28.07.2009. / 14:00

Autor: Renato Baretić

Rukavica u lice naroda: I vi biste krali na njihovu mjestu

Ni Sanader niti Mesić nisu vas vabili da trčite prema zadnjoj lipi u dopuštenom minusu, pa i dalje od nje. To što ste pomislili da se i vi možete ponašati kao vlast, pa trošiti daleko više no što zarađujete - s time Jadranka Kosor, ma što mi zajedno mislili o njoj, stvarno nema nikakve veze

He-he, moram priznati da sam uživao u komentarima čitatelja na svoj prošli Komentar dana na ovome mjestu; i ovima što su stigli na portal i onima što sam ih na vlastite uši čuo ili dobio na na e-mail. Javljaju mi se uglavnom ljudi koje je moguće razdvojiti u dvije skupine: jedni tvrde da su (hiperboliram, naravno) invalidni branitelji i požrtvovni roditelji bez ijednoga kredita ili pak minimalac-penzići bez ijednoga dana bolovanja u 35 godina staža, dok drugi kažu da su samo igrali prema pravilima što ih je država postavila i sad ih promijenila. Obim je skupinama zajedničko to što mi zamjeraju da šta ja sad tu njima palamudim o nekakvoj njihovoj dužničkoj kapi koja, po njima, nema nikakve veze sa slapom što se sručio na Hrvatsku. Nije ga ona pomagala tkati, a ako i jest, opet je kriva država, a ne oni.

Dragi moji, svi ste se vi vjerojatno gorko osmjehnuli i zavrtili glavom kad ste, prije par godina, čuli da je neki tamo Čeh poželio na luftmadracu skoknuti od Brela do Brača. Čovjek je, dakako, nestao bez traga na nekoliko dana, a onda su mu našli smrskano i napola raspadnuto tijelo na stijenama južno od Postira... Tom budalastom nesretniku lako je naći cijeli naramak olakotnih okolnosti - nije, jadan, pojma imao o plimi i oseki, o kurentima, o maestralu i tramuntani, o Vruji i utjecaju Cetine na more. Njemu se samo učinilo da je Brač, njegov cilj, jako blizu, i da će do njega doploviti za pola sata, malo odahnuti i vratiti se do obale na ručak.

Ali vi nikad niste bili neinformirani češki turisti, vi ste prije kredita uvijek dobivali ugovore koje niste morali potpisati ako vam se ne sviđaju. Odnosno - morali ste se prije potpisivanja dobro informirati o, da citiram svojeg omiljenog autora, "plimi i oseki, o kurentima, o maestralu i tramuntani, o Vruji i utjecaju Cetine na more". Nije vas država tjerala da povjerujete svakoj zavodljivoj televizijskoj reklami, svakom šarenom jumbo-plakatu i svakom idiotskom letku ubačenom u poštanski sandučić ili umetnutom u novine. Ni Sanader niti Mesić nisu vas vabili da trčite prema zadnjoj lipi u dopuštenom minusu, pa i dalje od nje. To što ste pomislili da se i vi možete ponašati kao vlast, pa trošiti daleko više no što zarađujete - s time Jadranka Kosor, ma što mi zajedno mislili o njoj, stvarno nema nikakve veze. To ima veze samo s vašom procjenom toga koliko možete plivati na luftiću. I ja imam dva kredita, ali dugo je i dugačko bilo bračno kalkuliranje o upuštanju u svaki od njih. Mogli smo ući i u još koji kredit, našlo bi se valjda jamaca, pa kupiti, recimo, mrvu nekretninice na Visu (o čemu, uzgred, sanjarim otkad sam prvi put tamo sišao s trajekta) ali već pri prvoj pomisli bilo je jasno kako bi to bilo čisto financijsko kolektivno samoubojstvo. Shvatiš i - odustaneš, pa nastaviš sanjariti...

Sve u svemu, budimo realni - većina građana Hrvatske zadnjih desetak godina doista živi iznad svojih stvarnih mogućnosti, od virtualnog, nepostojećeg novca, onog iz fonda za dopušteni minus i od kemijanja s kartice na karticu.

Naravno, i većina hrvatskih dužnosnika krala je i malverzirala i varala preko svake mjere. Osobno nemam baš ništa protiv toga da, obloženoga katranom i perjem, objesimo svakoga od njih na Jelačić placu, dapače, ali nemojmo svoje osobne grijehe i svoju osobnu pohlepu skrivati iza njihovih. Svi bismo se mi, hipotekarni dužnici, na njihovu mjestu (znate onu narodnu: "prilika čini lopova"?) ponašali jednako, ne bismo li? Imate li snage za potvrdni odgovor, ili ćete me opet zasuti svojim tragikomičnim alibijima za vlastitu naivnost?

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
16/6/09

vladko1936, 28.07.09. 18:37

Ti si zaboravio onu staru englesku poslovicu: Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Nisam taj koji će idealizirati i lijeve ili desne, nego sam protiv onih koji u horu udaraju po ovoj vladi i HDZ-u, bez imalo milosti. Jadranku kao opravdavaš. Uglavnom nećeš da vidiš stvari objektivno. Nemam prostora da ti napominjem grijehe sviju vlada. Ekonomija mi nije jaka strana. Ali imam iskustvo u životu i osjećam da se je čopor ujedinio i to onaj čopor, kojemu i ti pripadaš. Ja sam taj i taj, iz toga mjesta i regije i te nacionalnosti, što u svim prilikama osim kada mi je to u pitanju, nije ni najmanje važno. Niti sam bolji niti gori od nekoga, niti je moj narod bolji i gori od bilo kojega naroda. Stalno sebi govorim i to i nastojim na taj način misliti. Ali, kada palamudžije kao ti te vrijednosti u mom narodu, pa i meni dovode u pitanje onda se ne dam. Tebe sam napao, ne kao takvog i najgoreg, nego jednog koji piše dobro, ali u krajnjem slučaju stranački određeno. Dobro znaš da su obje strane približno slične. Najteže je kada znaš da od baš nikoga od postojećih nemaš što očekivati. Najgore je što se u ime demokracije mrvi nacionalna svijest, do koje tebi nije stalo, jer ti i ne znaš što je to.


registracija
26/7/09

odredjen, 28.07.09. 22:41

vladko1936, a sto je nacionalna svijest? I zasto je ona vazna? Ti se prema tome odredjujes? Prema onome cime su ti napunili glavu (roditelji, sredina, obrazovanje...)? To kao da kazes da je tvoja vjera bolja od Bareticeve. Da je tvoje opredjeljenje bolje od njegovog. Zna Baretic to, bez brige, ali sam siguran da je malo vise evoluirao od tebe. I ti ces, ako budes zelio...


registracija
16/6/09

vladko1936, 29.07.09. 20:33

Odredjen, ja sam također star da se mjenjam. Ali nisam mrzilac nikoga. Vidim situaciju, kakva jest. Domovina se nosi u srcu, ili se ne nosi. Ljuti me i boli, kada se sve vuće po blatu i tom rastezanju nema kraja. Baretić, koji nije psovać i ima talenta, još ni jedan put nije napisao nešto u korist naroda, kojemu pripada i koji je ugrožen u vlastitoj državi. Ako nama trebaju predsjednici tutori i ako je svak tko nije intercionalac potencijalni ili stvarni ustaša, onda imam razloga za zabrinutost. Zašto se i ti nebi odredio prema nacionalnoj svijesti, volio svoje, a poštivao tuđe. Gdje je tu grijeh. Nacija ili vjera su stvar svakog čovjeka. Ali skup čitave zajednice daje reflekse od tih pojedinaca. Rezultat kod nas je krajnje zabrinjavajući. Danas vlada histerija, koja može lako preći u nešto gore. Ako me ne shvaćaš, tim gore po nas, ali i sve nas skupa. Ali tvoje pitanje mi je već dalo odgovor!


registracija
31/7/09

Seaman, 31.07.09. 17:08

Svaka čast Baretiću.Nije Baretić napao ni mene ni moj narod, nego one koji su bezglavo uzimali kredite u nesigurnim ekonomskim okolnostima pa sad ne znaju odakle bi ih vraćali.Tome ne može biti kriva nijedna vlada niti banka.Ja berem novce vani, na brodu, i ovaj krizni porez me neće ni dotaknuti,pa opet nisam uzimao nikakve kredite jer je plovidba na ugovor vrlo nesigurno zanimanje, a ne pada mi napamet dovesti jamce u gabulu. Nema to nikakve veze s nacijom i domoljubljem..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika