. Njemu je i prije prošlih parlamentarnih izbora bilo jasno da samo zajednički izlazak SDP-a i HNS-a na izbore može donijeti pobjedu. U posljednje dvije godine Vlahušić je potrošio mjesece uvjeravajući čelništva tih stranaka da moraju odbaciti taštinu koja ometa njihovu pobjedu. Upozoravao je na potrebu čvrste suradnje dviju stranaka i prije prošlih parlamentarnih izbora, tražio je od predsjednika tih stranaka da preuzmu odgovornost za poraz i da nešto nauče za budućnost. Odbacio je sasvim otvoreno inicijativu o tzv. trećem političkom bloku i pokazao na izborima u Dubrovniku kako je sve vrijeme bio u pravu. Bila je to najznačajnija pobjeda oporbe na nedavnim lokalnim izborima.

Dubravki Šuici iz HDZ-a nije mogao pomoći ni bivši premijer Ivo Sanader koji se osobno uključio u kampanju za Dubrovnik prije drugog kruga. Pokazalo se na modelu Dubrovnika da SDP i HNS samo zajedničkim izlaskom na izbore mogu pobijediti HDZ, a to su brzo shvatili i čelnici tih stranaka. S gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem razgovarali smo o najnovijem političkom savezništvu oporbe, predsjedničpredsjedničkim izborima, kao i projektima za grad Dubrovnik, a tiču se njegove međunarodne incijative da se u Dubrovniku otvori ured za proširenje EU, izgradnje autoceste koja bi sezala do Grčke te projekata za izgradnju šetnice u Gruškom zaljevu i mjesta gdje Dubrovčani susreću s morem.


NACIONAL: Smatrate li da je dubrovački model pobjedničke koalicije HNS - SDP na nedavnim lokalnim izborima bio ključan da čelnici SDPa, HNS-a i IDS-a shvate da samo zajedno mogu pobijediti HDZ i da započnu dogovore o tome u Kastvu?

- Ne želim biti skroman, ali iza ovog sastanka zaista stoji enormna količina energije i vremena koje sam u posljednjih godinu i pol uložio kako bi se napokon došlo do rezultata koji su postignuti na nedavno održanom sastanku u Istri s čelnicima SDP-a, HNS-a i IDS-a. Godinu i pol prije parlamentarnih izbora zatražio sam od šefa SDP-a Zorana Milanovića i Vesne Pusić da preuzmu odgovornost za mogući negativni rezultat ako ne iziđu sa zajedničkom listom. Prije toga sam također u svojim pismima njima upozoravao na nužnost zajedničkog nastupa. Na središnjem odboru HNS-a na Bjelolasici Vesna Pusić je iznijela ideju trećeg puta prema kojem bi HNS i IDS uz predsjednika Mesića, nakon što ode s dužnosti, krenuli na parlamentarne izbore. Izišao sam za govornicu i rekao da je to pobjednički model. Ova zemlja treba snažnu alternativu, drukčiji i bolji model upravljanja državom. Iznio sam jasan stav pred 200 ljudi, nakon čega je predsjednik HNS-a Radimir Čačić poručio: "Andro, pregovaraj, a ako bude prihvaćeno i samo pola od predloženoga, bit će to uspjeh!"

NACIONAL: Bili ste neka vrsta posrednika između SDP-a i HNS-a više od godinu dana. Kako ste na kraju pomogli toj ideji zajedništva?

- Iskoristio sam nedavno otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara i pozvao Vesnu Pusić i Zorana Milanovića da budu moji gosti, da im pokažem kako su SDP i HNS na primjeru Dubrovnika ostvarili veliku pobjedu. Donedavno je tu bila vrlo snažno pozicionirana Dubravka Šuica, i to dugi niz godina, iza nje je čvrsto stajao bivši premijer Ivo Sanader, što je pokazao osobnim dolaskom u Dubrovnik uoči drugog kruga glasovanja za gradonačelnika. Ogromna novčana sredstva su bila namijenjena za HDZovu kampanju, neprestano se govorilo o nastavku izgradnje mosta kopno - Pelješac, otvarale su se dionice cesta do Dubrovnika. Ovdje nikada prije nije pobijedila ljevica ni građanski centar. Milanovića sam upoznao s dubrovačkim modelom, gdje je SDP dobio najveći broj vijećnika, dva zamjenika i predsjednika gradskog vijeća, a osobno sam postao gradonačelnik. Mogli smo i drukčije, iscrpljivati se u broju fotelja, ali to nas ne bi učinilo pobjednicima. Građani žele kvalitetnije programe za grad, druge modele i mi smo to ponudili. I Zoranu i Vesni sam pokazao što znači pobjeda.

NACIONAL: Međutim, kastavska koalicija još uvijek nema zajedničkog predsjedničkog kandidata. Kako da građani vjeruju u njihov program i zajedništvo u Vladi ako se ne mogu dogovoriti tko će biti predsjednički kandidat?

- Nakon što je SDP odabrao svog čovjeka, profesora Josipovića, po meni sve je riješeno i iza njega treba stati cjelokupna oporba. On je pravnik, znalac, osoba kojoj se vjeruje i osoba koja šalje poruku našoj djeci kako se znanje isplati i da se može biti predsjednik Republike i onda ako niste general ili umješni političar s puno takta i šarma. Omjeri su jasni među strankama i tu treba biti posve realan, u Saboru SDP ima 55 mjesta, HNS 5, izbori su bili nedavno. Podrazumijeva se da je kandidat SDP-a u prednosti i da ga oporba, odnosno HNS treba podržati. Za takvo što može se napraviti i ozbiljno istraživanje javnoga mnijenja, ako baš to stranke žele. Josipović ima veliku šansu pobijediti Andriju Hebranga, među njima su razlike tolike da je suvišno o tome govoriti. Hebrang je prije mene loše vodio zdravstvo, pa potom i poslije mene. Osoba koja priča o 1941. ne može više predstavljati generacije koje dolaze. Prošlo je 65 godina od II. svjetskog rata, ustaše, domobrani i partizani čine manje od jedan posto glasača.

NACIONAL: Sudeći po ovom što tvrdite, vi snažno podržavate SDP-ova kandidata za predsjednika unatoč tomu što je Radimir Čačić objavio kandidaturu, popustili ste esdepeovcima i u Dubrovniku. Neće li takva stajališta zasmetati čelništvu HNS-a?

- Ne vjerujem u to, jer to je realitet i što prije to shvatimo, bit će bolje za sve nas, ne smijemo biti tašti, jer nije vrijeme za to. Hrvatska se nalazi u teškoj krizi i svatko mora zatomiti svoje osobne ambicije. Ja sam odigrao ulogu zeca, posrednika koji pokušava sve učiniti da se u utrci ostvari dobar rezultat. Na kraju takvi zečevi u stranci mogu izgorjeti, jer netko može misliti da su preambiciozni i da nekog ugrožavaju, ali što mi se može dogoditi, imam mandat gradonačelnika Dubrovnika u iduće četiri godine, a to je posao kome se želim posvetiti puno radno vrijeme. Osnovni ključ je formiranje vlade i zajednički program. Tko god da dođe na mjesto predsjednika, što on može promijeniti nakon Mesića? Tko je od njih prepoznatljiv u vanjskom svijetu? Neka objasni bilo tko od sadašnjih čelnika oporbe zašto bi njega netko izabrao za predsjednika. Umjesto toga, neka preuzme odgovornost i postane ministar, što je znatno složenije i teže.

NACIONAL: Kad ste spomenuli funkciju ministra, da li se na sastanku u Istri napravila kadrovska križaljka ako oporba dođe na vlast?

- O tome se nije ništa konkretno razgovaralo. To zaista ne treba mistificirati, neka se svatko uhvati posla koji najbolje zna obavljati u budućoj vladi. Koga primjerice ima IDS? To su ljudi za regionalni razvoj, europske integracije, turizam. Ako ministra vanjskih poslova tražite, tko je sposobniji od Vesne Pusić? Radimir Čačić kao zamjenik premijera odgovoran za gospodarstvo je apsolutno najkvalitetnije rješenje u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo oporbi.ANDRO VLAHUŠIĆ Vesnu Pusić vidi kao novu ministricu
vanjskih poslova, a Radimira Čačića kao zamjenika premijera odgovornog za gospodarstvoANDRO VLAHUŠIĆ Vesnu Pusić vidi kao novu ministricu vanjskih poslova, a Radimira Čačića kao zamjenika premijera odgovornog za gospodarstvo

NACIONAL: Biste li vi ponovo prihvatili funkciju ministra zdravstva?

- Ja nemam ambicija da budem ministar zdravstva, a ni član Vlade. Meni je grad Dubrovnik veći izazov od bilo kojeg ministarstva, makar bio u minusu od 50 milijuna kuna, ne brinem se previše, jer sam naučio cijeli život biti u kriznom upravljanju. Kao liječnik to sam proživljavao zbog pacijenata, pa kao ministar zdravstva u velikom minusu od 4 milijarde kuna.

NACIONAL: Nedavno ste pokrenuli međunarodne političke i gospodarske inicijative vezane uz Dubrovnik. Možete li nam reći nešto više o tome?

- Moja inicijativa na posljednjem Croatia summitu bila je da Europska komisija jednoga dana otvori ured za proširenje u Dubrovniku, odakle bi se koordinirale sve aktivnosti proširenja EU na jugoistok Europe. Moram priznati da je ideja izvrsno prihvaćena u međunarodnim krugovima. Premda taj ured može biti u Dubrovniku tek kad Hrvatska postane članica EU, već sada treba početi s pripremama. Zapravo, Hrvatska je predvodnica vala novog proširenja i time bismo pokazali svojim susjedima kako smo susretljivi, prijateljski raspoloženi i interes nam je da sve zemlje regije postanu članice EU bez obzira na našu nedavnu prošlost i složene odnose koje imamo s BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Druga važna inicijativa je izgradnja autoceste od Ploča do Igoumenitse u Grčkoj kao zajednički projekt EU i Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije. Zapravo, šteta je da Hrvatska troši svoj novac na izgradnju autocesta kad to može uz potporu EU, jer se uz takvu potporu gradila autocesta kroz Grčku, financiraju se tuneli ispod Alpa i slično. EU je sudjelovala s trećinom novca. Izgradnjom Jadransko-jonske autoceste u punom profilu Hrvatska dobiva najviše, gradovi Split i Dubrovnik nalaze se na pola puta od Venecije do Atene i time postaju kulturne, turističke i političke poveznice.

NACIONAL: Kritizirali ste svoju prethodnicu s obzirom na zatečeno stanje. Velika se galama podigla oko jeftine prodaje zemljišta na Srđu zbog izgradnje terena za golf. Problemi su i s javnom garažom, ugovor je poslovna tajna. Kakva je budućnost tih projekata?

- U prvih šest mjeseci bilo je 177 milijuna kuna rashoda, a 126 milijuna prihoda, dakle nešto više od 50 milijuna kuna minusa. Očito se razbacivalo i neodgovorno ponašalo. Mi smo bili apsolutno protiv toga da se 50 tisuća kvadrata zemljišta za golf proda za 2 milijuna kuna, to je cijena jednog stana u središtu grada. Šuica je bila na vrijeme upozorena još u siječnju da je zemljište dijelom i državno, odnosno da nije gradsko i da se ne može samo tako prodavati. DORH je tužio Grad Dubrovnik te se traži povrat zemljišta, odnosno mirno rješenje spora. Gradsko vijeće Dubrovnika na sljedećoj će sjednici zauzeti stajalište o terenu na Srđu. Javna garaža napravljena je po modelu “ako garaža ostvaruje dobit, ona će se dijeliti popola, a ako ostvaruje minus, to će snositi isključivo Grad”. Samo u mom mandatu trebalo bi platiti 40 milijuna kuna. Stav je gradske uprave da za to nema novca. Ugovor još nosi oznaku povjerljivosti, planirao sam sve te ugovore poslati na gradsko vijeće, ali su me upozorili da Midia grupa nije pristala na ukidanje oznaka povjerljivosti, iako sam im napisao pismo s tom namjerom.

NACIONAL: Postoji i spor oko velikog dijela zemljišta na Babinu kuku. Što će Grad Dubrovnik poduzeti, imate li kakvu ideju za projekte na tom zemljištu?

IZGRADNJA GOLF-TERENA Dubravka Šuica snimljena na Srđu, gdje se, radi izgradnje golf-terena, zemljište
prodavalo po minimalnim cijenama,
čime je bio oštećen gradski proračunIZGRADNJA GOLF-TERENA Dubravka Šuica snimljena na Srđu, gdje se, radi izgradnje golf-terena, zemljište prodavalo po minimalnim cijenama, čime je bio oštećen gradski proračun- Od 880 tisuća četvornih metara zemljišta na Babinu kuku 640 tisuća je ušlo u pretvorbu. Ostalo je oko 200 tisuća četvornih metara koje je navodno sporno, ali ništa nije sporno, jer to zemljište može biti samo državno ili gradsko, dakle nije privatno. Grad Dubrovnik 15 godina nije pokrenuo spor da se to zemljište vrati, Hrvatski fond za privatizaciju na to je zemljište zaboravio. Naš je zahtjev vrlo jasan. Vratite zemljište u javni sektor, državi i Gradu Dubrovniku, koji će najbolje zaštititi to područje. Vezana uz to zemljište je i rasprava o području Gruškog zaljeva, gdje želimo na velikoj površini napraviti veliku plažu, jer to grad nema. Zašto ne bismo napravili plažu od 700 metara, umjesto sadašnjih 200, ili lungo mare, da Dubrovčani mogu doći na Babin kuk, a ne da to bude omeđeni resort s nizom vila? Angažirao sam najbolje domaće i svjetske arhitekte koji rade s nama. Želimo Gruški zaljev pješačkom zonom povezati sa Stradunom. To znači 4 km šetnice od Straduna do plaže na Babinu kuku ili putničkog terminala u Gružu. Napravit ćemo najljepši “waterfront”, mjesto gdje se grad susreće s morem. Dubrovnik je pomorski grad, ali se nismo približili moru. Makar i s ovim minusom od 50 milijuna kuna u prvih šest mjeseci, mi ćemo moći napraviti projekte koje smo zacrtali, Dubrovčani će imati svoju marinu, jer idu obična privezišta, sidra u moru, pontoni na koje se vezuju barke Dubrovčana i njihovih gostiju, a ne nikakve megamarine. One neka idu u Komolac, gdje postoji državna tvrtka ACI koja može napraviti megamarinu.

Problemi iz prošlosti i planovi za budućnost

■ Iako je Dubrovnik trenutačno u minusu od 50 milijuna kuna, što Vlahušić pripisuje “razbacivanju i neodgovornom ponašanju” svojih prethodnika iz HDZ-a, on je obećao da će uspjeti ostvariti sve projekte koje su zacrtali. Među njima je i projekt marina za Dubrovčane i njihove goste, kao i projekt “waterfronta”, odnosno mjesta gdje se grad susreće s morem. Bila bi to šetnica duga 4 kilometra koja bi se protezala od Straduna do Babina kuka.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika