22.07.2009. / 15:25

Autor: Milan Pavlinović

Milan Pavlinović savjetuje: 10 knjiga uz koje će ljeto biti još ljepše

Ako ih ne pročitate, nema veze, dobre knjige ne zastarijevaju. Jedan savjet: kupite meki uvez jer je knjiga lakša u torbi a i sunce, morska voda i kreme za sunčanje će je uništiti i dobit će tolike "uši" da je nećete moći staviti na policu pa se ne isplati trošiti više

Knjige treba čitati tijekom cijele godine, a ne samo na godišnjem odmoru i kako bi lakše zaspali. Čak je i ugodnije čitati zimi u toplom krevetu pokriveni dekicom jer je ljeto stvoreno za izlaske do jutra i za igranje picigina, balota i vaterpola. Čitanje je prilično usamljen posao, kao i pisanje.

Ali ako možete čitati na + 35 Celzija, dok putujete na trajektu ili se vozite u autobusu a ne povraća vam se, ako idete na nudističku plažu a ne želite da vam se netko obraća, O.K., evo deset prijedloga. Ako ih ne pročitate, nema veze, dobre knjige ne zastarijevaju.

Jedan savjet: kupite meki uvez jer je knjiga lakša u torbi a i sunce, morska voda i kreme za sunčanje će je uništiti i dobit će tolike "uši" da je nećete moći staviti na policu pa se ne isplati trošiti više. I knjige ubijaju, zar ne?


Pijev život
Yann Martel

Šesnaestogodišnji Indijac Pi Patel našao se u čamcu za spašavanje nasred Pacifika s bengalskim tigrom. Priča za sve generacije o preživljavanju u najsurovijim uvjetima nalik klasičnim pričama "Gulliverova putovanja", "Robinson Crusoe" i "Starac i more" neće vas uplašiti i otjerati od mračnih morskih dubina Jadrana punih morsih pasa.


Terenski rad
Mischa Berlinski

Kad mu djevojka dobije posao u Tajlandu, novinar Mischa Berlinski dolazi kod nje jer se želi opijati i i ništa ne raditi, no smrt američke antropologinje u zatvoru potpuno ga izbaci iz takta. Odmor mu je propao, ali ga čekaju avanture.


Sun Tzu na prozorčiću
Predrag Lucić

S podnaslovom "čitanka iz nastranih književnosti za prve rezrede vojnih, vjerskih i civilnih škola" knjiga Predraga Lucića na tragu je poznate satirično-parodijske litarature koja je bila zaštitni znak Ferala. Studio Viva Ludež je mrtv, živio Lucić (ne Hanibal).


Radosti i jadi rada
Alain de Botton

Alain de Botton ne može svoju nadmašiti svoju genijalno-apsurdnu knjigu "Kako vam Proust može promijeniti život", prvu objavljenu u hrvatskom prijevodu, ali i s ovom ćete se zabavljati jer ćete čitati o smislu ljudskog rada, posla i zanimanja dok ste na odmoru.


Na plaži Chesil
Ian McEwan

Mladi bračni par Fiorence i Edward vjeruju da će im brak donijeti sreću, povjerenje i slobodu, no frustracije iz djetinjstva ponijeli su u svoju prvu bračnu noć, a to im nije trebalo.


Rastrgan - život Iana Curtisa
Moddles Mick i Lindsay Reade

Priča o pjevaču grupe Joy Division mogla bi izgledati kao crnjak za godišnji odmor, no Mick Middles bio je prvi novinar koji je u 70-ima intervjuirao bend a Lindsay Reade suosnivačica je diskografske kuće Factory Records za koju su snimali pa nema depresije, nego je sve objektivno i hladno, ali emotivno. Kao i muzika Joy Division.

Čovjek u tami
Paul Auster

Mučen depresijom i nesanicom, stari književni kritičari August Brill u noći pripovijeda priču o Americi koja se nije dogodila ali u kojoj bukti drugi građanski rat nakon izbora bez pobjednika 2000. godine. Knjiga i za vlast koja se ruši i za oporbu koja se nada i za narod koji strepi.


Priručnik za hodače
Edo Popović

Mršavi Edo Popović mjesecima je hodao po Velebitu i napisao Priručnik za hodače, mješavina fikcije, reportaže, dnevničkih zapisa, eseja i citata prethodnika koji su polaganost otkrivali u prethodnim stoljećima (Čuang Tse, Seneka, Montaigne, H. D. Thoreau, Aldous Huxley, Ernesto Sabato...). Nastavi hodati, kaže stari Kinez, jer smrt slijedi upravo jedan korak iza života.

Muškarci koji mrze žene
Stieg Larsson

Švedska kriminalistička proza, jezovita švedska atmosfera, komadići psihologije švedskog genijalca Bergmana i problematični novinar - detektiv stvorili su politički triler bogat i šarolik kao švedski stol.

Putovanja po mojoj sobi
Xavier de Maistre

Kada mu je 1790. određen kućni pritvor zbog sudjelovanja u dvoboju, autor je u dosadi došao na genijalnu ideju: za razliku od opsjednutih luđaka-istraživača i njihovih putopisa s grandomanskih putovanja, opisat će svoje putovanje po sobi u kojoj je bio zatvoren. Idealno za odmor: ležiš a putuješ.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Foto: Twiggy Elsa Hosk

Foto: Twiggy Elsa Hosk

Švedski supermodel Elsa Hosk samo je jedna od manekenki uključenih u kampanju za ovogodišnju kolekciju kupaćih kostima Calzedonia. Vrlo je zaposlena,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika