29.07.2009. / 08:20

Autor: Hrvoje Šimičević

Hebrang je za predsjedničku kandidaturu spreman: Je li itko normalan spreman na njega?

Mesić je nekidan kazao kako je najava Hebrangove kandidature njegov osobni poraz. Svatko normalan će prigrliti ovu Mesićevu devizu, te će je, štoviše, prigodno podijeliti s njim

HDZ-ov patrijarh Andrija Hebrang poručio je javnosti da je spreman i zdrav za predsjedničku utrku, nakon što je potvrđeno da su mu liječnički nalazi odlični. Štoviše, priopćio je Hebrang, nalazi se u zavidnoj fizičkoj formi. Tijekom današnjeg dana Hebrang bi trebao zajedno s premijerkom Jadrankm Kosor najaviti svoju predsjedničku kandidaturu.

Izbor jednog od notornijih predstavnika krajnje desnice u HDZ-ovim redovima za predsjedničkog kandidata dolazi u jeku informacija da je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks s izvanstranačkim kandidatom Nadanom Vidoševićem dogovarao podršku svoje partije. Međutim, Šeksova ideja nije se svidjela Predsjedništvu stranke i Glavnog odbora. Vrijeme će pokazati da li se radi o još jedno obliku Šeksovog političkog poraza unutar HDZ-a, no sasvim je sigurno da od danas priče o Ivi Sanaderau kao trijumfalnom povratniku u potpunosti bivaju demantirane.

Prema pojedinim medijima, predvodnici vladajuće partije smatraju kako Hebrang nije ideal nekog predsjedničkog kandidata, ali da je u ovom trenutku nužna njegova kandidatura kako bi se izbjegli unutarstranački sukobi. Sanader je, nakon svog odstupanja, barem u HDZ-u sada i formalno politički upokojen. Za surovu stvarnost, izgleda, bivši kancelar kao predsjednik neće ni biti potreban. Naime, na scenu stupa Andrija Hebrang, šovenski reprezentativni primjerak istinske HDZ-ove političke 'ostavštine'.

Iako se već otprije dalo pretpostaviti da će epilog biti ovakav, nakon Hebrangovog uzvika kako je za kandidaturu spreman, posve je jasno da se HDZ nije šalio te da je ova žilava partija ipak u mogućnosti prirediti svinjarije neviđenih razmjera - pa čak i za predsjedničkog kandidata postaviti osobu koja nedavno primjećuje kako je crkveni zakon o oplodnji najbolji u Europi; čovjeka koji relativizira ustaške koljače, Tuđmanovog ideološkog barjakara, koji bi, da se njega pita, nastavio gdje je ovaj u nemogućnosti vječnog vođenja države - stao. Hrvati će naime moći birati osobu što svojim cinizmom i političkom maksimom neizravno predstavlja onu šačicu zapjenjenih nacionalista - 'prosvjednika' iz hrvatske dijaspore, i političara koji je zajedno sa ideološkom bratijom radio na atmosferi u kojoj je danas moguća eksplicitna izvršna crkvena vladavina narodom preko politike.

Da je riječ o normalnoj državi, ovakav bi primjerak već odavno bio trajno pospremljen u grobnici političkih pokojnika. Međutim, pošto to ovdje nije slučaj, otvorena je opcija da nas takav pojedinac svojom muževnom desnicom u dogledno vrijeme predstavlja po vrlom svijetu - iako je sasvim sigurno da će, poput onog zakona za koji se zalagao - dobrano popušiti na izborima. Mesić je nekidan kazao kako je najava Hebrangove kandidature njegov osobni poraz. Svatko normalan će prigrliti ovu devizu, te će je, štoviše, prigodno podijeliti s njim.

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 29.07.09. 08:53

Meni se nekad ucini da je gospodin Hebrang ubacen u redove HDZ da bi rovario iznutra, jer sto god radi sve je na stetu njegove stranke. No vise me muci nesto drugo. Naime, kako on kao obrazovan covjek, dakle lijecnik humanista,. vjernik i sto sve uz to ide, konacno ne oprosti onima koji su nanijeli zlo njegovom ocu, makar i da je sve tako kako mu je Tudjman ispricao i otrovao ga mrznjom. Kazem, ako je sve tako, jer valja imati na umu da mu je otac bio jedan od najvecih tvoraca, nosioca i protagonista komunizma, te je tesko vjerovati da je u poratnoj nafaki ostao dusica sveta. Andrija Drugi nikako da izadje iz komunizma, pa je barem tu na tatinom putu, s pregrstom pobrkanih loncica. Takodjer, cudi me da se voljan kandidirati za Pantovcak. Pobijediti ne moze, to znaju i vrapci iz njegovog vrta, nego se samo blamira i sjece granu na kojoj danas ugodno sjedi. No, svatko ima pravo na svoje zablude...


registracija
16/6/09

Trenk, 29.07.09. 09:00

"Zdrav i spreman za Pantovcak"
-Spreman za Vrapce, na test koji je ocito preskocio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika