Objavljeno u Nacionalu br. 714, 2009-07-21

Autor: Plamenko Cvitić

TEŽAK ZADATAK za oporbenu trojku

Kastavska strategija za rušenje Vlade

ČELNICI OPORBE dogovorit će predizbornu koaliciju u Šibeniku sredinom kolovoza

RADIMIR ČAČIĆ I
ZORAN MILANOVIĆ
najlakše će se usuglasiti o antirecesijskim
mjerama: popisi koje
HNS i SDP već imaju
gotovo su identičniRADIMIR ČAČIĆ I ZORAN MILANOVIĆ najlakše će se usuglasiti o antirecesijskim mjerama: popisi koje HNS i SDP već imaju gotovo su identičniSredinom kolovoza čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a sastat će se u Šibeniku. Za razliku od prošlotjednog sastanka u kastavskom restoranu, koji je imao simboličnu važnost, šibensko oporbeno druženje bit će mnogo osjetljivije: Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić na konkretnim će točkama pokazati ima li njihova nova politička inicijativa izvjesnu budućnost, odnosno hoće li na sljedećim parlamentarnim izborima nastupiti kao višečlana oporbena koalicija koja je spremna pobijediti vladajući HDZ. Ako se o svim ključnim točkama uspiju dogovoriti, sredinom rujna u Vukovaru će održati i treći sastanak, koji će završiti pisanim sporazumom o predizbornoj koaliciji.

Ipak, predviđenom planu oporbene trojke u danima koji slijede predstoje teški zadaci: iako su nakon prošlotjednog sastanka u Kastvu svi zračili optimizmom, Milanović, Čačić i Jakovčić zapravo još nisu riješili pet najtežih izazova zajedničke suradnje. Prvi je svakako zajednička politička agenda, odnosno lista ključnih poteza koje su spremni napraviti kako bi zemlju izveli iz krize. Drugi izazov bit će pregovori o stranačkim udjelima, odnosno “foteljama” u budućoj vladi, pri čemu bi Milanović svoju ulogu nositelja cijelog projekta kapitalizirao u funkciji kandidata za premijera. Treći izazov bit će suprotstavljena mišljenja o zajedničkom kandidatu za predsjednika Republike. Na četvrtom mjestu je pitanje aktualnog predsjednika Stjepana Mesića.


Za njega, naime, ni oporbeni čelnici, ali ni cijela hrvatska javnost još uvijek ne zna kako, odnosno na koji način namjerava i dalje biti aktivan u hrvatskoj politici. Peti izazov bit će vezan uz otvorenost zasad tročlane oporbene skupine prema ostalim političkim faktorima, pogotovo prema strankama koje trenutačno participiraju u aktualnoj HDZ-ovoj vladi. Osim što su svi izazovi pred “kastavskom” skupinom vrlo složeni, na ruku im ne ide ni ključni moment koji je i dalje vrlo neizvjestan, a čiji se rasplet zapravo i ne očekuje sve do kraja godine ili još i kasnije, a riječ je o budućoj Mesićevoj ulozi: hoće li se u nekoj formi pridružiti kastavskoj skupini ili će ipak realizirati ideju tzv. trećeg bloka. Budući da se Mesić zbog svoje funkcije nestranačke osobe o svom budućem angažmanu neće izjašnjavati sve dok ne napusti Pantovčak, preostaje tek čekati na posredne signale iz Ureda predsjednika ili da se, kao što je javno obećao, tek mjesec dana uoči predsjedničkih izbora javno opredijeli za svog nasljedničkog favorita. Dan, dva nakon prošlotjednog sastanka u Kastvu Nacionalovi sugovornici iz triju oporbenih stranaka nisu se trudili prikriti ono što je, uostalom, mnogima odmah bilo jasno: zajednički sastanak nije bio plod potajnog višemjesečnog planiranja, nego ad hoc akcija izazvana neočekivanim Sanaderovim bijegom iz aktivne politike i sve češćim najavama da bi Mesić mogao preuzeti ključnu ulogu u kreiranju tzv. trećeg bloka. Doduše, naznaka za moguću suradnju oporbenih stranaka bilo je i prije, a tomu su prethodili razgovori Milanovića i Vesne Pusić prije desetak dana u Dubrovniku.

Onamo ih je uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara pozvao novi gradonačelnik Dubrovnika i član Središnjeg odbora HNS-a Andro Vlahušić, koji se već neko vrijeme unutar svoje stranke zalaže za stratešku suradnju SDP-a i HNS-a. Po povratku u Zagreb šef SDP-a se u ponedjeljak, 13. srpnja, sastao i s ideesovcem Damirom Kajinom, a nakon tog razgovora već sljedećeg jutra krenuo je u realizaciju sastanka u Kastvu. Na dvosatnoj večeri tako je postignut tek inicijalni dogovor, što je po nekima malo, a po nekim procjenama - dobro za početak. Zbog toga će tek šibenski sastanak, koji se ima održati iza 15. kolovoza, pokazati sav potencijal kastavske skupine. Svi sudionici s večere su otišli s točkama o kojima u nepunih mjesec dana moraju raspraviti s najbližim suradnicima. Relativno najlakši zadatak je stvaranje zajedničke političke agende - ona bi se trebala baviti usuglašavanjem poteza koji bi Hrvatsku trebali izvući iz teške gospodarske situacije. Budući da Čačić u ime HNS-a već mjesecima propagira niz antirecesijskih mjera, a sličnu listu SDP ima od Ljube Jurčića, iako je riječ o temi koja se bavi iznimno teškim problemima u kojima se Hrvatska nalazi, valja pretpostaviti da će se tročlana oporbena skupina o tom prvom zadatku složiti najbrže i najlakše. Drugi je izazov već mnogo osjetljiviji. Iz dosadašnjih izjava stranačkih čelnika može se zaključiti da je u Kastvu usuglašen središnji položaj SDP-a kao najsnažnije stranke, kojoj prema tome pripada da Milanović bude kandidat za premijera. Međutim, jasno je da će do prve napete situacije doći pri razgovorima o budućoj vladi i podjeli funkcija.VESNA PUSIĆ sastala se sa Zoranom Milanovićem u
Dubrovniku i iz tog grada je krenula inicijativa za kastavski sastanak; na snimci s
predsjednikom MesićemVESNA PUSIĆ sastala se sa Zoranom Milanovićem u Dubrovniku i iz tog grada je krenula inicijativa za kastavski sastanak; na snimci s predsjednikom Mesićem

Kako ističu Nacionalovi izvori, već se tijekom večere u Kastvu predsjednik HNS-a Čačić zalagao da se razgovara o tome i da se imenuje tzv. vlada u sjeni, a taj su prijedlog odbili Milanović i Ivan Jakovčić. Ipak, ta će tema prije ili poslije doći na dnevni red, a to će biti tek prvi test zrelosti oporbenih čelnika i susprezanja ambicija. Treći izazov - zajednički predsjednički kandidat - također će biti ključan za funkcioniranje oporbene skupine. Trenutačno ispada da svaka od okupljenih stranaka ima svog kandidata - SDP Ivu Josipovića, IDS Damira Kajina a HNS najvjerojatnije Radimira Čačića. Budući da je unutarstranačkim izborima SDP zacementirao svoju poziciju na toj temi, sljedeće korake trebali bi poduzeti IDS i HNS: Nacionalovi izvori iz vrha SDP-a potvrdili su da od oporbenih partnera očekuju da podrže Josipovića, a ne da pokušavaju nametnuti ili kandidirati svoje ljude. Iako je predsjedništvo IDS-a još prije kastavskog sastanka kandidiralo Damira Kajina za predsjednika države, iz redova te stranke prošlog vikenda mogle su se čuti pragmatične najave iz kojih se može iščitati spremnost te stranke da podrži Josipovića kao zajedničkog kandidata. “Nećemo ići grlom u jagode, iako bismo voljeli da Istra ima svog kandidata. Bilo bi glupo da unutar opozicije imamo opoziciju”, rekao je za Nacional jedan od čelnika IDS-a. Takvi tonovi zasad se još ne mogu čuti iz HNS-a, što i ne začuđuje uzmu li se u obzir velike ambicije Čačića i Vesne Pusić. Neki od sudionika kastavske večere za Nacional su potvrdili da Čačić i dalje ne odustaje od toga da HNS ima svog predsjedničkog kandidata, a u ime kompromisa pristao je na to da se u rujnu provede ispitivanje javnog mnijenja koje bi trebalo testirati koji bi oporbeni kandidat imao najviše šanse za pobjedu. Budući da u SDP-u i IDS-u smatraju da ni taj podatak neće zadovoljiti Čačićeve planove, već se razmišlja o planu po kojem bi apetite HNS-a trebalo zadovoljiti jačom zastupljenošću HNS-a u budućoj vladi te da se Čačiću ponudi funkcija potpredsjednika Vlade.

Četvrti veliki izazov je buduća uloga predsjednika Mesića. Koliko god neki od političkih aktera pokušavali minorizirati njegov utjecaj i važnost, trenutačno su jasne dvije stvari: da namjerava i dalje biti aktivan u politici i da ima iznimnu političku težinu. Iako su se proteklih dana pojavile analize prema kojima je mogućom koalicijom SDP-a, HNS-a i IDS-a umanjena mogućnost da Mesić realizira ideju tzv. trećeg bloka, to još uvijek nije isključeno. Čak, štoviše, pojavile su se i spekulacije da bi Mesić mogao formirati regionalni treći blok, kroz stranke i osobe koje drže vlast u raznim krajevima Hrvatske: u Slavoniji su to HDSSB, odnosno Vladimir Šišljagić i Krešimir Bubalo, u Zagrebu Milan Bandić, u Istri Jakovčić i IDS, u Splitu Željko Kerum te u južnoj Dalmaciji Stipe Gabrić Jambo. Po nekima je Mesić već prošlog vikenda posredno pokazao svoje regionalne namjere - posjetom Metkoviću i druženjem s Jambom. A iz sve tri oporbene stranke čiji su čelnici bili u Kastvu neformalno se može čuti da bi voljeli imati Mesića u svojim redovima, no pitanje je bi li on pristao unijeti svoj politički miraz u zamjenu za neizvjesni status u neizvjesnoj koaliciji, pogotovo ako se uzme u obzir da on o Milanoviću i Čačiću nema pretjerano povoljno mišljenje. S druge pak strane, Mesića i njegovu koncepciju posve otvoreno zazivaju Milorad Pupovac i SDSS, Mesić je minulih mjeseci bio u kontaktima s čelnicima HSLS-a i HDSSB-a, i pitanje je bi li Milanović dugoročno mogao zadržati IDS i HNS na svojoj strani ako bi im Mesić ponudio konkretniju ulogu u formiranju njegove političke inicijative. Zbog svega toga u SDP-u još uvijek postoji velik strah od Mesića - premda ga dio SDP-ova vodstva smatra “77-godišnjim djedicom koji se treba časno povući u mirovinu”, u najvećoj oporbenoj stranci ipak su svjesni da im Mesić može poremetiti mnoge planove - među ostalim i ozbiljno zaklimati kastavsku skupinu.

JOSIP LEKO, SDP-ov
glavni financijaš,
jedan od sudionika
kastavskog sastankaJOSIP LEKO, SDP-ov glavni financijaš, jedan od sudionika kastavskog sastankaPeti izazov za SDP, IDS i HNS povezan je s mogućim proširenjem oporbene trojke na nove koalicijske partnere. Već dan-dva nakon sastanka u Kastvu i nominalnog poziva na priključenje tu su mogućnost više ili manje suzdržano pozdravili i neki trenutačni koalicijski partneri HDZ-a, u prvom redu HSLS i SDSS. Ipak, kako ističu Nacionalovi izvori, još tijekom večere u Kastvu čelnici IDS-a i HNS-a oštro su se usprotivili mogućnosti da u koaliciju uđu oni koji su trenutačno s HDZ-om. “Ako su tamo s njima, onda neka tamo i ostanu”, kazao je Nacionalovu novinaru jedan od čelnika IDS-a, koji je poslije ipak dodao: “Ovo je možda naš emotivni stav koji nije politički racionalan.” U svakom slučaju, ako Milanović kao predvodnik oporbene koalicije i krene u pregovore s ostalim političkim strankama o mogućoj suradnji, posve je realno da će dosadašnji partneri HDZ-a za prelazak na lijevu stranu tražiti isto ili još i više nego što su dobivali od HDZ-a. A s druge strane, tomu će se protiviti IDS i HNS čiji će čelnici upozoravati da SDP mora honorirati što su oni od početka stali na Milanovićevu stranu. Ne treba zaboraviti ni neke već otprije poznate nesnošljivosti, poput zategnutih odnosa na relaciji između HNS-a i HSLS-a. U svemu tome ključnu ulogu mogao bi odigrati Milanović, koji bi, ako na svoju stranu pridobije HSS, što trenutačno izgleda teško ostvarivo, mogao efektno ušutkati HNS-ove ambicije. U svakom slučaju, hrvatskoj oporboi, odnosno SDP-u, IDS-u i HNS-u, predstoje zahtjevni pregovori čiji će konačni rezultat pokazati imaju li doista snage i političke zrelosti preuzeti vlast u Hrvatskoj. Pritom moraju biti svjesni da su oči javnosti uprte u njih: mnogi će promatrati kako protječe formiranje i formaliziranje kastavske skupine, jer će se po tome procjenjivati i mogućnost da, ako dođu na vlast, Hrvatskom upravljaju bitno drukčije nego što su to činili tijekom vlade Ivice Račana.

IDS spreman odustati od Kajina

■ Svaka od okupljenih stranaka ima svog predsjedničkog kandidata - SDP Ivu Josipovića, IDS Damira Kajina a HNS najvjerojatnije Radimira Čačića. Nacionalovi izvori iz vrha SDP-a potvrdili su da od oporbenih partnera očekuju da podrže Josipovića, a ne da pokušavaju nametnuti ili kandidirati svoje ljude. Iako je predsjedništvo IDS-a još prije kastavskog sastanka kandidiralo Damira Kajina za predsjednika države, iz redova te stranke prošlog vikenda mogle su se čuti pragmatične najave iz kojih se može iščitati spremnost te stranke da podrži Josipovića.

Strah od Mesića u SDP-u

■ U SDP-u još uvijek postoji velik strah od Mesića - premda ga dio SDP-ova vodstva smatra “77-godišnjim djedicom koji se treba časno povući u mirovinu”, u najvećoj oporbenoj stranci ipak su svjesni da im Mesić može poremetiti mnoge planove - među ostalim i ozbiljno zaklimati kastavsku skupinu.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika