22.07.2009. / 12:00

Autor: Hina

Moskva: Suđenje za ubojstvo Politkovske počinje 5. kolovoza

Ana Politkovska, novinarka lista "Nova Gazeta" koja je pokrivala događaje iz Čečenije i pisala o kršenju ljudskih prava za vrijeme predsjedničke vladavine Vladimira Putina, ubijena je hicima 7. listopada 2006. u svom moskovskom stanu

Novi sudski proces o ubojstvu ruske novinarke Ane Politkovske počet će 5. kolovoza u Moskvi, izvijestili su u srijedu ruski mediji, pozivajući se na izjavu žrtvine odvjetnice Ane Stavicke.

"Preliminarno saslušanje održat će se 5. kolovoza u Moskvi", izjavila je odvjetnica. Ruski Vrhovni sud 25. lipnja je poništio oslobađajuću presudu osuđenima za ubojstvo ugledne novinarke, no odlukom nije bio nitko zadovoljan, uključujući obitelj i prijatelje ubijene novinarke. Zbog toga je sud odlučio pokrenuti novi sudski proces.

Dva brata iz Čečenije i jedan bivši policajac, svi osumnjičeni za ubojstvo novinarke koja se proslavila kritičkim napisima o Kremlju, po mišljenju kolega ubijene novinarke samo su sporedne osobe u ubojstvu, a borci za ljudska prava u Rusiji smatraju da su optuženici opravdano pušteni na slobodu s obzirom na to da je proces koji se vodio do presude izrečene u veljači bio prepun propusta, pitanja na koje sud nije uopće želio naći odgovor te pogrešaka istražitelja.

Ana Politkovska, novinarka lista "Nova Gazeta" koja je pokrivala događaje iz Čečenije i pisala o kršenju ljudskih prava za vrijeme predsjedničke vladavine Vladimira Putina, ubijena je hicima 7. listopada 2006. u svom moskovskom stanu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika